Een mamablog over het leven met mijn vier jongens
Wij zijn er voorstander van om onze kinderen zelf de leiding te geven wat betreft het eten. We begonnen hier al mee toen ze net geboren waren. Onze kleine mannetjes hadden namelijk vrij toegang tot borstvoeding. Ze mochten zoveel drinken als ze wilden en ook wanneer ze wilden. Toen ze begonnen met vast voedsel gingen we hier gewoon mee verder. Ze kregen hun vaste voedsel op de “Rapley” manier voorgeschoteld. Gewoon stukken groente of fruit in het handje. Alle drie bleken ze ware Rapleyers.
Ik ben er van overtuigd dat het hen ook geholpen heeft met het kennis maken met verschillende soorten structuren en smaken. Onze middelste is bijvoorbeeld echt gek op zwarte olijven, mozzarella, champignons. Onze oudste lust over het algemeen echt heel veel, maar bovenstaande lust hij dan weer nèt niet. En onze jongste eet nog echt alles. Als hij straks twee is, verwacht ik dat hij ook iets minder goed gaat eten.
Hoe moeilijk af en toe ook, ook onze oudste kinderen hebben de leiding over hun eten. Ik heb namelijk geen zin om strijd te hebben aan tafel. Daar wordt het ook echt niet gezelliger op. Bovendien heb ik zelf ook niet altijd trek in mijn eten… Ze bepalen zelf hoeveel ze eten. Als ze niet meer hoeven mogen ze het van mij laten staan, máár regel is wel dat ze aan tafel blijven zitten. Totdat we allemaal klaar zijn. Vaak gaat er dan tóch nog wel een hapje in.
De monkey platter is echt een geweldig idee. Het is eigenlijk niets anders dan gewoon verschillende soorten eten aanbieden op een bord. Je kindje kan dan zelf kiezen wat ze eten, hoeveel ze eten en wanneer ze het eten. Jij, als ouder, bepaalt wàt je je kindje te eten geeft. Zorg er natuurlijk wel voor dat dit gezond is en lekker gevarieerd. Met zo’n monkey platter krijg je kindje gedurende de dag al heel wat groente en fruit binnen, zo is het ook niet zo erg als je kind ’s avonds niet zoveel meer eet.
Ik heb natuurlijk ook nog wel wat inspiratie om een monkey platter te vullen. Ik maak meestal een platter voor mijn kindjes samen. Ik gebruik hiervoor heel simpel een cupcake blik, gewoon omdat dit lekker veel vakjes heeft en we hier veel in kwijt kunnen.
Je kan natuurlijk eindeloos variëren met wat je je kinderen voorschoteld. Voor de hand liggend is natuurlijk gewoon fruit en groente. Maar je kan ook nootjes, gedroogd fruit, ei, kaas, worst en wat dipsausjes erbij doen.
Je kan ook je groente en fruit eens anders presenteren. Het hoeft allemaal niet o gek. Ik nam gewoon twee lege, glazen honingpotten en vulde deze met reepjes groenten. Ik deed in deze hartjesbakjes een zelfgemaakte dipsaus, gemaakt van yoghurt met wat kruiden.
Het oog wil gewoon vaak ook wat. Als je zorgt dat het eten er mooi en lekker uit ziet zullen ze ook eerder lekker wat eten. Voor mijn kinderen is dit echt een groot succes!!! Zij zien het ook echt als een soort snoepen en vragen geregeld of ik weer eens “zo’n blad met eten” wil maken.
Ken jij het principe Monkey Platter? Gebruik jij het ook?
Wat leuk gedaan! Ik moest wel lachen om de naam 😉
Sylvia onlangs geplaatst…Sunday’s Finest #6
haha ja is ook apart, maar het heet ècht zo. Google maar eens 😉
Haii, hier ook een Rapley fanaat 😉
Maar wat een goed idee, dat zo in zo’n cakeblik te doen. Thanks voor de inspi (Y)
Mama’s Jungle onlangs geplaatst…Goede(morgen) gedachtes
Jaaa is echt heel handig!! kan het blik nog eens vaker uit de kast komen dan alleen voor cakejes 😉
Wat een super idee met die cupcake schaal die ga ik vanaf morgen toepassen
En heb je het nog geprobeerd? Ik vind het vooral een handige maat, niet te veel van elk soort.