Suikervrije BBQ

Wij zijn dol op barbecuen. Maar met onze suikervrije levensstijl vind ik het wel een uitdaging hoor. We maken heel veel zelf. Ook vlees marineren we zelf, dat deden we voor onze suikervrije levensstijl ook eigenlijk wel. Vind ik vaak nog lekkerder ook. Vandaag deel ik een paar succes receptjes met jullie.

Kruidenboter

Kruidenboter vind ik echt onmisbaar tijdens de barbecue. Heerlijk op een stokbroodje terwijl je wacht tot het vlees gaar is. De stokbrood die wij vaak (suikervrij) nemen is de biologische afbak stokbrood van Albert Heijn. Hier zit geen suiker in.

20150710_172145

Voor de kruidenboter heb je nodig:

  • 100 gram ongezouten roomboter (wij gebruiken Campina grasroomboter, die smeert geweldig uit)
  • Bieslook (in stukjes geknipt)
  • Peterselie (in stukjes geknipt)
  • 2 teentjes knoflook (geperst)
  • Paar druppeltjes citroensap
  • Een theelepeltje zwarte peper
  • Een theelepeltje Keltisch zeezout

Roer alle ingrediënten door elkaar en zo simpel is het eigenlijk! Hier valt hij ook bij de kinderen goed in de smaak.

Sate

Bijna elke vleeseter is wel gek op sate toch? Dit maken wij altijd zelf en vaak in grote hoeveelheden.

20150524_183806

Ingrediënten:

  • 500 gram kip of varkensvlees
  • theelepel djahe / gemberpoeder
  • halve theelepel sereh
  • eetlepel sambal
  • sap van een citroen
  • 2 teentjes knoflook (geperst)
  • 1 eetlepel palmsuiker of kokosbloesemsuiker
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 3 eetlepels sojasaus (Kikkoman)

Het best marineer je het vlees een dag van te voren. Dan kunnen de smaken goed intrekken. Snijdt de kip of varkensvlees in kleine blokjes. Mijn man heeft het liefst kipsate, ik vind varkenssate lekkerder. De rest van de ingrediënten roer je door elkaar. Als je het vlees gesneden hebt roer je dit door de marinade heen. Dek het vlees af met folie en zet in de koelkast. Leg een half uur voordat je het vlees aan de stokjes gaat rijgen de houten stokje in het water. Zo verbranden de stokjes niet op de BBQ. Rijg het vlees aan de stokjes. Met deze marinade kan je natuurlijk ook shaslicks maken. Wissel het vlees dan af met stukjes ui, paprika en gerookt zuurkoolspek.

Gepofte aardappelen

Wat ik ook erg lekker vind van de bbq, maar wat ik ook wel bewerkelijk vind, zijn gepofte aardappels. Oh wat hou ik van die smaak!

Wat heb je nodig:

  • Aardappelen, liefst grote
  • Creme fraiche
  • Bieslook
  • Geraspte kaas
  • Aluminium folie

Was de aardappelen grondig,  laat de schil er om heen en kook ze alvast een paar minuten voor. Zeker met kinderen is het erg handig, anders duurt het ze allemaal veel te lang op de BBQ. Na het koken giet je de aardappels af. Maak vierkantjes van het aluminium folie, leg er een aardappel op en zet er met een mesje een kruis in. Vouw het folie dicht en zet de aara

Ondertussen kan je alvast de vulling voor de aardappelen maken. Doe een bekertje creme fraiche in een kommetje en doe hier de in stukjes geknipte bieslook bij. Roer goed door elkaar. Als de aardappelen helemaal gaar zijn haal je ze voorzichtig (heet!!) van de BBQ, maak het folie voorzichtig open, doe een lepel vulling op/in het kruisje wat je hebt gesneden. Zelf vind ik het heerlijk om er nog wat geraspte kaas over te strooien. Doe het folie weer dicht en laat alles nog even lekker smelten op de BBQ.

20150524_193117

En dan, eet smakelijk!! Hoewel het veel werk is, vind ik het wel echt heel lekker. Je kan een hoop natuurlijk ook al eerder op de dag voorbereiden, dat scheelt tijdens de BBQ weer een hoop gedoe.

Wat vind jij lekker op de BBQ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

UA-58512786-1
%d bloggers liken dit: