Kruidbolletjes; een variant op de kruidnoten

Over een maandje zet Sinterklaas alweer voet aan wal. Tijd dus om wat Sinterklaas recepten te verzamelen. Met een hoop voedsel allergieën en dergelijke in de omgeving is het soms lastig om wat op tafel te zetten wat iedereen kan eten. Maar met deze variant van de kruidnoten/pepernoten zit ik goed. Het zijn geen echte kruidnootjes. Kruidnootjes zijn lekker knapperig als je er in bijt. Dat zijn deze niet. Daarom noem ik ze kruidbolletjes. Wel zijn ze glutenvrij, vegan, geraffineerd suikervrij en lactosevrij.

kruidbolletjes

Wat heb je nodig

  • 140 gram rozijnen
  • 200 gram amandelmeel
  • 100 gram kokosolie
  • 2 theelepeltjes bakpoeder
  • 1 theelepel vanillepoeder
  • 2 eetlepels speculaaskruiden
  • 1 theelepel kardemom
  • 1 druppel etherische olie orange ( Let op dat je een olie gebruikt die je mag innemen. Ik gebruik de plus olie van Young Living. Eventueel kan je ook wat sinaasappelschil raspen)
  • 6 eetlepels rijstmeel
  • snufje zout

kruidbolletjes

Hoe maak je de kruidbolletjes?

Wel de rozijnen in water en laat ze vervolgens goed uitlekken. Laat de kokosolie smelten. Doe de rozijnen en de kokosolie samen in de blender zodat je een gladde massa krijgt. Doe in een beslag kom je rozijnen/kokosolie mengsel en voeg hier aan toe het amandelmeel, bakpoeder, vanillepoeder, speculaaskruiden, orange, kardemom en het rijstmeel. Kneed goed door. Maak kleine balletjes, leg ze op je bakblik en druk ze een klein beetje plat, zodat ze de vorm van een kruidnootje krijgen. Bak in de oven af op 190 graden en dan ongeveer 8 minuten. Hou goed in de gaten, zodat ze niet verbranden.

Mijn man was proefpersoon. Hij vond ze erg lekker. We aten ’s avonds een klein handje kruidbolletjes. Meer mocht niet, want ze moesten nog op de foto haha. Heb je liever wat knapperige nootjes, dan heb ik ook nog een recept voor pepernootjes zonder geraffineerde suiker. Alleen is dit recept helaas niet glutenvrij, lactosevrij en vegan. Maar wellicht is dat met een paar kleine aanpassingen wel makkelijk te doen.

Eet smakelijk!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

UA-58512786-1
%d bloggers liken dit: