Kinderzeer

Met de kerstdagen viel me op dat F, onze jongste, een plekje had aan de zijkant van zijn lippen. Het was een klein streepje en het leek net een wondje door een lepeltje of iets dergelijks. Ik ben gaan smeren met hele goede lipbalsem. Normaal is het wondje met 1-2 dagen dan wel genezen.

Kinderzeer

Maar bij F genas het wondje niet. Het werd erger. Toen ik dit merkte èn ik zag dat er honing gele korstjes op kwamen, wist ik genoeg. Kinderzeer. Ook wel impetigo of krentenbaard genoemd. Dan is het toch wel handig om huidtherapeut te zijn. Ik herkende het vrij vroeg. 

Besmettelijk

Kinderzeer is heel erg besmettelijk. Het is een besmetting met de stafylokok- of streptokok bacterie. Pas dus echt op dat je de infectie niet gaat verspreiden. Het komt vaak voor in het mond/neus gebied, soms ook op armen en benen. Let dus ook op met bijvoorbeeld een fopspeen dat je deze regelmatig uitkookt, om herbesmetting te voorkomen. Totdat de wondjes zijn ingedroogd, is krentenbaard besmettelijk. Besmetting gebeurt via handen of besmet speelgoed, maar ook door hoesten of niezen.

Kenmerken

Kinderzeer ontstaat meestal op de plek waar de huid al is beschadigd. Door de kinderzeer ontstaan er wondjes, blaasjes met gele pus en rode plekjes. Deze ontstoken plekjes kunnen zich ook nog gaan uitbreiden en samenvloeien. Een opengebarsten blaasje kan een honing gele korst geven. Kinderzeer kan ook jeuken.

Behandeling

Omdat het een bacterie betreft, dient er in principe behandeld te worden met iets antibacterieels. Omdat het plekje vrij klein was heb ik eerst betadinezalf in huis gehaald. Betadine werkt antibacterieel. Ik ben daar meerdere keren per dag mee gaan smeren. F vond het niet fijn, maar ik heb gewoon volgehouden, steeds weer wat bij gesmeerd. Het ging meteen beter met het plekje. Het breidde zich niet meer uit en werd ook meteen minder. Andere crèmes zijn bijvoorbeeld nog fusidine crème en chloorhexidine crème. Deze zijn op recept verkrijgbaar bij de apotheek. In heftigere gevallen wordt een antibiotica kuurtje voorgeschreven.

Genezing

Kinderzeer geneest binnen 1-3 weken en doorgaans ook zonder littekens. Zorg er wel voor dat er zo min mogelijk aan de plekken gekrabd wordt. Dat kan namelijk het risico op littekens wel verhogen.
Bij mijn zoon is het bijna helemaal weg. Je ziet nog wel dat er wat heeft gezeten, maar de plekjes zijn weg gelukkig. Het plekje zat nu ook steeds meer normale huidkleur krijgen. 

Huisarts of zelf dokteren

Kinderzeer is erg besmetting, pas daar dus mee op. Omdat ik kennis heb op het gebied van huid, herkende ik de kinderzeer vrij vlot op. Ik durfde het wel aan om eerst te beginnen met betadine. Mocht dit nou niet meteen lukken en erger worden had ik de huisarts natuurlijk wel meteen gebeld hoor.
Ga met uitgebreidere vormen van kinderzeer altijd naar de dokter! Sowieso bij twijfel altijd de dokter bellen.

2 Comments on “Kinderzeer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

UA-58512786-1
%d bloggers liken dit: