Strandwandeling en vervuiling #zwerfie

Wat was het gister prachtig mooi weer! En dat op de eerste dag van november… Ik hoorde dat het de warmste novemberdag ooit was. Wij zijn lekker naar het strand geweest, voor een strandwandeling. Mijn man had het idee om een vuilniszak mee te nemen en wat afval te verzamelen op het strand. Een goed idee. Wij worden ons steeds meer bewust van de plastic soep. Plastic wat onze voedselketen binnen komt en daardoor raakt ons voedsel besmet met plastic. Laatst was er op de Keuringsdienst van Waarde ook een aflevering over plastic in honing. Toch erg dat ook honing al plastic bevat…

Strandjutten vinden we geweldig. Zien welke spullen er allemaal zijn aangespoeld. Je komt dan echt van alles tegen; schoenen, flessen, touw, plastic, hout… Je kan het zo gek niet bedenken eigenlijk. Nu zouden we weer gaan jutten, maar dan al het afval wat we tegen kwamen meenemen in een vuilniszak om weg te gooien.

 Een foto van onze schaduwen. Ik sta hier met mijn jongste en oudste zoon. De jongste had ik namelijk in de draagdoek op mijn buik.

Op deze foto staat een pluk duingras met wat schelpen.

Wat is het uitzicht toch altijd prachtig op het strand. Ik hou van de kleuren. Het mooie blauw van de lucht steekt zo lekker af tegen het beige van het strand.

Een vliegeraar. Deze man was lekker met zijn vlieger aan het oefenen. Af en toe kwam de vlieger naar beneden. Geweldig om te zien hoe de man probeerde om de vlieger toch boven in de lucht te houden. Ik kan daar heel lang naar kijken.

 Zo met de zon op de foto ziet het strand er weer heel anders uit. Zo mooi!

 Voetstappen in het zand en ook nog wat sporen van auto’s.

Een blik van Jotun. Ik had geen idee wat het was. Het leek wel iets van verf. Jotun blijkt dus een Noorse producent van verf te zijn.

We hebben heerlijk gewandeld en de kinderen maakten er een sport van om als eerste afval te vinden. Wat we onder andere vonden: een rubberen handschoen, plastic/nylon touw, plastic flesjes, bierflesje, whiskey fles, heel veel plastic zakken, heel veel ballonnen en ballonnentouwtjes, verfblik, kwast en een stoffer. We hebben alles meegenomen maar helaas waren de rolcontainers langs het strand al weggehaald. We hebben de zak mee naar huis genomen en thuis in de container gedaan. De kinderen hebben zich lekker kunnen uitleven op het strand en we hebben ook nog wat goeds gedaan voor het milieu!

Ik vind dat er wel heel erg veel plastic word gebruikt. Hoe meer ik er op ga letten, hoe meer ik me er ook aan gaan irriteren. Bijvoorbeeld na het boodschappen doen en ik alle boodschappen heb uitgepakt… er beland dan ook meestal een hele hoop plastic al in de bak. Zo vind ik het bijvoorbeeld behoorlijk nutteloos dat een komkommer in plastic wordt ingepakt? Wij scheiden het afval wel allemaal, elke maand hebben we meestal zo’n vier zakken met plastic afval (ok ik ben vaak te lui om de plastic flessen helemaal klein te maken, dus het kan misschien ook net wat minder), ik vind dat behoorlijk veel. Oud papier scheiden we ook en de batterijen leveren we op school in, daar staat zo’n inzamelbak. Zeker nu ik kinderen heb ben ik me heel erg bewust van het milieu. In wat voor een omgeving laten wij onze kinderen eigenlijk opgroeien? Kunnen we er misschien nog wat aan doen? Ze zeggen tenslotte altijd; een beter milieu begint bij jezelf. Ik hoop onze kinderen dan ook mee te kunnen geven dat ze met respect met het milieu om moeten gaan.

Al een tijd volg ik @zwerfie op twitter. Hier worden veel foto’s gedeeld van zwerfies (een stuk afval wat je tegenkomt in de natuur) die mensen vinden en dan opruimen. Een goed initiatief! Ik kwam net trouwens ook @ballonopstrand tegen op twitter. Ongelooflijk eigenlijk hoeveel ballonnen er op het strand te vinden zijn. Wij hadden er ook al drie!

Ben jij je eigenlijk bewust van het milieu? Scheid jij je afval? Of doe je misschien wat anders wat goed is voor het milieu? Laat het me weten in de comments hieronder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

UA-58512786-1
%d bloggers liken dit: