Kinder-apotheek voor EHBO

Met kleine kinderen zit een ongeluk in een klein hoekje, dat weet ik inmiddels uit ervaring. Daarom is het belangrijk om daar op voorbereid te zijn en een goede verbandkoffer in huis te hebben.
Maar mijn verbandkoffer is niet alleen gevuld met verband, maar ook met andere spulletjes die handig zijn bij ziekte en zeer. Kijken jullie mee naar de inhoud?

Ik heb de koffer eens helemaal leeg gehaald en uitgestald. Ik kwam ook nog wat medicijnen tegen die over datum zijn dus die zal ik deze week terug brengen naar de apotheek. Ook moet ik binnenkort nog even wat extra dingetjes bijhalen. Gaasjes heb ik niet zo heel gek veel meer. Ook wil ik graag nog wat “grote mensen” pleisters hebben. Ik ben niet zo weg van kinderpleisters, omdat de huid er zo vochtig van blijft. Soms wel even goed om de koffer dus helemaal door te lopen.

Ik heb er verschillende soorten verband in zitten. Diverse maten gewone witte verbandjes, ook heb ik iets van 6 snelverband er in zitten. Ik ben gek op snelverband! Als de kinderen heel erg hard op hun knietjes gevallen zijn en de knie helemaal open ligt, dan is een pleister vaak te klein (of je plakt ín de wond). Na de val maak ik de wond dan schoon met water, doe er wat ontsmettingsmiddel op en verbind het met een snelverbandje. Werkt perfect. Ik heb er ook nog korte rekverband in zitten. Ideaal bij verstuiking. Ook heb ik er altijd een rol kleefverband in zitten. Dit verband kleeft aan elkaar vast en is echt heel handig als je een handje wilt verbinden. Hier zal ik later uitgebreid nog eens wat over vertellen.

Ik heb er ook meerdere soorten gaas in zitten. Steriel gaas, dit is vaak woven gaas. Ik ben er niet zo weg van om dit voor wondjes te gebruiken. Het kleeft namelijk snel vast. Ik gebruik vaak non-woven gaas (ook handig bij het uitdrukken van puistjes!) of zalfgaas. Zalfgaas heb ik van de zomer gebruikt toen mijn oudste een ongeluk met de fiets had gehad en een flinke schaafwond op zijn borst had. Dat arme kind had zo’n pijn! Met dit zalfgaas en wat korte rek verband kon ik het mooi afdekken.

Ik heb leukopor (witte pleister), leukeplast (bruine pleister) en kinesiotape in de koffer zitten. De pleisters gebruik je om verbandjes vast te maken (gebruik nooit verbandklemmen!!!), kinesiotape is iets wat ik gebruik in mijn werk als huidtherapeut.

Wij hebben altijd zetpillen in huis (120 mg en 240 mg). Mijn twee oudsten willen liever geen zetpilletjes meer, tenzij ze echt heel ziek zijn. Daarom heb ik ook altijd sinaspril drank en tabletjes in huis. De tabletjes hebben we met mintsmaak, deze zijn goed te doen. Als ik het nodig vind dat ze pijnstilling krijgen, krijgen ze bij mij altijd de keuze. Als ze niet willen kiezen krijgen ze “een pilletje tussen de billen.”

Verder zitten er ook nog wat spulletjes in die geen uitleg nodig hebben: warmtefolie, prikweg, arniflor, neusspray, luuf, pleisterspray (gebruiken we nooit), diarreeremmers (mogen niet door alle leeftijden gebruikt worden), hoesttabletten, hoestdrank (niet op de foto), neusspray, betadinezalf, maagzuurremmers, tekenpen, hechtstrips, pleisters en handschoenen.

Koffer

Ik had een paar eisen voor mijn koffer. Hij moest robuust, ruim, een EHBO koffer uiterlijk en ik wilde dat hij afsluitbaar was. Ik heb kwam deze koffer jaren geleden tegen bij de Kwantum. Hij is van metaal en destijds hadden ze hem in drie maten. Ik nam de grootste mee.

Ik heb even rond gekeken en ik heb hier, hier, hier, hier en hier ook nog leuke koffers gevonden.

Medicijnen

Omdat onze koffer groot genoeg is bewaren we hier ook alle medicijnen in die we in huis hebben. Ik wil namelijk niet dat medicijnen per ongeluk in handen van onze kinderen komen. De koffer afsluitbaar met een slotje. Bovendien hebben we alle medicijnen dan ook bij elkaar liggen en hoeven we niet te zoeken. In het deksel heb ik een oranje papier geplakt met alle belangrijke telefoonnummers. Zo valt het op en zo is het ook voor bijvoorbeeld oppas in een oogopslag duidelijk welke huisarts en tandarts we hebben.

Lijstje

Ik laat hier nog even het complete lijstje zien van de producten die handig zijn in de koffer. 

 • Zetpillen
 • Sinaspril tabletjes of drank
 • ORS
 • Folie voor verbranding / onderkoeling
 • Pleisters
 • Gifwijzer (bij apotheek of www.gifwijzer.nl)
 • EHBOwijzer (bij apotheek of www.gifwijzer.nl)
 • Arniflorzalf van VSM (vallen, stoten, kneuzingen)
 • Telefoonnummer van huisarts / tandarts / huisartspost / apotheek 
 • Neusspray/ zoutoplossing
 • Luuf
 • Betadinezalf
 • Sterilon
 • Gaasjes (steriel gaas, non-woven en zalfgaas)
 • Diverse soorten verband (snelverband, kleefverband haft, gewone verbandjes)
 • Leukoplast
 • Hoestdrank, bijvoorbeeld tijmsiroop of Tussikind van VSM
 • Norit (bij heel veel vergiftigingen te gebruiken, zie gifwijzer, en bij diarree) 
 • Anti insectenbetenzalf (Prrrikweg van VSM)
 • Pen om wespensteken leeg te zuigen
 • Thermometer
 • Tekentang
 • Verbandspray
 • Neuspeer (Hema)
 • Dentinox of chamodent 
 • Scherpe, goede pincet
 • Verbandschaar 
 • Hechtpleisters (leukostrip)

  Zelf heb ik (nog) niet alles in de koffer zitten. Er zijn namelijk een aantal producten die we in 7 jaar tijd nog nooit nodig gehad hebben; ORS en Norit bijvoorbeeld. Een neuspeer om de neus vrij te maken heb ik toen L heel klein was gehad, maar ik vond het helemaal niks dus heb hem weg gedaan, ik gebruik het toch niet.
  Met een bakje of wat bakjes kan je je koffer overzichtelijk indelen. Zo heb ik bijvoorbeeld een bakje met verband en (kinder)pleister bewaar ik in kleine metalen pleisterbakjes.

  Heb jij ook een complete kinder-apotheek in huis voor de Eerste Hulp Bij Ongelukken en bij ziekte? Laat het me weten in de comments!

  4 Comments on “Kinder-apotheek voor EHBO

  1. Wat een handige post. Mijn kinderen zijn wat groter nu wat eigenlijk in de praktijk betekent dat mijn EHBO doos niet meer zo goed gevuld is als vroeger. Die gifwijzer had ik vroeger ook, heel handig ding en de EHBOwijzer ziet er ook goed helder uit. Altijd handig om dat onder handbereik te hebben!
   Frederique onlangs geplaatst…Kindernamen top 20 in 2014 en voornamen liedjesMy Profile

   • Dank voor je reactie! Haha dat scheelt wel als ze wat ouder zijn, ook minder valpartijtjes etc. Hoe oud zijn je kinderen?

  2. Hallo,

   Mag ik vragen hoe je aan deze ehbo wijzer bent gekomen? Ik zoek me rot op internet maar kan er geen vinden.

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  CommentLuv badge

  UA-58512786-1
  %d bloggers liken dit: