5x Waarom de boom mag blijven

Vorig jaar kochten wij dit heerlijke huis met een heerlijke tuin. Een ding waren we het direct na de bezichtiging al over eens… die boom die er staat gaat eruit! Wat een joekel van een boom staat er achter in de tuin. Bovendien was het er zo begroeid dat hij een grond gebied van ongeveer 3,5 x 3,5 meter in beslag nam… Zonde van de ruimte! Het blijken trouwens ook nog drie (!!!) bomen naast elkaar te zijn.

IMG_5079

Maar budget en tijd hadden we niet direct om de boom weg te halen en dus besloten we om de boom sowieso het eerste jaar te laten staan en aan te kijken wat we er mee gingen doen. Een oom van mij kwam met het geniale idee om de boom wel “op te scheren” zoals hij het zelf noemde. Wij lieten hem zijn gang gaan en het resulteerde in iets waar ik zelf niet eens aan had gedacht, haha. Alle takken onderin werden van de bomen weggehaald, waardoor je er ook weer gewoon kon lopen.

En nu willen we de bomen ook niet meer weg hebben! Ze zijn niet supermooi, maar bieden ons toch wel een hoop voordelen!

image

  1. Ze bieden ons schaduw! In eerste instantie waren we bang dat de bomen ons een hoop zonlicht weg zouden nemen. Maar dat is dus niet zo. Onze tuin ligt pal op het zuiden. Op het terras is het de gehele dag zonnig. Maar midden op de dag bieden de bomen in de tuin dus schaduw àchter in de tuin!
  2. Er huizen ontzettend veel vogels in de boom. De hele dag door vliegen er vogels af en aan; koolmeesjes, merels, roodborstjes, kauwen, tortelduiven, eksters… noem maar op! Superleuk!
  3. De bomen werken als een paraplu! In de achtertuin (achter de schuur) hebben we een stuk of 5 lange, vaste waslijnen. Heel erg handig natuurlijk. Ook als het regent! De bomen bieden beschermen tegen de regen. Natuurlijk niet tegen een flinke hoosbui, maar ook na een klein buitje is mijn wasgoed nog gewoon droog. Super handig toch, als je weer eens vergeten bent om de was binnen te halen.
  4. De bomen zorgen voor beschutting tegen gluurburen. Wij wonen op een hoek, dus we hebben echt weinig inkijk in de tuin via de zijkant. Maar de bomen zorgen er voor dat de achterburen (een heel stuk verderop) helemaal niks in onze tuin kunnen zien. Ik vind het gewoon een fijn idee.
  5. Natuurlijk zorgt een boom ook voor meer groen in je leefomgeving. Het is wel algemeen bekend dat we bomen ook nodig hebben. Bomen zuiveren de lucht bijvoorbeeld.

Al met al zijn er nog wel veel meer redenen te verzinnen waarom je zo’n boom moet laten staan. Wel vind ik het jammer dat er echt jarenlang niks mee gedaan is, hij is niet zo mooi omdat hij echt uit de kluiten gewassen is…. de kleur groen is trouwens wel echt prachtig!

Hebben jullie een boom in de tuin staan?

2 Reacties over “5x Waarom de boom mag blijven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge
UA-58512786-1
%d bloggers liken dit: