Sinterklaas feest; is het nu alweer voorbij?

Wat hadden we er lang naar uitgekeken. De intocht van Sinterklaas drie weken geleden. En nu is het allemaal al weer voorbij! Waar blijft de tijd toch? Voor mijn gevoel is deze Sinterklaas periode echt supersnel voorbij gegaan. Om me heen hoorde ik vele mama’s “klagen” over drukke, hyperactieve kinderen. De mama’s hadden liever dat Sinterklaas gister dan vandaag zou vertrekken. Zèlf heb ik daar dit jaar totáál geen last van gehad. We hebben genoten. We hebben het fijn gehad. Van mij mocht het zelfs nog wel even langer duren.

Genieten van Sinterklaas feest

Onze oudste is nu ruim 7,5 jaar oud en ik vermoedde dat dit het laatste jaar zou zijn dat hij zou geloven. Ik wilde dus ook vooral genieten. Wel ben ik met een aantal dingen heel bewust om gegaan. Onze jongens zijn ook wel echte jongens, lekker druk om maar te zeggen. Ik wilde afgelopen weken dus ook rust in bouwen en zoveel ik kon prikkels verminderen, zodat ze niet nog drukker zouden worden dan gewoonlijk.

schoenzetten sinterklaas

Wat heb ik daar aan gedaan?

Door het feest redelijk rustig te houden, kan je ook meer er van genieten. De kinderen zijn niet hyperactief waar je je alleen maar aan stoort of irriteert. Natuurlijk zijn minderen ook wel iets drukker dan anders, maar gewoon gezellige enthousiasme waar ik van kan genieten. Ik heb wel wat tips wat kan helpen bij een rustig Sinterklaasfeest.

Sinterklaasjournaal

Wij hebben het Sinterklaasjournaal niet gevolgd. De eerste aflevering hebben we samen gekeken, de kinderen hadden het voorstukje gezien, maar het ging over de Witte Wieven en mijn zoon was er meteen heel bang voor. Hij heeft het er dagen over gehad. We hebben de rest sowieso niet meer gekeken (vorig jaar ook al niet). Wat ik op social media er over las, hoefde ik daar niet rouwig om te zijn… Het taalgebruik was bijvoorbeeld al niet geweldig (er werd gesproken over idioten).

Suikers

De kinderen hebben niet zoveel snoepgoed gekregen met suiker erin. Suiker is ontzettend ongezond zoals ik laatst al schreef. Suiker zorgt voor schommelende bloedsuikers waardoor het kind onrustig wordt. Bovendien zorgt het ook voor vermoeidheid. Iets wat je juist in de drukke Sinterklaas periode beter kunt vermijden. Natuurlijk hoort snoepgoed ook wel bij Sinterklaas. Ik heb daarom een heleboel snoepgoed zelf gemaakt, te denken aan pepernoten, marsepein balletjes en een chocolade letter.

Ritueel en structuur

We zijn vast blijven houden aan ons eigen (vaste) ritueel en structuur. Dit geeft duidelijkheid voor de kinderen, ook in de drukke periode.

Maak keuzes in feestjes

We zijn niet alle “feestjes” af gegaan waar Sinterklaas langs kwam. Kies wat leuks uit en laat het daarbij. Sinterklaas komt tegenwoordig overal; in het winkelcentrum, op het werk bij papa en/of mama, op de sportclub, bij andere verenigingen…. Als je alles af gaat zijn dit veel te veel prikkels voor je kind om te verwerken. Wij gaan zelf altijd naar de intocht van Sinterklaas in de stad (we kijken deze niet op tv, ook de herhaling niet..) en we gaan altijd nog een keer op een ander tijdstip naar Sinterklaas toe in de stad, dan kunnen de kinderen met Sint op de foto als ze dat willen. Dit keer was dat in het Sinterklaashuis.

Schoenzetten

De kinderen mochten hier twee keer per week hun schoentje zetten. Dit doen we al jaren zo. Elke zaterdag en woensdag. Spreek dit van te voren af zodat dit duidelijk is. Eventeel kun je hiervoor een kalender gebruiken. Misschien vinden sommigen twee keer per week nog te veel, maar ze krijgen soms ook een versierd mandarijntje (als Sint of Piet). Het zijn dus niet altijd maar cadeautjes die te krijgen. En mama vindt het ook gewoon héél erg leuk! 😉

Rustige Sinterklaasliedjes

Ik kocht het boek van Mies van Hout “Zie de maan schijnt door de bomen”. Dit is echt een prachtig boek met mooie prenten. Er zit ook een cd bij met sinterklaas liedjes. Dit zijn hele rustige liedjes en fijn om naar te luisteren. De kinderen worden dus niet extra druk door de muziek.

 

Zo hebben wij het dit keer gedaan. Het ging goed en het waren drie hele fijne weken. Ik vind het zelf wel jammer dat het nu alweer voorbij is! Wellicht zijn dit nu alvast wat tips voor volgend jaar.

Hoe heb jij de Sinterklaas periode dit jaar ervaren?

 

2 Reacties over “Sinterklaas feest; is het nu alweer voorbij?

  1. Ik heb met name ook rekening gehouden met het suiker gehalte en hoe vaak en waar ze de Sint zien. De oudste is nu 6 en op het moment als je ze aan teveel sinten blootstelt zullen ze te veel vragen krijgen en worden ze te opgewonden naar de grote momenten als het schoentje zetten of pakjesavond zelf. Maar desondanks alles blijven de blikken op hun gezichtjes onbetaalbaar als ze hun schoenen of de woonkamer vol met presentjes vinden terwijl ze aan de schouw “danku Sinterklaasje”zingen!

    • Wat goed dat je er ook bewust mee om bent gegaan! En inderdaad, die blikken zijn goud waard! Dat vind ik ook zo mooi aan het Sinterklaasfeest!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge
UA-58512786-1
%d bloggers liken dit: