Gietijzer schoonmaken

Vandaag schrijf ik weer eens een huishoud blogje. Een paar weken geleden kocht ik een hele mooie gietijzeren wok. Hij zag er nog supermooi uit, behalve dan een roestige vlek op de bodem.

Roest

Gietijzer is heel poreus materieel en het oxideert dus makkelijk. Als je gietijzer goed verzorgt door het zo nu en dan in te smeren met olie, dan ga je dat tegen en kan zo’n pan je hele leven mee. Ondanks de roestplek kocht ik de pan. Gietijzer kan je eenmalig wel schoonmaken met een schuurspons. Zorg dat er geen roest meer te zien is.

Afbeelding 002

Water

Voordat je de pan gebruikt vet je hem in met olie en laat je de pan goed heet worden. Dit zorgt er voor dat de pan niet aanbakt. Na gebruik dient een pan van gietijzer net even anders schoon gemaakt te worden dan een ander soort pan. Je laat de pan eerst volledig afkoelen. Gietijzer maak je alleen schoon met water en een afwasborstel. Gebruik geen afwasmiddel want dan haal je de beschermende laag weer weg.

Afbeelding 004

Olie

Na elk gebruik vet ik de pan meteen weer in, zodat hij goed verzorgt blijft en ik hem na een volgende bakbeurt goed schoon krijg. Ik vet hem in met een kwastje en zorg dat de olie overal goed verspreid wordt. Kokosvet of een andere plantaardige olie is geschikt.

Afbeelding 017

Met een stukje keukenpapier haal ik het overtollige vet weg. Een gietijzeren pan die goed wordt verzorgd wordt na verloop van tijd alleen maar beter! Zorg dus goed voor je pan. Zo gaat hij echt tientallen jaren mee.

Ik kocht deze pan echt voor een prikkie. Ik ben er nu zó blij mee dat ik nu wil gaan kijken voor een koekenpan van gietijzer. Ook de koekenpannen slijten hier best snel. Teflon wordt tegenwoordig afgeraden en de keramische pannen die we nu hebben zullen ook niet zo heel lang mee gaan…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

UA-58512786-1
%d bloggers liken dit: