Uienkruier

Ik heb een heel simpel succes receptje. Lekker als lunch, als tussendoortje, maar ook om te serveren op verjaardagen! Met kerstavond heb ik dit ook gemaakt en het viel supergoed in de smaak. Het is heel simpel een uienkruier! Voorheen maakte ik het altijd op simpele afbakbroodjes. Maar nu ik nauwelijks nog witte tarweproducten neem, was ik op zoek naar een alternatief. Ik gebruik nu gewoon spelt-brooddeeg, wat ik ook als pizzabodem gebruik. Heel makkelijk te maken, en zo maak je in een handomdraai gewoon een hele bakplaat vol met uienkruier!

Je hebt nodig voor het deeg:
– 1 kg speltmeel
– 600 ml water
– schuitje olijfolie
– snuf zout
– 2 zakjes gedroogde gist (14 gram)

Voor het beleg (stom, ik zie nu pas dat ik daar geen foto van heb gemaakt!)
– 1 kg uien
– 1 groot blikje tomatenpuree (of twee kleintjes)
– 2 theelepels kerriepoeder
– 1 theelepel paprikapoeder
– 1 theelepel gemalen zwarte peper
– zakje geraspte kaas

Voor het maken van het deeg ben ik altijd dol op de bakmachine! Wat dat betreft ben ik wel een beetje lui. Verder gebruik ik de bakmachine eigenlijk niet meer, alleen voor het maken van dit pizzadeeg. Ik laat de machine op het deegprogramma het deeg maken. Het gehele programma duurt anderhalf uur. Maar vaak is het deeg zo snel al klaar dat ik het er soms al eerder uit pak. Voordeel van de bakmachine vind ik dat je er al die tijd geen omkijken meer naar hebt.

Vervolgens spreid ik het deeg uit op de bakplaat. Ik doe er wel een stuk bakpapier onder, dat maakt het bakblik weer makkelijker schoon. Ik verdeel het deeg heel goed over de plaat. Als het aan mijn handen kleeft, doe ik er nog wat extra speltmeel op, hierdoor kan ik het deeg wat makkelijker verdelen.

Schil de uien  en snijdt ze in kleine stukjes. Fruit ze met wat roomboter of kokosolie in een koekenpan. Als de uitjes wat zacht geworden zijn kan je de tomatenpuree, kerrie, paprikapoeder en peper toevoegen. Wel oppassen dat het nu niet gaat aanbranden! 

Roer alle ingrediënten goed door elkaar zodat je een lekker prutje krijgt. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden. Je kan nu de uitjes op je pizzadeeg scheppen. Zorg dat alles gelijkmatig verdeeld is. Tot slot strooi je de geraspte kaas er over heen.

Daarna kan je de bakplaat in de oven zetten. Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet zo werk met tijden. Ik hou het altijd goed in de gaten en haal het er pas uit als het naar mijn zin is. Waar ik op let is dat het brooddeeg goed gaar is (af en toe even voelen) en het kaas moet mooi gesmolten zijn, natuurlijk niet verbranden!

Tot slot snijd je de uienkruier in stukken. Als lunch gerecht kan je de stukken wat groter snijden. Is het als (borrel) hapje dan kan je natuurlijk kleinere partjes maken.

Ik zou zeggen, eet smakelijk!!!!
Wellicht is dit nog een ideetje voor Oud & Nieuw?

4 Comments on “Uienkruier

  1. Dit ga ik echt uitproberen…lijkt me als maaltijd met een soepje vooraf, en een salade ook prima! Lekker makkelijk, maar het ziet eruit alsof je er heel wat tijd in hebt gestopt! En misschien net effe wat gezonder dan een pizza! Top!!

    • Jaaa lekker bij een soepje inderdaad!
      Oeps, dat moest dus inderdaad zijn zwarte peper. Als je niet van pittig houdt kan je ook altijd eerst wat minder doen en tussendoor het uienmengsel even proeven. Dan heb je een idee hoe het smaakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

UA-58512786-1
%d bloggers liken dit: