Rekenen in groep 3

Als je kindje naar groep 3 gaat, verandert er een heleboel. Ze leren bijvoorbeeld ècht schrijven, lezen en rekenen. Ik weet nog goed dat dat toen ik klein was, ik het heel bijzonder vond om mijn eerste woordjes te lezen en te schrijven. L las zijn eerste boekjes al in groep twee, hij vindt lezen ook leuk.

20150325_212619

Ook leren ze in groep 3 ècht rekenen. In de kleuterklas wordt natuurlijk al de basis voor het rekenen gelegd. De kinderen leren bij de kleuters de termen meer/minder, groot/ klein, kort/lang etc. Verder gaat het bij de kleuters echt spelenderwijs. Met knikkertjes bijvoorbeeld; welk stapeltje heeft er meer?

rekenen in groep 3

Nu L in groep 3 zit maak ik ook kennis met nieuwe termen. Die termen heb ik op school niet geleerd in ieder geval. Als je dan weet wat het is, is het ook wel weer logisch hoor.

  • Splitsen. Spreekt voor zich. Het is het opdelen van getallen. Drie kan je bijvoorbeeld opdelen naar een en twee. Of naar drie en nul.
  • Flitsen. Het snel herkennen van getallen en samenstellingen. Je moet zo snel mogelijk herkennen hoeveel vingers je ophoudt of hoeveel kraaltjes je op een kralenrekje hebt staan.
  • Vriendjes van de 10 of Verliefde getallen. Dit zijn getallen die samen 10 zijn.
  • Dubbelen. Spreekt ook voor zich. Het is een tweelinggetal en dit tel je dan op.
  • Bijna verdwijn som en eraf 1 en 2. Sommetjes waar je 1 of 2 afhaalt.

20150325_213203

In groep drie gaat het vooral om dit te herkennen en snel eigen te maken. De kinderen moeten het echt even door hebben. Op school wordt ons gevraagd om elke dag even een paar sommetjes aan je kind te vragen. Je hoeft er niet eens voor te gaan zitten, want het kan ook in bad of tijdens het koken. Zo krijgen de kinderen een goede basis mee waar ze in groep 4 weer mee verder kunnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

UA-58512786-1
%d bloggers liken dit: