Nasi met Indische balletjes en pindasaus

Van de week aten we nasi en omdat dit zo ontzettend lekker was wil ik het recept graag met jullie delen! Ik wilde dus nasi wilde maken en daarom was ik op zoek naar vegan Indische balletjes. Ik kon niet echt iets vinden maar kwam terecht bij dit recept. Om het wat meer naar mijn smaak te maken zelf wat heb aangepast met onder andere wat andere kruiden. Het nasi recept en het pindasaus recept heb ik wel helemaal zelf bedacht. De drie recepten zijn voor ongeveer vier personen.

De Indische balletjes

  • 2 spelt boterhammen (oud brood of kapjes)
  • 150 gram gemengde noten (ik gebruikte pecannoten, walnoten en een klein beetje cashewnoten)
  • 50 gram zonnebloempitten
  • 150 ml amandelmelk
  • 50 ml water
  • 1 el tamari
  • 3 el kokosrasp
  • 2 el edelgist
  • 1 el gemalen koriander
  • 2 tl knoflookpoeder
  • 1/2 tl komijn
  • 1/2 tl kerrie poeder
  • snuf gemberpoeder
  • peper
  • zout

indische balletjes indische balletjesDoe alle ingrediënten in een keukenmachine tot je een egaal mengsel krijgt. Soms heeft de keukenmachine er wat moeite mee. Je kan eventueel ook de kruiden, kokosrasp en edelgist later toevoegen in een kom en goed door het mengsel heen prakken met een vork. Zorg dat je mengsel niet te nat wordt. Maak nu mooie stevige balletjes van het mengsel. Ik haalde 20 balletjes uit mijn mengsel. Wacht met bakken tot de nasi bijna klaar is.

Nasi

Voor de rijst heb je nodig:

  • 1 kopje zilvervliesrijst
  • 1 el kurkuma

Voor het nasikruiden/groente mengsel heb je nodig:

  • 1 grote ui
  • 2 tenen knoflook
  • 1 groente bouillonblokje
  • 1 el sambal
  • 2 tl gemberpoeder
  • 1 tl kurkuma
  • 2 tl laos
  • 2 tl komijnpoeder
  • 1 el kerrie poeder
  • 2 tl gemalen koriander
  • peper
  • zout
  • 2 wortelen
  • 1 halve prei
  • 50 gram taugé
  • 2 grote kastanje champginons
  • 200 gram diepvries sperziebonen

Kook water en doe hierin het kopje rijst met 1 eetlepel kurkuma (dit geeft de gele kleur aan de rijst). Laat de rijst koken volgens de verpakking. Dit zal zo’n 25 minuten zijn. Als de rijst is afgegoten zet dan de pan even aan de kant met de deksel erop.

Kook ook water voor de sperziebonen. Doe de sperziebonen in het kokende water en laat ongeveer 8 minuten koken. Giet hierna af en zet het aan de kant.

Snij de ui, wortel en champignons in blokjes en snij de prei in halve ringen.

Doe een flinke laag kokosolie in een pannetje en wacht tot de olie heet genoeg is. Test dit even met 1 balletje. Bak nu de andere balletjes mooi bruin. Ik deed 4 a 5 balletjes per keer. Laat ze uitlekken op een bord bedekt met keukenrol.

indische balletjesDoe nu een flinke eetlepel kokosolie in een wokpan en bak hierin de ui glazig. Voeg daarna de knoflook, sambal en het bouillonblokje toe gevolgd door de kruiden. Laat dit kruiden mengsel even goed mee bakken. Doe nu de wortel erbij, gevolgd door de prei, taugé, champignons en sperziebonen. Laat elke groente even rustig meebakken. Roer als alles in de pan zit alles goed door en voeg dan de rijst toe. Roer de rijst goed door het kruiden/groente mengsel. En klaar is de nasi.

Pindasaus

Tenslotte heb ik nog wat pindasaus voor bij de balletjes gemaakt. Hier heb je voor nodig:

  • ongeveer 250 ml rijstmelk
  • 8 el pindakaas
  • 5 el tamari
    Verwarm dit en roer met een vork heel goed door. Zorg dat het niet gaat koken. Proef even of het lekker genoeg is, voeg desnoods nog rijstmelk, pindakaas of tamari toe.

Dit gerecht is lekker met wat gebakken uitjes, zuur en emping.

Eetsmakelijk!

One Comment on “Nasi met Indische balletjes en pindasaus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

UA-58512786-1
%d bloggers liken dit: