Bijenstal in Opperdoes

In de zomervakantie wilden we een fluisterbootje huren om lekker een dagje te gaan varen. We gingen naar de Bijenstal in Opperdoes (Noord Holland). Ze hebben daar ook een imkerij, dus leuk om daar ook te kijken voor ons project. Helaas waren de fluisterbootje al verhuurd…. Jammer, want we waren de eerste bezoekers die dag. Dus we bestelden kaartjes voor de imkerij. We moesten nog een half uurtje wachten op de rondleiding.

We waren vroeg, dus we moesten nog even wachten tot ze open gingen. De bijenstal ging pas om 12 uur open. Voor de kinderen is er op het terrein een klein speelveldje waar wat toestellen op staan. Er is een terras waar je wat kan eten en drinken, binnen is een soort van clubhuis. Ook staat daar een groot treinspoor met elektrische treintjes. Op een tweede treinspoortje kunnen kinderen onder begeleiding met het treintje rijden.

Het was een mooi terrein. Heel veel groen en veel fruitbomen. Overal zag je -natuurlijk- spullen die met bijen te maken hebben. Binnen waren er diverse imker pakken te zien, benodigdheden, korven, honing, koeken etc. Buiten was er een groot insectenhotel te zien, ook diverse korven en bijenkasten en oude gereedschappen.

Even over half 1 begon de rondleiding. We kwamen in een buitenkamer terecht met uitzicht op alle bijenkasten. Ook stond er een show model bijenkast, waar je achter glas- de gehele bijenkorf van binnen kon bekijken. Prachtig om te zien en in sommige ” vakjes” van de raat zag je ook echt de honing al zitten.

foto's 207

Daarna begon de man te vertellen. Hij legde heel erg veel over de bijen zelf uit. Hij kon echt heel leuk vertellen en hij betrok de kinderen er ook bij. Het was aangenaam om naar zijn verhaal te luisteren, zo leuk.

 

foto's 216

We leerden onder andere:

  • Het verschil tussen de koningin, de dar en de werkster. Er is maar een koningin in een bijenvolk. In het begin is de koningin een gewone larve, maar door het eten van enkel koninginnepap groeit ze uit tot de koningin. De koningin is de grootste bij. De koningin legt eitjes. Een dar is een mannetjes bij en zorgt voor het bevruchten van de eitjes die de koningin legt. Een werkster bouwt de honingraat, verzamelt honing, maakt schoon etc.
  • Dat bijen een bijendans doen om de andere bijen te laten weten waar je de lekkerste honing kunt halen
  • De koningin legt eitjes in het midden van de raat. Daaromheen bewaren de werksters de honing.
  • Een bijenvolk bestaat ongeveer uit 20.000 bijen.
  • De werkster wordt ongeveer 6 weken oud.
  • Dat we de bijen EN bloemen nodig hebben. Zonder bijen en bloemen zullen de winkels een stuk minder gevuld zijn. We hebben het namelijk nodig om fruit en groente te kunnen kweken.

Het was een heel duidelijk verhaal. Maar toch misten we nog iets. We hadden ook graag meer van het praktische willen zien. Uitleg over een imkerpak, de beroker, nog wat over honing en honingslingeren bijvoorbeeld. Voor de kinderen maakt juist dat nog wat levender. Maar goed, het was een leuk begin en we hebben het verder de hele dag nog over ons bijen bezoek gehad! Er komt vast nog wel eens iets op ons pad. Thuis duiken we trouwens meteen weer de (bijen) boeken in om nog een en ander na te lezen.

One Comment on “Bijenstal in Opperdoes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

UA-58512786-1
%d bloggers liken dit: