Hormoonverstorende stoffen; hoe kan je ze vermijden?

Afgelopen woensdag was er op Zembla een documentaire over hormoonverstorende stoffen. Het zijn chemische stoffen die je hormoonhuishouding in de war schoppen of de werking van je hormonen blokkeren en zo schade veroorzaken. In de uitzending werd uitgelegd waarom je de hormoonverstorende stoffen dus beter kan mijden. Kleine kinderen en zwangere vrouwen (de foetus in de buik) zijn vooral de risico groep, maar het geldt natuurlijk voor iedereen. Hormoonverstorende stoffen kunnen op latere leeftijd blijvende schade veroorzaken. Denk hierbij aan vruchtbaarheidsproblemen, borstkanker en zaadbalkanker. Bovendien hebben deze stoffen ook een negatief effect op de ontwikkeling van de hersenen.

hormoonverstorende stoffen toxicoloog

Waarin zitten hormoonverstoorders?

Hormoonverstorende stoffen zitten echt in heel veel producten. Ze zitten bijvoorbeeld in plastic verpakkingsmateriaal, blik, cosmetica, bespoten groente en fruit.

Nederlandse Overheid

De Nederlandse Overheid doet op dit moment niets om zwangere vrouwen beter voor te lichten over hormoonverstorende stoffen. In december 2013 is er al een documentaire geweest bij Zembla over dit onderwerp. De minister zou de informatie die er op dat moment voor zwangere vrouwen was controleren en eventueel aanpassen. De overheid brengt namelijk een informatie brochure uit voor zwangere vrouwen; Zwanger! heet het. Maar tot op heden is de folder nauwelijks aangepast en komt het woord hormoonverstorende stoffen er niet in voor.

hormoonverstorende stoffen zwanger boekje

Wetenschappers worden er inmiddels moe van. Volgens de wetenschappers draait alles om economische belangen van de industrie (chemische industrie, plastics etc). Het kost namelijk miljarden om de hormoonverstoorders uit de producten te halen. Artsen hebben nu de andere kant berekend. Wat kost het om de ziektes te behandelen die veroorzaakt worden door hormoonverstorende stoffen? De uitkomst hiervan is schokkend…

Uitzending

Hier kan je de uitzending van afgelopen woensdag nog eens terug kijken, het is zeker de moeite waard te kijken en er je gedachten eens over te laten gaan.

De uitzending van 2013 kun je hier nog eens terug kijken:

Wat kan je doen om hormoonverstorende stoffen te vermijden?

Door goed op te letten wat je koopt en gebruikt kun je de blootstelling aan hormoonverstorende stoffen verminderen.

  • Lees de etiketten! Let op keurmerken en of het product PVC-vrij of BPA-vrij is. Keurmerken die goed zijn, zijn onder andere: Ökotex, De Blauwe Engel, de Euroflower en biologische voedseletiketten.
  • Lucht je huis dagelijks en regelmatig. Hormoonverstorende stoffen hopen zich op in de lucht binnen.
  • Kies verse voedingsmiddelen in plaats van verpakt in plastic of blik.
  • Kies biologische voedingsmiddelen
  • Bewaar voedsel in een alternatief  voor plastic. Denk hierbij dan aan glas, porselein of RVS.
  • Verwarm geen voedingsmiddelen op in plastic, ook niet in de magnetron.
  • Vermijd producten met PVC (plastic code 3), plastic met code 6 kan je ook beter vermijden. Wil je meer lezen over de classificaties van plastic dan kan je dat op de site van Greenjump doen.

hormoonverstorende stoffen plastic codes

Om welke hormoonverstorende stoffen gaat het nou eigenlijk?

Welke stoffen kan je nu eigenlijk beter vermijden? Het zijn maar een aantal stoffen, maar ze zitten werkelijk waar in een heleboel producten! Ik heb hiervoor de lijst van de site Een Veilig Nest gebruikt. Deze lijst geeft een mooie, complete lijst met de hormoonverstorende stoffen èn waar ze in zitten.

Bisfenol A (BPA)

is een hoofdbestanddeel bij de vervaardiging van polycarbonaat kunststof, Epoxys en epoxyharsen. Zit in plastics, zuigflessen en fopspenen, voedselverpakking (zowel in plastic verpakkingen al in de binnenkant van conservenblikken), magnetronmaaltijdverpakkingen gemaakt van polycarbonaat, plastic gebruiksvoorwerpen, plastic vershoudfolie (van pvc), computers, cd’s, thermisch papier (kassabonnen), gerecycled papieren handdoeken en wc-papier, medische hulpmiddelen, tandheelkundige composietvullingen, lijmen, lakken, nagellakken.

Ftalaten

worden gebruikt als weekmakers voor kunststoffen. Zit in PVC-vloeren, kunststof tegels, tapijt met kunststof onderlaag, vinylbehang, douchegordijnen,(kunst)lederen meubels en tassen, PVC voedselverpakkingen, elektrische kabels, lijmen, verven, verf(printen), schoonmaakmiddelen, gecoate weefsels, medische producten ( zoals handschoenen en infuusslangen), cosmetica, textiel (waterbestendig kleding, plastic klompen), speelgoed (zoals plastic poppen, waterspeelgoed, kinderbadjes, zwemvleugels, luchtbedden).

Organotinverbindingen

(ook milieugevaarlijk, kankerverwekkend en giftig voor het immuunsysteem) worden gebruikt als conserveermiddel, stabilisatoren en biociden. Zit in PVC-producten (handschoenen, slipppers, verpakking), PVC bedrukking van textiel, verf voor schepen, als desinfectiemiddel, tributyltinhydride (TBT): voor het coaten van textiel. In PVC vloeren en vloercoatings, en coatings voor bakplaten en bakpapier.

Nonylfenolen

(ook giftig, bijtend en milieugevaarlijk) zijn verboden in de EU in concentraties van meer dan 0,1%. Volgens veel onderzoekers is er voor kinderen en zwangere vrouwen geen veilige grenswaarde. Zit in huishoudelijke schoonmaakmiddelen, cosmetica, textiel en kleding, voedselverpakkingen, speelgoed of vloerbedekking, ontsmettingsmiddelen, PVC folie transparanten, als emulgator in pesticiden en muurverf.

Octylfenol

(4-tert-octylfenol) is in 2011 toegevoegd aan de lijst van zeer ernstige zorgstoffen. Toepassing: de vervaardiging van verf, lijm en banden.

Parabenen

zijn conserveringsmiddelen, beschermen tegen aantasting van schimmels en bacteriën. Butyl-en propylparabenen versterken de werking van het vrouwelijk hormoon Oestrogeen (feminisering van het lichaam) en kan ook leiden tot contactallergieën. Zit in veel verzorgingsproducten, geneesmiddelen, voedsel, tabak en schoenpoets. Schadelijke parabenen in cosmetische producten zijn calledbutylparaben, propylparaben, in levensmiddelen en tabaksproducten zijn methyl-, ethyl parabenen en zijn zouten (E214, E215, E216, E217, E218, E219) helaas nog steeds toegestaan.

Synthetische UV-filters,

zoals Benzofenon-3 (oxybenzon), 3-benzylideen kamfer, 4 methylbenzylideen kamfer (4-MBC), 4,4-Dihydoxybenzofenon, benzofenon, ethylhexylmethoxycinnamaat hebben een hormoonverstorende werking.

Wij proberen wel al bewust te letten op bepaalde stoffen, maar de lijst met stoffen die je beter kan mijden wordt steeds langer. Alles helemaal vermijden zal natuurlijk niet gaan, maar we zijn er wel bewust mee bezig. Voor onszelf, maar vooral voor onze kinderen!

Ben jij je bewust van de hormoonverstorende stoffen?

2 Reacties over “Hormoonverstorende stoffen; hoe kan je ze vermijden?

    • Klopt, maar in deze gaat het er vooral om dat belangrijke informatie niet door de overheid wordt verstrekt. Dan kan je zelf kiezen wat je met de informatie doet…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge
UA-58512786-1
%d bloggers liken dit: