Een jaar hardlopen; doelen en successen

Precies een jaar geleden begon ik weer met hardlopen. Ik had al tien jaar niet echt meer gesport en ik was ooit met hardlopen gestopt toen ik last kreeg van pijn in mijn heup. Ik liep op dat moment 10km. Ik wilde het hardlopen dolgraag weer oppakken. Vaak als ik mensen zag hardlopen wilde ik dat eigenlijk ook wel heel erg graag weer. Ik installeerde de app Runkeeper op mijn telefoon en begon zomaar een rondje van bijna 2km. Het ging op zich niet eens verkeerd. Wel had ik weer last van mijn heup, waar ik destijds om was gestopt. Nu een jaar later kijk ik toch wel terug op een mooi hardloop jaar met ook veel doelen en successen die ik hebt behaald. En daar ben ik toch wel trots op!

Een jaar hardlopen; doelen en successenPijnvrij

Na de eerste keer hardlopen had ik weer last van mijn heup. Ik was begonnen met wandelen, maar dat vond mijn lijf niet fijn omdat ik last kreeg van mijn bekken. Ik heb bekkeninstabiliteit gehad tijdens mijn laatste zwangerschap en het blijft toch een zwak punt. Maar de pijn in mijn bekken bleef uit tijdens het hardlopen. De pijn in mijn heup was niet fijn, maar ik wilde het hardlopen toch een kans geven. Ik ging ook oefeningen doen om mijn spieren in mijn heupen sterker te maken. Ook lette ik extra goed op mijn houding tijdens het hardlopen. De pijn bleef toch nog wel een tijdje, maar uiteindelijk is het toch geleidelijk weg gegaan. Ik heb geen pijn meer in mijn heup tijdens het hardlopen! Zó fijn!

5km 

Het oppakken van het hardlopen ging best wel snel en ik wilde zo snel mogelijk weer zijn waar ik was geëindigd. In ieder geval wilde ik zo snel mogelijk weer op de 5km zitten. Na 4 keer trainen liep ik dan ook gewoon al 5km. En nog wel in een aardige tijd ook. Ik liep er 36 minuten over. Wat was ik er blij mee! 5km achter elkaar hardlopen voelde voor mij zó goed, na al die jaren niks. En het koste me eigenlijk ook geen moeite. En dat vond ik best wel gek. Het leek net alsof er niks was veranderd aan mijn conditie.

10km

Tja, en als alles zo goed gaat, dan kan de 10km ook niet uitblijven he. Twee maanden na het oppakken van het hardlopen liep ik mijn eerste 10K! Het halen van die doelen smaakt ook steeds naar meer. Steeds weer je grenzen verleggen. Kijken wat je lichaam aan kan. Maar soms wordt je dus ook wel eens terug gevloten door je lichaam met een blessure. En dat is dan wel een beetje minder. Ik heb inmiddels wel geleerd dat je goed naar je lichaam moet luisteren en kijken wat je aan kan. Ik loop bijna nooit dezelfde route. Ik wissel graag af. Wat ik ook zo mooi vind is dat de natuur elke keer zo anders kan zijn. Ik kan tijdens het hardlopen echt genieten van mooie uitzichten!

Damloop

Ooit eens de Damloop uitlopen stond toch wel op mijn bucketlist hoor. En dan wel die van 16,1km. In 2005 heeft mijn vader hem gelopen en ik heb me altijd voorgenomen om hem ook te gaan doen. Maar ik had niet verwacht dat ik hem in 2016, binnen een jaar nadat ik het hardlopen weer had opgepakt, al zou gaan lopen! Eind maart schreef ik me al in! Wel een beetje overmoedig, haha. Maar zo had ik ook een doel om naar toe te trainen. Ik ben een aantal keer geblesseerd geraakt, ik vermoed ook omdat ik meer wilde dan mijn lichaam op dat moment aan kon. Lichaam en geest lagen nog wel eens met elkaar in de knoop.

Maar wat was die Damloop gaaf! Ik had maar een doel voor ogen. Die eindstreep halen. Hoe en met welke tijd maakte me op dat moment absoluut niet uit. Op de dag zelf was het hartstikke warm. Ik heb heel goed naar mijn lichaam geluisterd omdat ik ook geen risico’s wilde lopen. Het was zwaar, maar ik heb het gered. Wat was het gaaf!

Een jaar hardlopen; doelen en successen damloop 2016

Doelen

Ik durf toch wel te zeggen dat ik trots ben op mijzelf wat ik afgelopen jaar heb bereikt met het hardlopen, dat zijn toch aardig wat doelen. Zelf heb ik altijd al de instelling gehad dat als je iets wilt, dat je het ook kan! En dat heb ik toch maar weer bewezen. Voorlopig doe ik even geen wedstrijdjes, maar blijf ik gewoon lekker hardlopen voor de lol. Al blijft de Damloop wel kriebelen hoor, misschien volgend jaar weer! Oh ja, ik zou ook nog graag eens een halve marathon willen lopen. Ik had hem dit jaar willen doen, maar die sla ik over. Ook misschien volgend jaar!

Ben jij wel eens trots op jezelf? Stel jij doelen voor jezelf?

2 Reacties over “Een jaar hardlopen; doelen en successen

  1. Wat leuk zeg, en wat snel! Ik liep na 7 maanden mijn eerste 10. In oktober hoop ik de halve marathon te lopen.
    Waarom wil je geen wedstrijden meer lopen? Het helpt mij te motiveren om verder te gaan.
    En het is leuk. Vind ik.

  2. Ik liep na een jaar mijn eerste en enige halve marathon tot nu toe. Op dit moment loop ik veel te weinig, maar eigenlijk wil ik graag in april weer een 5k meedoen…. Schoenen aan en gaan maar denk ik!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge
UA-58512786-1
%d bloggers liken dit: