Moederdag; commercieel of leuk? Zo denk ik er over!

De een vindt het de grootste onzin en pure commercie. De ander doet er maar al te graag aan mee: Moederdag! Vandaag is het de tweede zondag in mei en dan vieren we in Nederland Moederdag. Ik zocht op waar Moederdag vandaan komt en ik vertel je vandaag wat ik er van vind.

Ik zou dit artikel gisteravond eigenlijk nog schrijven maar ik was zó moe dat ik maar lekker naar bed ben gegaan. Nu lig ik nog in bed en hoor ik beneden een hoop gestommel en er werd net al gevraagd waar het dienblad ligt…. ik ben benieuwd! ?

moederdagOp Moederdag wordt het moederschap gevierd. Moederdag wordt over de hele wereld gevierd, maar niet ieder land viert het op dezelfde dag. In Nederland wordt het altijd gevierd op de tweede zondag in mei. Moeder wordt in het zonnetje gezet. Met zelfgemaakte cadeautjes van de peuterspeelzaal of basisschool. Ook wordt moeder vaak verwend met een ontbijtje op bed. Het huishouden hoeft moeder meestal niet aan te denken die dag.

Waar komt Moederdag vandaan?

In het oude Griekenland kwam het vereren van moeder al voor. Natuurlijk niet zoals we Moederdag tegenwoordig kennen, maar er waren ceremonies voor Rhea, een Griekse godin.

Mothering Sunday is een Christelijke feestdag. Deze wordt in Engeland gevierd in de Vastentijd. De aanlooptijd naar Pasen toe. In 1644 werd Moederdag voor het eerst in Engeland gevierd zonder religieuze achtergrond.

Midden negentiende eeuw werd Moederdag pas in Amerika gevierd. De dag stond in het teken van pacifisme en ontwapening door vrouwen. Begin 1900 werd Moederdag gevierd om moeders te eren. Dit bleek een groot succes te zijn en is overgewaaid naar de rest van de wereld. Sinds 1925 vieren we het in Nederland.

Hoe zie ik Moederdag?

Om heel eerlijk te zijn hecht ik wel waarde aan deze dag. Ruim negen jaar geleden werd ik voor het eerst moeder. Mijn leven veranderde compleet. Wát een onvoorwaardelijke liefde voelde ik direct. Het moederschap is het allermooiste cadeau dat ik in mijn leven heb mogen krijgen. En ik ben nu moeder van drie prachtige jongens. Wát een rijkdom! Ik vind best dat daar wel eens bij stil gestaan mag worden. Grote cadeaus hoeft van mij niet. Ik hoef ook geen gekochte cadeaus. Maar een knutseltje, iets wat de kinderen zelf hebben gemaakt, vind ik echt geweldig.

Lieve woorden

Natuurlijk is het elke dag Moederdag. Maar ik denk niet dat kinderen er slechter van worden om een keer per jaar Moederdag te vieren. Ik ben van mening dat het voor de kinderen goed is om na te denken wat je moeder eigenlijk voor je betekent en allemaal voor je doet. Afgelopen vrijdag hadden we moederdagviering op school, speciaal voor de moeders dus. De kinderen hadden echt hun best gedaan om hun moeder in het zonnetje te zetten. Het was allemaal zo mooi, lief & puur. De kinderen zeiden zulke lieve en persoonlijk dingen. Menig moeder stond langs de kant met tranen in de ogen. Ik vind dat mooi.

Zelf maken

Moederdag zit hem voor mij niet in de cadeaus. Het zit hem in de kleine dingen. Laat weten wat iemand voor je betekent. Een lief kaartje of een zelfgemaakt cadeautje vind ik zelf altijd leuk. Ik koop al jaren geen cadeautjes meer voor onze moeders. Maar vergeten doe ik onze moeders nooit. Voor mij zijn cadeautjes kopen dus niet de essentie van Moederdag. Een zelf opgekweekt plantje vind ik leuk, zelfgebakken cupcakes etc.

Hier lees je hoe we moederdag in 2015 vierden. Dit jaar regelde ik ook nog een presentje voor iemand die nièt mijn moeder is. Ook zal ik jullie nog laten weten wat wij geven aan onze moeders. Later meer daar over!

Ik wens iedereen een fijne dag toe vandaag!

 

Foto: Shutterstock

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

UA-58512786-1
%d bloggers liken dit: