Suiker in voeding

Hebben jullie afgelopen vrijdag naar RTL Late Night gekeken? Hierin was kinderarts en endocrinoloog Robert Lustig te gast. Robert Lustig vindt dat suiker net zo schadelijk is als cocaïne en tabak.

Mocht je de uitzending niet gezien hebben kan je hem nog even terug kijken, zeker de moeite waard!

late night

Sommige dingen in deze uitzending waren voor mij ook nieuw. Zo kan je dus ook echt ziek worden door vet te creëren rondom je organen, zonder daadwerkelijk overgewicht te krijgen. En dit is allemaal te wijten aan suiker!

Zelf ben ik anderhalf jaar geleden gestopt met het gebruik van (geraffineerde) suikers. Geraffineerde suikers zijn suikers die zodanig zijn bewerkt dat ze geen enkele voedingswaarde meer bevatten. Je lichaam kan er dan gewoon niks meer mee. We krijgen wel gewoon suikers binnen, zoals fruitsuikers. Fruit bevat naast suikers ook vezels en daardoor stijgt je bloedsuiker niet zo erg. Ook dit legt Robert Lustig uit in het filmpje.

Ik ben gestopt met suiker in verband met lichamelijke klachten. Ik had altijd hoofdpijn en ik was altijd moe. Toen ik een stukje las over de klachten die je kunt krijgen bij suikergebruik wist ik meteen dat het daar door kwam. Ik was echt suikerverslaafd. Ik ben begonnen met de basiscursus van Ik eet suikervrij. Ik heb er heel erg veel aan gehad en aan geleerd. In het begin kwam er zoveel informatie op me af. Deze cursus was mijn houvast.

suikers-schuilnamen
Schuilnamen voor geraffineerde suikers. Honing gebruik ik trouwens wel. In de Ik Eet Suikervrij cursus wordt dat wel als “veilig” beschouwd. Wel met mate natuurlijk.

De eerste week kreeg ik meteen echt afkickverschijnselen. De hoofdpijn werd veel erger, ik was zooooo ontzettend moe en ik zat serieus te trillen met mijn handen. Ik leek wel een junk! Na anderhalve week was het gelukkig over en begon ik me steeds beter te voelen. Maar zodra ik weer iets met suiker at, kreeg ik weer hoofdpijn en was ik super vermoeid. Voor mij dus een goede reden om door te gaan met suikervrij eten.

Ook zonder suiker kan je heerlijk eten. Het is in het begin wel even zoeken, maar gaandeweg gaat het steeds beter en op een gegeven moment gaat het allemaal automatisch. Ik maak veel zelf. Zo wéét je ook wat je eet. Mijn smaak ik trouwens ook heel anders geworden. Het eten smaakt nu zo puurder. Als ik nu iets met suiker of zoetstof eet, vind ik het doorgaans niet eens echt lekker meer!

Ik heb inmiddels ook al een hoop suikervrije recepten gedeeld op mijn blog. Zeker de moeite waard om even tussen te neuzen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

UA-58512786-1
%d bloggers liken dit: