Wichtelmannetje; wichtelen in het gezin

Heb je wel eens van het wichtelmannetje gehoord? Het wichtelmannetje is een lief kaboutertje die komt om mensen liefde en warmte te brengen tijdens de donkere dagen. Het doet mensen goed als er aan hen wordt gedacht! Het wichtelmannetje komt oorspronkelijk uit het hoge Noorden, uit de Scandinavische landen. Maar het wordt hier ook steeds bekender. Hoe leuk is het om samen met je kinderen iets leuks en onverwachts met en voor elkaar te doen?

wichtelmannetjeAfbeelding: Shutterstock

Wat is wichtelen?

Een wichtel is een kaboutertje die stiekem lieve dingetjes voor een ander doet. Je verrast iemand hiermee en dat geeft lichtpuntjes in de donkere dagen voor de kerst. Je zorgt dan voor een aantal verrassingen voor iemand in de Adventsperiode. Gewoon om te laten zien dat je aan diegene denkt. Het hoeft helemaal niet duur of groots te zijn. Het gaat tenslotte om het gebaar en de warmte die het meebrengt. Wees creatief en origineel!

Hoe doe je het?

Op 11 november, op de dag van Sint Maarten, trek je met je hele gezin (of met wie je anders wilt gaan wichtelen), lootjes. Alle namen van de mensen die mee doen gaan in een bak en iedereen trekt daaruit een lootje. Degene waarvan de naam op jouw lootje staat, mag jij komende tijd gaan wichtelen / verwennen. Wel in het geheim natuurlijk. Degene die jij wichtelt, mag natuurlijk niet weten dat jij het wichtelmannetje of -vrouwtje bent. Je wichtelt in principe van Sint Maarten tot de kerst en voor één persoon. Eigenlijk de gehele lichttijd of grote Adventtijd.

Mochten de kindjes nou nog erg klein zijn, of je wilt het wichtelen gaan introduceren in je gezin, dan is het ook leuk om zelf alvast hiermee te starten, zonder lootje. Wedden dat de kinderen het leuk vinden om zomaar kleine verrassingen te vinden? Of verras iemand die het nodig heeft of kan gebruiken. Dat kan natuurlijk ook per post. De mogelijkheden zijn natuurlijk eindeloos!

Wichtelen kan uiteraard ook met je collega’s, in de klas, met vrienden of familie…

Wat wichtel je dan?

Wichtelen doe je gedurende een bepaalde periode. Meestal de Adventtijd. Een aantal keren laat je een kleine verrassing achter voor degene waarvoor je gaat wichtelen. Ook kan dat natuurlijk een klusje zijn die je voor diegene doet. Hier onder heb ik een lijstje gemaakt met dingetjes die je kan wichtelen. Denk er aan dat het gaat om het gebaar, niet om het cadeau!

 • Een mooie (edel)steen of schelp in de jaszak
 • Een lief briefje op het hoofdkussen
 • Zelfgebakken koekjes
 • Lekkere smaakjes thee
 • Een extra lekker gevuld lunchtrommeltje
 • Een stukje chocolade
 • Gezichtsmaskertje
 • Een klein cadeautje
 • Iets knutselen
 • Een mooie kaart
 • Een mooie spreuk opschrijven
 • Een klusje/taakje voor diegene doen (denk aan kamertje van je kind opruimen)
 • Een handenwarmertje/pittenzakje in de jaszak doen, net voordat diegene naar buiten gaat

Bij ons thuis

Ik kijk er naar uit om het Wichtelmannetje bij ons in het gezin te introduceren. Ik denk dat onze twee oudste kinderen er nu wel oud genoeg voor zijn. Ze zijn nu 6 en 8 jaar. De jongste is 3 jaar, dus hij is er nog wel wat te jong voor, maar ik kan zelf voor hem wat wichtelen. Ik ben heel benieuwd wat het ons zal gaan brengen. Ik hou jullie op de hoogte!

 

Heb jij wel eens gehoord van het Wichtelmannetje?

2 Reacties over “Wichtelmannetje; wichtelen in het gezin

 1. Pingback: Vijf leuke kerstdecoratie- / interieur-diy's - Mamaliefde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge
UA-58512786-1
%d bloggers liken dit: