Zelf een houten boerderij maken

Vorige week werd mijn jongste zoon 2 jaar. Maar wat geef je nou aan een derde kind, dat ook “nog eens” het derde jongetje is? We kunnen praktisch al een geheel nieuw Intertoys of Bart Smit filiaal openen.. Totdat ik een tijd geleden op een Facebook groep voorbij zag komen dat een mama de boerderij van Ostheimer had nagemaakt….

image

Dat wil ik ook! Dacht ik meteen. Hij is werkelijk prachtig, al vind ik het nieuwste model van Ostheimer qua kleuren wel een beetje saai. Maar de echte boerderij is véél te duur.

image

Misschien ook wel leuk om hier meteen een Mama Challenge van te maken? Een van de opdrachten, die ik al eerder uitvoerde, is het zelf maken van speelgoed! Nou daar past deze perfect bij!

image

Op internet kan je terugvinden dat de boerderij 61x41x46 cm is. De bodemplaat is 60x48x1cm. Aan de hand van deze maten kan je het patroon tekenen. Ik werkte met ruitjes patroon papier, dat papier dat je gebruikt om naaipatronen over te trekken.
Helaas kan ik het patroon niet met jullie delen. Voor eigen gebruik mag je dit soort dingen wel namaken, maar je mag het niet verspreiden of verkopen…

image

Mijn ouders hebben een elektrische figuurzaag. Deze mocht ik lenen. Die zaag is echt van hele zware kwaliteit, maar wat werkt dat top!

image

Het was echt een hele stapel met onderdelen die ik moest zagen… wat een hoop werk!!!

image

Het zagen ging niet helemaal strak, zoals ik wilde. Maar hey, ik ben ook “maar” een mama he, en geen houtbewerker of speelgoed maker!

image

Ik schuurde alle randjes met een dremel en ook schuurde ik de randen netjes “om” zodat het allemaal niet zo strak en hoekig is… Het was wel een mega karwei om allles goed pas te krijgen. Ook hiervoor gebruikte ik mijn Dremel met het smalste schuur kopje. De gaten voor de deuvels maakte ik pas toen de boerderij helemaal in elkaar zat. Met een deuveltje en een stempelkussen stempelde ik precies op het hout waar ik moest boren. Ik gebruikte deuvels van 6mm en ook een houtboortje van 6mm.

image

Daarna kon het schilderen beginnen. Hiervoor gebruikte ik Stockmar verf. Deze is op waterbasis en gifvrij. Het is in vele kleuren te koop maar ik heb op het moment alleen de drie primaire kleuren. Je kan het goed mengen en je lengt het ook aan met wat water.

image

Voordat je gaat schilderen maak je het hout vochtig met water. Daarna kan je het hout gaan schilderen. Laat het goed drogen. Om het hout te beschermen vet je hetbhout in met olijfolie. Goed uitwrijven en een week laten drogen.

image

De gaatjes om de leertjes te knopen als scharnieren boorde ik met houtboortje 3mm. Als leertje gebruikte ik een stuk lederen ketting. Deze knoop je met een platte knoop. Je vouwt dan links over rechts en rechts over links. Jaja, een vrouw van een marineman he. 😉

image

We kochten op de Ouders Natuurlijk beurs ‘ons gezin’ in Ostheimer poppetjes. Een papa, een mama, een peuter en twee oudere jongetjes. Helemaal leuk en symbolisch!

image

Vooral de prachtige diepe kleuren maken het geheel mooi af. Ik ben werkelijk waar heel erg trots op het eind resultaat.
image

Ook F was hartstikke blij met zijn “huis”, zoals hij het zelf noemde. Hartstikke geslaagd dus! Hopelijk heeft hij hier nog veel speelplezier van!

Heb jij wel eens zelf speelgoed gemaakt voor je kind?

16 Reacties over “Zelf een houten boerderij maken

  • Dank je wel Amanda! Ik ben er zelf ook echt heel blij mee. In totaal? Even denken.. ik heb 3 plaatjes hout gekocht (achteraf had ik beter 1 grote kunnen kopen, dan was ik veel goedkoper uit geweest…) en dat was rond de 35 euro volgens mij. 3 knopjes a 1,50 per stuk en de Stockmar verf had ik al. Maar deze zijn rond de 5 euro per flesje. En voor vele doeleinden te gebruiken 😉
   Oh en nog olijfolie, maar die staat hier standaard in de kast.
   Emy onlangs geplaatst…Winactie: Snailmail pakketMy Profile

 1. Prachtig zeg! Ik ben van plan er deze vakantie een te gaan maken voor ons zoontje. Ik werd getipt door iemand om je blog te lezen; dat inspireert!!
  Zit het dak alleen vast met die ‘deuvels’ aan de onderkant? Of ook bovenaan?

 2. Pingback: Sint cadeautjes | Gezinsleven

 3. Wat een ongelofelijk mooie boerderij! Fantastisch dat je die zelf gemaakt hebt, het is een echt pronkstuk en heel fijn om mee te spelen voor je kinderen! Ik wou dat ik dit ook kon, maar ik ken helaas niets van houtbewerking. Heb jij er ooit een opleiding van gevolgd?
  Groetjes,
  Hilde

 4. Hoi Hilde,
  Dankjewel voor je reactie. Het was een hoop werk, maar het zó waard! Nee hoor ik heb geen opleiding ervoor gevolgd. Mijn motto is altijd; Gewoon doen! Gewoon proberen en dan zie je wel wat het wordt. En je krijgt er dan vanzelf handigheid in 😉
  Emy onlangs geplaatst…Herfst stickers voor de seizoenshoekMy Profile

 5. Wow!! Wat een ontzettend mooie boerderij en dat het zelfgemaakt is maakt het nog zoveel mooier. Mag ik vragen hoe dik je triplex is voor de boerderij en hoe je de gaten voor de verbindingen zo mooi hebt uitgezaagd?
  Als ik misschien nu begin is ‘ie af tegen de tijd dat mn dochters twee worden (over 11 maanden en 2 weken…)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge
UA-58512786-1
%d bloggers liken dit: