Driekoningen

Komende dinsdag is het 6 januari. Op 6 januari wordt het Driekoningen feest gevierd. De meeste mensen halen de kerstboom voor het Driekoningenfeest al weg. Bij sommige mensen blijft het stalletje dan nog wel staan. Komende dagen wil ik iedere dag een artikel plaatsen wat het met Driekoningenfeest te maken heeft.

De drie wijzen

De drie koningen, ook wel de drie wijzen, heetten Melchior, Balthasar, Caspar.
Melchior was ongeveer 60 jaar, kwam uit Europa, was blank en had een grijze baard.
Balthasar was ongeveer 40 jaar oud en kwam uit Aziƫ.
Caspar was ongeveer 20 jaar oud, was een donker gekleurde man met een baard. Hij kwam uit Afrika.
(Bron: Wikipedia)

Met kerst is Jezus geboren. De drie wijzen uit het Oosten hadden gehoord dat dit kindje later koning zou worden. De drie wijzen volgden een ster. De ster wees hen naar Bethlehem, waar kindje Jezus is geboren. Twaalf dagen na kerst kwamen de drie wijzen aan in de stal.

Geschenken

Omdat ze hadden gehoord dat het kindje later koning van de Joden zou worden hadden ze allemaal dure geschenken meegenomen. Ze hadden goud, wierook en mirre voor hem meegenomen. Mirre is een heerlijk geurende gomhars.

Tradities

Gebak

De traditie tijdens het Driekoningenfeest is niet helemaal eenduidig. Er wordt in ieder geval iets gebakken en in het baksel wordt wat gestopt. Het baksel is vaak een driekoningenbrood, een frangipanetaart of een tulband. In het deeg wordt dan wat meegebakken. Denk bijvoorbeeld aan een klein porceleinen beeldje. Soms worden er ook drie gedroogde bonen meegebakken; twee witte bonen en een zwarte. Degene die het beeldje of de zwarte boon heeft, wordt voor die dag dan tot koning benoemd. De koning mag die dag bepalen wat er wordt gegeten of wat voor spelletje er wordt gespeeld.

Optochten

In Spanje worden er optochten gehouden. Vergelijkbaar met de Sinterklaasoptocht die we hier kennen. De wijzen gaan met hun kamelen door de straat, samen met pages. De pages gooien snoepgoed naar de kinderen die langs de kant van de weg staan. ’s Avonds poetsen de kinderen hun schoenen en mogen hem zetten. ’s Morgens zit daar dan een cadeau in. Kinderen die niet lief geweest zijn krijgen geen cadeau maar kolen in hun schoen.

Bij ons thuis

Vroeger toen ik nog klein was bakte mijn moeder een tulband. Zij deed er dan een rood sukade balletje in. Degene die de sukade had was die dag de koning. De koning mocht dan kiezen wat we gingen eten en kreeg na het eten de afstandsbediening.
Nu ik zelf kindjes heb vind ik het leuk om er ook wat mee te doen. Het stalletje (van Playmobil dit jaar, de grote heb ik dit jaar niet neergezet in verband met F) staat nog. Ook ga ik dinsdag een tulband bakken. Zo leuk om de tradities die je van huis kent mee te geven aan je kindjes!

Gaan jullie nog wat doen met Driekoningen?

2 Comments on “Driekoningen

  1. Bijzonder om te lezen, normaal laten we de kerstboom staan tot Driekoningen. Na het weekje weg was hij echter zo gaan hangen dat hij 1 januari al de deur uit is gegaan. En de kerstspullen naar boven. Had de little people kerststal wel kunnen laten staan eigenlijk.

    • Hebben jullie een leuke week gehad? Je was erg dichtbij šŸ˜‰
      Ik ben de boom tussen kerst en oud en nieuw meestal echt zat…. dit jaar stond hij tot gistermorgen šŸ˜‰

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

UA-58512786-1
%d bloggers liken dit: