Ontbijtkoek zonder suiker en met dadels

Ontbijtkoek is altijd een makkelijk tussendoortje. Helaas zijn de ontbijtkoeken uit de winkel niet echt een geweldig gezond tussendoortje zoals ik in een ander ontbijtkoek recept al benoemde. Dat recept maakte ik met appelstroop er door heen. Ik wilde nu ook graag wat anders proberen, iets wat nòg makkelijker te maken is. De ingrediënten zijn vrij standaard. Misschien dat je de roggemeel niet standaard in huis hebt, maar het meeste zijn wel normale ingrediënten. Vandaag deel ik het recept met jullie!

ontbijtkoek

Wat heb je nodig

  • 250 gram roggemeel
  • 250 ml amandelmelk
  • 50 gram honing
  • 5 dadels
  • 2 theelepels kaneel
  • 1,5 theelepel koekkruiden
  • 3 eetlepels kokosbloesemsuiker
  • 2 theelepels bakpoeder
  • snufje zout

Hoe maak je het

Laat de dadels eerst wellen in warm water. Als ze zacht genoeg zijn, doe je de dadels met de amandelmelk in de blender en maak je de dadels goed fijn. Verwarm de oven alvast voor op 160 graden Celsius. Ondertussen ga je de droge ingrediënten bij elkaar; het roggemeel, kaneel, koekkruiden, kokosbloesemsuiker, bakpoeder en het zout. Dit roer je goed door elkaar. Vervolgens doe je de honing en het amandel/dadelmengsel erbij en mix je het met je mixer door elkaar tot een mooi deeg. Bekleed een cakevorm met bakpapier. Invetten kan ook, maar ik vind een stuk bakpapier erin erg makkelijk. Giet het beslag in de cakevorm en verdeel het netjes. Zet de cakevorm in de oven en bak hem gedurende 55 a 60 minuten af.

Check dan even of de ontbijtkoek gaar is, door er met een sateprikker in te prikken. Als de sateprikker er droog uit komt is de ontbijtkoek gaar. Blijft de sateprikker nattig dan moet je hem nog even iets langer afbakken. Haal de ontbijtkoek uit de vorm en snijdt hem in plakjes. De ontbijtkoek is best compact, mijn ervaring met roggemeel is dat het niet heel erg luchtig wordt. Maar de ontbijtkoek is erg lekker! Alle drie mijn kinderen hebben hem goedgekeurd!

Eet smakelijk!

7 Comments on “Ontbijtkoek zonder suiker en met dadels

    • Oeps, ik dacht dat het beetje standaard was, maar dan is het kennelijk mijn standaard hihi. In plaats van amandelmelk kan je natuurlijk ook gewone melk gebruiken, dat scheelt weer aanschaffen. Kokosbloesemsuiker is suiker die bijna niet bewerkt is en daarom nog nuttige stoffen bevat (B-vitamines en mineralen). Tegenwoordig kan je het overal wel kopen: De Tuinen, Albert Heijn, Action…

    • Oeps, ik dacht dat het beetje standaard was, maar dan is het kennelijk mijn standaard hihi. In plaats van amandelmelk kan je natuurlijk ook gewone melk gebruiken, dat scheelt weer aanschaffen. 😉

  1. Kan ik het roggemeel vervangen door een ander meel en zo ja
    Welke dan. De rest heb ik wel in huis?

    • Ik denk het wel, je zou speltmeel of gewoon volkoren tarwe kunnen proberen. Kan wel zijn dat je net een iets andere verhouding moet hebben. Dus ik zou niet al het meel in een keer er bij gooien, het moet niet te droog worden. Dus beetje voor beetje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

UA-58512786-1
%d bloggers liken dit: