Zelf bouillon poeder maken

Ik gebruik best vaak bouillonblokjes door mijn gerechten heen. Lekker makkelijk. Al zijn het niet meer de standaard bouillonblokjes uit de supermarkt. In veel van die blokjes zit gistextract, waar ik al eerder iets over schreef. Ik kocht de bouillonblokjes bij de natuurwinkel, maar dan betaal je gewoon voor 8 blokjes iets van 1,80, wat ik best wel prijzig vind.

Afbeelding 661

Ik ging op zoek naar alternatieven en dat kwamen natuurlijk weer uit bij zelf maken. Je kan er blokjes van maken en dan invriezen, maar je kan er ook gewoon bouillonpoeder van maken. Dit kan je dan gedroogd bewaren in een afgesloten pot. De bouillonpoeder ging het dus worden. Hier vond ik het originele recept.

Afbeelding 627

Je hebt nodig:

  • 1200 gram soepgroente
  • 3 uien
  • bol knoflook
  • Verse bieslook, tijm, munt, rozemarijn en peterselie
  • 2 eetlepels Keltisch zeezout
  • 2 eetlepels gemalen korianderzaad
  • 2 eetlepels gemalen vier-seizoenenpeper
  • 1 eetlepel gecrashte pimentkorrels

Afbeelding 640

Doe de peperkorrels, pimentkorrels, het korianderzaad en het zout in de blender of keukenmachine en maal het fijn.

 

 

Afbeelding 639

Snijdt de uien in kleine stukjes, was alle verse kruiden en haal de rozemarijn en tijm van de takjes. Doe alles in een grote kom. Pers de teentjes knoflook ook uit en doe dit erbij. Als je een staafmixer hebt kan je alles in deze kom fijn maken. Ik deed het in de blender en steeds goed aanstampen en weer blenderen.

Afbeelding 643

Doe dit ook met alle soepgroenten. In een keukenmachine zal het waarschijnlijk makkelijker gaan, maar die heb ik niet. Ik pureerde alles gewoon in de blender.

Afbeelding 644

Als je alles hebt gehad dan roer je alles even goed door elkaar, zodat alle kruiden ook door alle soepgroenten verspreid zitten. Daarna spreid je het uit over een bakplaat waar een bakpapiertje op ligt.

Afbeelding 654

 

Schuif de bakplaat een uurtje in de oven op 60 graden met het deurtje dicht. Na het uur doe je het deurtje op een kier en zet je de temperatuur op 100 graden. Het deurtje moet op een kiertje zodat het vocht de oven uit kan. Het is de bedoeling dat het mengsel nu droogt, zodat je het langer kan bewaren. Doe dit ongeveer vier uur. Houdt zelf goed in de gaten of je mengsel al droog geworden is. Als je bijvoorbeeld diepvriesgroenten gebruikt zit er meer vocht in, en zal het dus langer duren voordat het goed droog is.

 

 

 

 

Afbeelding 661

Als het goed droog is, doe je alles weer in de blender. Je krijgt nu mooi fijn poeder! Doe alles in een mooie pot en je kan het zo ongeveer een jaar gebruiken. Ik vind de smaak er goed van! Het is even wat werk, maar dan heb je ook iets waarvan je precies weet wat er in zit!

6 Reacties over “Zelf bouillon poeder maken

  1. Dit ga ik ook eens proberen!
    Maar in welke verhouding gebruik je het?
    Normaal is het 1 blokje op een halve liter geloof ik..
    Ik ben nogal slecht in iets op gevoel doen šŸ™‚

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge
UA-58512786-1
%d bloggers liken dit: