Pietenkraag maken DIY

 

Ik vind het leuk om met Sinterklaas de verkleedkleding zelf te maken.Een aantal jaren geleden heb ik wat pakjes gemaakt, en daar hebben ze jaarlijks nog zoveel plezier van! Dit jaar bleek echter dat we een kraagje te kort hadden, dus wilde ik er een bij maken. Zo’n pietenkraagje maakt de outfit namelijk helemaal af. En veel werk is het niet! Vandaag laat ik zien hoe je deze heel makkelijk zelf kunt maken.

foto's 211

Je hebt hiervoor nodig:

  • Broderiestof. Je hebt gewone lappen stof, maar ze hebben ook kant en klaar afgewerkt broderie band. Persoonlijk vind ik dat mooier omdat ze ook band hebben met zigzag rand. Dit geeft juist een leuk effect. Ik nam hiervan 1,5 meter.
  • Kinderelastiek. Gewoon het simpele elastiek is dat. Action en zeeman verkopen het ook.
  • Wit garen
  • Veiligheidsspeldje
  • Kopspeldjes

foto's 200

Ik was altijd alle stof voordat ik het ga verwerken eerst. Als het droog is kan je beginnen. Beide kanten van mijn band hadden een zigzag rand. Een kant was afgewerkt, de andere niet. De zigzag rand die niet is afgewerkt, knipte ik eraf. Dan kan ik het beter omzomen.

foto's 201

De twee korte zijkanten vouwde ik twee keer op (ongeveer een halve centimeter per keer) en speldde ik vast. Naai dit vast met de naaimachine. Beide kanten zijn zo dan netjes afgewerkt. Haal de speldjes eruit.

foto's 204

Vervolgens ga je dit ook voor de hele lange kant doen (de kant waar je de zigzag eraf hebt geknipt). Je mag het zoompje wel iets breder maken, want je moet er met een veiligheidsspeldje en het elastiek doorheen kunnen. Zet je hele rolzoompje vast met kopspelden en naai weer vast. Je naait trouwens zo dicht mogelijk op de rand, zodat er een tunneltje ontstaat, waar je het elastiek doorheen kunt halen.

foto's 206

Maak een veiligheidsspeldje vast aan het elastiek en sluit het speldje weer. Nu haal je het elastiek door je tunneltje heen, aan de lange kant van je stof dus. Als je het elastiek er helemaal door heen hebt gehaald kan je de kraag alvast wat rimpelen door alle stof bij elkaar te schuiven.

foto's 209

Meet af (rond de hals van je kind) hoeveel elastiek je ongeveer nodig hebt. Leg er op deze maat een knoopje in. Knip het overige elastiek af (niet te dicht op het knoopje afknippen ivm losschieten). Schuif de stof wat over het knoopje heen.

foto's 211

En klaar is je pietenkraag! Mijn zoon was er echt superblij mee en wilde hem zo graag dragen tijdens de intocht. Een echt pietje was hij zo!

Veel succes!!

6 Reacties over “Pietenkraag maken DIY

  1. Pingback: De 7 leukste Sinterklaas DIY's - Mamaliefde

  2. Pingback: De 7 leukste Sinterklaas DIY's ⋆ Mamaliefde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge
UA-58512786-1
%d bloggers liken dit: