Honing Tulband (geraffineerd suikervrij)
Bij het Driekoningenfeest hoort voor mij een tulband. Mèt iets erin om te bepalen wie de koning is. Daar kon je gister hier al meer over lezen. Ik wilde er voor de kinderen ook graag een gaan bakken, maar dan wel een zonder geraffineerde suikers. Ik heb gekozen om in dit recept honing te gebruiken, neem dan wel biologische honing. Honing heeft een lagere glycemische index dan suiker en het is een natuurlijk product. Het is ongeraffineerd en daardoor kan je lichaam het wèl makkelijk afbreken. Nou genoeg over het suikergeneuzel! 😉
Wat heb je nodig?
- 125 gram gesmolten roomboter
- 175 gram biologische honing
- 3 eieren
- 350 gram speltmeel
- 2 flinke theelepels bakpoeder
- snufje zout
- gewelde rozijnen
- snufje vanillepoeder
- iets om in het beslag te stoppen, ik gebruikte een vijg.
Hoe maak je de tulband?
Doe alle ingrediënten in een beslagkom en mix alles goed door elkaar. Je krijgt dan een heel mooi beslagje.
Laat de gewelde rozijnen goed uitlekken. Daarna roer je de rozijnen door het beslag heen.
Schep al het beslag in een tulbandvorm en verdeel met een lepel alles gelijkmatig in de vorm.
Duw de vijg of boon (of wat je anders hebt gekozen) in het beslag zodat je hem niet meer ziet. Niet te hard duwen. De onderkant van je tulband nu, is straks namelijk je bovenkant. Maak het beslag weer helemaal glad zodat je er niks van ziet.
Schuif de tulband ongeveer 45 minuten in de oven op 175 graden. Hou de tulband tussentijds in de gaten. Met een sateprikker kan je testen of de binnenkant gaar is. Steek de prikker in het deeg.
Als de prikker er droog uit komt is het gaar. Mocht er aan de prikker nog wat beslag zitten, dan is de tulband nog niet gaar en moet hij nog wat langer in de oven.
Is hij niet mooi geworden? Normaal gesproken wordt de tulband nog besprenkeld met glazuur en eventueel wat snoepjes. Dat laten we nu allemaal gewoon achterwege.
Gaan jullie dinsdag ook een tulband of wat ander lekkers bakken voor het Driekoningenfeest? Laat het me weten in de comments!
Ziet er goed uit! Wie had de vijg?
Ikke! Haha
Onwijs lekkere cake! Eindelijk een fijn recept waar ik geen suiker voor nodig heb. Ik had overigens niet genoeg honing, maar met dadelstroop was ie zalig :p Oja, en walnootjes en kaneel (ipv vanillepoeder, dat had ik ook niet). Hartstikke bedankt!