7ate9; een reken- en reactiespel REVIEW

Zoals ik vorige week al vertelde heeft mijn zoon moeite met het automatiseren van rekenen. Het lukt hem vaak uiteindelijk wel, maar het kost hem teveel tijd om sommen op te lossen. Ik wil hem daar graag bij helpen. Het boodschappen spel is een groot succes hier in huis. Ook mijn andere zoon, die het oefenen niet nodig heeft, vindt het superleuk om te doen. Tijdens mijn speurtocht op internet naar leuke ideetjes en spelletjes kwam ik 7ate9 tegen. Ik keek daar een filmpje van en ik was meteen enthousiast. Ik besloot uiteindelijk om het gewoon maar te kopen. 7ate9

Wat zit er in het spel?

Het spel 7ate9 zit in een klein doosje. Het doosje is iets groter dan dat van een kwartetspel, maar ook iets platter. Er zitten twee stapeltjes kaarten in het doosje. In totaal zijn het 73 kaartjs. Ook zit er een spelinstructie bij. De spelinstructie vind ik duidelijk, maar voor de kinderen vond ik het handiger om het uitleg filmpje van 7ate9 te bekijken.

Hoe speel je 7ate9?

7ate9 is een spelletje waar snelheid vooral een rol in speelt. Je lost simpele sommetjes op, maar het gaat dus vooral om snelheid. Goed om de snelheid in het rekenen te verhogen dus. Begin met het schudden van alle kaarten. Leg de bovenste kaart van de stapel open op tafel en deel de rest van de kaarten helemaal op aan alle spelers. De spelers leggen de kaarten gedekt op een stapel. Ze mogen er dus niet in kijken. Degene die heeft gedeeld zegt “start” en dan kan het spel beginnen. Alle spelers spelen tegelijk en je hoeft dus niet op je beurt te wachten.

Je trekt de kaarten 1 voor 1 van je stapel en je mag zoveel kaarten als je wilt op je handen houden. Maar je mag ze echt maar per stuk van de stapel pakken. Het grote cijfer op de kaart is de uitkomst van de som. In de hoekjes staat een plusteken, een minteken en nog een getal. Dit getalletje tel je bij de uitkomst van de som op of je trekt het er vanaf. Het getal wat hier dan weer uit komt is de volgende kaart die opgegooid mag worden.

Voorbeeldje

Dus even een voorbeeldje:

7ate9Op de stapel ligt als uitkomst een 5. Boven in de hoeken staat plus of min 2.

De nieuwe uitkomst van de som is dan 5+2=7 of 5-2=3. Er mag dan een 7 of een 3 opgegooid worden.

7ate9

 

Mocht de uitkomst nou hoger dan 10 zijn, of lager dan 0, dan wordt er doorgeteld. Bij hoger dan 10 trek je er 10 vanaf, zo wordt 13 dus 3. Bij lager dan 0 tel je er 10 bij op. Zo wordt -3 dus 7.

Als je nog maar één kaart in je hand hebt mag je je laatste kaart gedekt op de afdekstapel leggen. Het maakt niet uit wat er op de kaart staat. Degene die als eerste alle kaarten op heeft, heeft gewonnen.

Wat vinden wij van 7ate9?

In eerste instantie was mijn zoon niet zo te porren voor het spel: “want ik kan helemaal niet zo snel rekenen”. Toch deed hij mee. Maar het tegenovergestelde bleek waar! Hij had het spel echt héél snel onder de knie. Hij was supersnel met de sommetjes en had de grootste lol als hij telkens sneller was met zijn kaarten neerleggen. Hij vond het een hartstikke leuk spel en is tijdens het spellen dus stiekem ook aan het rekenen. Missie geslaagd dacht ik zo!

7ate9 is een hartstikke leuk en educatief spel. Het is geschikt voor 2-4 spelers en vanaf ongeveer 8 jaar. Een potje 7ate9 duurt 5 minuten. Het spelletje kost 9,95.

 

Dit artikel bevat een affiliate link

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge
UA-58512786-1
%d bloggers liken dit: