Vingerverf testen

Laatst kwam er een persbericht  voorbij met  veilige vingerverf voor kinderen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft testen gedaan en de uitkomst was schrikbarend. Heel veel vingerverf voldoet gewoon niet aan de gestelde eisen! Je kunt hier zien om welke merken het gaat. Omdat ik heel erg bezig ben met schadelijke stoffen in producten had deze verf meteen mijn interesse. Ik vroeg een sample aan om samen met mijn kinderen te kunnen testen. Een dag later kreeg ik dit pakketje met SES vingerverf dan ook al binnen. Girly vingerverf. Niet erg hoor voor mijn jongens, ook roze vinden ze mooi! 😉

IMG_9207

Girly vingerverf

Op het eerste gezicht lijkt het gewone vingerverf. Het doosje ziet er niet anders uit dan andere vingerverven. Er zitten vier potjes in de verpakking; aquablauw, fuchsia roze, lichtroze en paars.

Uitwasbaar en glutenvrij

De fabrikant claimt dat de verf uitwasbaar* is, voor kinderen van 2 tot 6 jaar en ook zou de verf glutenvrij zijn. Dit kan ik thuis dan niet testen want ik heb geen kids die niet tegen gluten kunnen. We maakten de potjes open en F mocht dit keer testen.

Mayonaise

Ik zette alle potjes open voor hem neer en ik had ook vier kwastjes. Zo hoefden we tussendoor niet te spoelen. F ging meteen voor blauw! Wat grappig. De verf smeert goed uit. Wel vond ik de verf een andere structuur hebben dan “gewone” vingerverf. Dat is verder niet erg hoor. De verf smeert prima uit en dekt ook voldoende. Maar de structuur had meer weg van een soort saus, mayonaise ofzo.

Ingrediënten

De verf bevat de volgende ingrediënten: phenoxyethanol, ethylhexylglycerin en denatonium benzoate. Deze ingrediënten in de verf zijn door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) als veilig bevonden. Als ik deze stoffen ga googlen kom ik echter ook negatieve eigenschappen tegen. Zo is phenoxyethanol een bacteriedodende stof. Het is een stabiel conserveermiddel. Helaas heeft het product ook een irriterende werking op de huid, het kan de huid uitdrogen en het kan roodheid veroorzaken. Dit gaat echter wel om hogere concentraties van phenoxyethanol. Ethylhexylglycerin is een zeer mild conserveringsmiddel. Denatonium benzoate is de meest bittere stof die er bestaat. Het is een geurloze en synthetische stof met als merknaam Byte-X (juist, dat middeltje tegen nagelbijten). Het wordt aan producten toegevoegd om te voorkomen dat kinderen het product consumeren. Ik weet natuurlijk niet in welke verhouding de ingrediënten voorkomen, dus daar kan ik verder niets over zeggen. Bovenstaande informatie is gewoon info die ik tegen kwam op google na het intikken van de ingrediënten.

*De fabrikant schrijft op de voorkant van de verpakking dat de  verf uitwasbaar is. Op de achterkant staat vermeld dat het uitwasbaar is uit “de meeste” textielsoorten.

Ik liep heel eventjes naar de keuken en toen ik terug kwam was F zich lekker onder aan het smeren! Oh, altijd fijn. Iets met sensory play toch? Dat is goed voor de ontwikkeling!

Waas na het verven

Na het verven is F in bad gegaan. Hij heeft twintig minuten in bad gezeten, met wat badschuim, en ik heb zijn armpjes gewassen met een washandje. Maar helaas bleef de blauwe waas van de verf zichtbaar! Dat vind ik dan toch wel een beetje jammer van de verf….

IMG_9228

F had ook verf in zijn kleding gekregen. Dit ging om een katoenen pakje. Dit is keurig schoon geworden op 40 graden en met marseillezeep.

Al met al ben ik qua het schilderen zelf wel tevreden over de verf. Het smeert goed uit en de verf dekt heel goed. Dat er een waas achter blijft na het goed wassen vind ik wel echt een minpunt.

Is jouw kindje gek op vingerverven?

artikel

2 Comments on “Vingerverf testen

  1. Echt schrikbarend welke vingerverf afgekeurd zijn. Zelfs kankerverwekkende stoffen!
    Ik heb vingerverf hier nog niet uitgeprobeerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

UA-58512786-1
%d bloggers liken dit: