(On)veiligheid bij de zebrapaden

Van de week heb ik me een aantal keren ontzettend verbaasd in het verkeer. Maar liefst 4(!!) keer reed er een auto door terwijl ik met de kinderen bij het zebrapad stond te wachten. Vier keer! Ik heb het idee dat het tegenwoordig niet meer zo “normaal” is dat auto’s bij het zebrapad stoppen. Sommige mensen letten ook gewoon niet op. Een van de bestuurders was namelijk druk met degene naast haar aan het kletsen en zàg ons niet eens… ook niet toen ze voorbij reed. Nu kon ik mijn kinderen zelf nog in de kraag grijpen (bij wijze van…), maar als ze ooit alleen ergens moeten oversteken is dat er dus niet bij.

20151026_112600_resized

Ik vind het wel een beetje een eng idee. Vroeger was het – in mijn herinnering dan- normaal om te stoppen. Als voetganger had je gewoon voorrang. Tegenwoordig mag je blij zijn als een auto überhaupt voor je stopt. Hoe laat ik mijn kinderen straks veilig over steken als ze alleen zijn? Onze oudste zou niets liever willen dan zelf de stad in gaan. Dat gaat natuurlijk voorlopig niet gebeuren want daar is hij echt nog te jong voor (hij is 7). Maar ik hou mijn hart vast als hij wel heen mag. Een zebrapad geeft tegenwoordig dus niet meer de garantie dat auto’s stoppen, dus ze moeten zelf goed blijven kijken.

20151026_112615_resized

Bijjna dagelijks oefen ik het zebrapad met de kinderen, op een drukke plek. Ik wil dan dat ze bij me blijven. Ze hoeven niet aan de hand ofzo, maar ik wil ze graag in mijn buurt hebben. Als we gaan oversteken wil ik niet dat ze hele verhalen gaan vertellen. In het verkeer moet je goed opletten en kan je niet met twee dingen tegelijk bezig zijn….. Het verhaal vertellen mag natuurlijk als ze weer wakker zijn.

Bovendien leer ik de kinderen dat ze er niet vanuit kunnen gaan dat auto’s voor hen stoppen, ook niet de auto’s bij het zebrapad. Dat hebben we afgelopen dus gezien en de kinderen waren best wel verbaasd dat er gewoon niet voor ze werd gestopt… Verder wil ik graag dat ze niet op een zebrapad afrennen, de bestuurder schrikt zich dan natuurlijk een hoedje als er kinderen zo dicht tot de rand van de stoep rennen. De kinderen mogen kijken of ze over kunnen steken maar wachten wel op mijn akkoord!

IMG_20151027_221851

Ik blijf het bijzonder vinden, dat auto’s gewoon doorrijden. Bij de meeste zebrapaden staat op enkele meters afstand ook bovenstaand bord!Waarmee wordt aangegeven dat er een zebrapad nadert. Nu is het bij ons in het centrum zo dat je daar 50 mag rijden. Zelf vind ik 50km per uur op die locatie te snel… Ook al ken ik de weg heel erg goed. Door daar hard te rijden raak je het overzicht over de weg een beetje kwijt en voor je het weet rijdt je dus door bij het zebrapad.

Tegenwoordig steek ik mijn hand altijd maar op als er een auto bij het zebrapad stopt. Om te laten zien dat ik het op prijs stel dat hij was gestopt. Het kan geen kwaad om weer wat vriendelijkheid terug te brengen in het verkeer. Toch?

 

Erger jij je ook aan mensen die zich in het verkeer niet aan de regels houden?

6 Comments on “(On)veiligheid bij de zebrapaden

  1. Helaas alleen maar herkenning in je verhaal. Ik begrijp er niks van. Steek tegenwoordig ook maar een hand op om ze te bedanken. Bijna de omgekeerde wereld. Maar ik ben wel oprecht blij als er een keer gestopt wordt.

  2. Zelf stop ik al-tijd als een voetganger bij een zebrapad zie staan. En al zéker als er kinderen of kinderwagen bij betrokken zijn. Zoals je zelf ook aanhaalt, stel ik het op prijs als dezelfde voetganger kort even zijn hand opsteekt. Kwestie van wederzijdse vriendelijkheid. ofzo. Goed dat je je kinderen verkeersveilig opvoedt, iets wat hen enkel ten goede komt eens ze zich alleen op straat begeven 🙂
    Ester onlangs geplaatst…Onze Halloween pompoen staat klaar!My Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

UA-58512786-1
%d bloggers liken dit: