Erwtensoep

Nu de dagen weer wat kouder worden, komt er ook steeds meer Hollandse kost op tafel. Hier bij ons thuis althans. Ik ben wel dol op de stamppotten, behalve dan hutspot, daar ben ik niet zo weg van. Waar ik ook niet zo heel gek op ben is erwtensoep. Vreselijk vond ik het vroeger. In de winter maak ik het wel zelf hoor, ik wil namelijk ook dat de kinderen alle smaken leren eten. Nu moet ik eerlijk zeggen dat ik de smaak van erwtensoep steeds meer kan waarderen. Vroeger vond ik vooral de structuur verschrikkelijk…. Ik maak de soep trouwens wel ietsje anders dan de klassieke erwtensoep.

erwtensoep

Wat heb je nodig voor een flinke pan erwtensoep?

  • 500 gram spliterwten
  • 3 liter water
  • Flinke eetlepel zout
  • 250 gram magere spekreepjes
  • 2 laurierblaadjes
  • Halve knolselderij
  • 2 aardappelen
  • 3 winterwortels
  • 1 prei
  • bosje verse selderij (wij hebben het in de tuin staan!)
  • 1 rookworst

Hoe maak je het?

Spoel de erwten af, doe ze in het water, samen met de laurierblaadjes en het zout. Breng het water met de linzen aan de kook. Laat dit 20 minuten koken. Schil de knolselderij en maak er kleine blokjes van. De aardappelen, de wonrtels en de prei mogen ook schoongemaakt worden en in klein plakjes en blokjes gesneden worden. Was de selderij en snijdt deze fijn. Snijdt de rookworst ook in plakjes. Bak de spekreepjes uit in een ander pannetje en voeg deze ook toe aan de soep, probeer er zo min mogelijk vet bij te gieten. Vervolgens doe je alles in de pan en laat je het nog zachtjes pruttelen. Mocht je de soep te dik vinden kan je er altijd wat water bij doen.

Eet smakelijk!

erwtensoep

Uitdelen

Ik maak altijd in een keer een hele grote pan vol met erwtensoep. Ik vraag altijd of mijn ouders en mijn zus ook een pannetje willen. De rest wat overblijft vries ik in, voor een volgende keer. Dat is nog eens handig! Dat doe ik trouwens ook met de rest van de halve knolselderij. Deze maak ik alvast schoon en snijd ik in blokjes, zodat ik het volgende keer gewoon in de soep kan gooien.

Maak jij ook graag zelf erwtensoep? Of koop je het liever kant en klaar?

One Comment on “Erwtensoep

  1. Ja, ik maak het nog nèt niet wekelijks, wij vinden het hier allemaal heerlijk! Ik doe er een droge worst in stukjes door ( vanaf het begin meekoken, dat doe ik ook met de spekjes) dat vinden de mannen hier vooral erg lekker 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

UA-58512786-1
%d bloggers liken dit: