7 Tips om met kinderen de vrijmarkt over te gaan

Elk jaar kijk ik er toch wel weer naar uit; Koningsdag! Koningsdag staat bij ons altijd in het teken van de kinderen. We gaan er lekker met de mannen op uit. Bij het buurthuis lopen we eigenlijk altijd mee met de optocht. Kinderen mogen daar hun fietsje oid versieren en van daar uit vertrekt de optocht, begeleid door een muziek/drumbandje, door de wijk. Hartstikke leuk altijd zo’n grote oranje optocht. Traditiegetrouw gaan we daarna eigenlijk altijd naar mijn ouders toe en daar eten we dan een oranjetompouce.

koningsdag
Wat een hoop spullen! Kinderen kunnen vrij snel zelf scannen of er wat voor hen bij zit.

In de middag gaan we altijd met wie zin heeft naar de vrijmarkt. Aan de andere kant van de stad is altijd een hele grote, die ieder jaar ook weer groter lijkt te worden. Een goede plek om dus inkopen te doen. Dat doen wij met de kinderen. Wij geven de kinderen ieder een eigen portemonneetje mee met wat geld (5 a 7,50 euro) wat ze zelf vrij mogen besteden. Ik vind het zó leuk om te zien hoe mijn kinderen ieder hun eigen invulling hier aan geven. Mijn oudste is bijvoorbeeld heel bewust met zijn centjes: “Als ik dit nu koop, kan ik niks anders meer kopen”. Hij is ook heel doelbewust. Hij weet van te voren al waar hij naar op zoek gaat. Vorig jaar was dat bijvoorbeeld iets van Star Wars en Harry Potter films. Hij is toen ook héél goed geslaagd en was superhappy.

Mijn middelste is iets gemakkelijker. Hij is natuurlijk ook 2,5 jaar jonger dan zijn oudere broer, dat zal ook wel schelen. Op een gegeven moment wist hij ook eigenlijk niet zo goed meer wat hij nou allemaal “moest” kopen. Ik ben benieuwd hoe het dit jaar zal gaan.

Koningsdag2
Lekker snuffelen tussen alle spulletjes die uitgestald zijn.

7 Tips om samen met je kinderen met succes over de vrijmarkt te gaan

 1. Geef je kind een eigen portemonnee mee met wat centjes, liefst allemaal muntjes. Je kan natuurlijk zelf een bedrag geven, maar je kan ook afspreken dat je kind een klein bedrag uit zijn/haar eigen spaarpot mag meenemen. Je kind kan nu zelf wat uitkiezen op de markt en zal keuzes moeten gaan maken omdat het met het bedrag gewoonweg niet álles kan kopen.
 2. Maak van te voren een boodschappenlijstje samen met je kind. Waar wil je kind naar op zoek gaan? Als je van te voren duidelijk hebt waar jullie naar op zoek zijn, kunnen jullie de kraampjes en kleedjes een stuk makkelijker ‘scannen’.
 3. Bij veel markten zijn er zowel kramen als kleedjes. Vaak zijn de kleedjes veel voordeliger om iets te kopen dan bij de kramen. Achter de kleedjes zitten kinderen, hoeven doorgaans niet te betalen voor een plaatsje. De spullen op een kraam zijn vaak ietsje duurder geprijsd, de verkopers van een kraam betalen namelijk ook nog kraamhuur (tja ergens moet de huur toch van betaald worden?)
 4. Laat de kinderen zèlf bepalen wat ze kopen. Natuurlijk kan je wel een beetje sturen als ze met iets komen aanzetten wat ze al hebben of wat jij prul vindt. Maar mochten ze het tòch graag willen kopen laat ze dan. Ze hebben tenslotte hun eigen centjes en ze komen er uiteindelijk zelf wel achter of het een goede aankoop geweest is.
 5. Neem een tas mee. Niks is zo vervelend dan dat je moet lopen zeulen met je aankopen. Ik denk dat dit eigenlijk verder geen uitleg nodig heeft.
 6. Op een rommelmarkt mag je natuurlijk onderhandelen! Ik ben zelf helemaal niet van het onderhandelen, maar misschien kan je het je kind wel leren! Zelf vind ik dat bij kinderkleedjes wel not-done, maar bij een kraam kan je het best proberen.
 7. En tot slot mijn allerlaatste tip: Geniet!! Dit is eigenlijk nog wel de allerbelangrijkste tip van de zeven. Ik kan er namelijk zelf echt van genieten als ik mijn jongetjes zie speuren tussen de spullen op zoek naar schatten. Of als ik ze zelf zie rommelen in hun portemonneetje op zoek naar de goede muntjes om hun aankopen mee te betalen.
koningsdag3
In 2013 kocht mijn toen 2-jarige deze nieuwe motor voor 4 euro (veel te duur!) maar hij was er zó ontzettend blij mee. Hij heeft naar de rest van de markt niet omgekeken en hield centjes over. ♡

Waar gaan we naar op zoek?

Zelf heb ik ook wel wat spullen in gedachte waar ik naar ga kijken. Ik ga kijken naar:

 • Houten speelgoed en dieren
 • Haba spelletjes
 • De Noest lamp en silhouetten
 • Brownievorm
 • Boeken van Stephen King
 • DVD’s van Greys Anatomy
 • Kinderkleding
 • Fruitstruikjes of leuke groente/kruiden stekken

Wat ook leuk is om naar te zoeken:

 • (Vintage) Fisher price (ook Little People)
 • Vtech toettoet/zoefzoef dieren
 • Lego & Duplo
 • Playmobil
 • Barbie’s
 • Poppenspulletjes
 • Boeken
 • Gezelschapsspellen
 • Loco basisdoos en boekjes
 • BIG waterplay

En nu nog hopen op mooi weer! Gaan jullie naar de vrijmarkt? En zo ja, waar gaan jullie naar op zoek?

2 Reacties over “7 Tips om met kinderen de vrijmarkt over te gaan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge
UA-58512786-1
%d bloggers liken dit: