Aardbeienjam maken (suikervrij)

Vorig jaar maakte ik het al eens zelf, met aardbeitjes van de markt: Aardbeienjam zonder rommel! Ik maakte een aantal potten en het was echt heel erg lekker. We waren dus -helaas- al snel door de voorraad heen. Toen ik van de week verjaardags boodschappen deed voor de verjaardag van F liep ik per ongeluk wel tegen een heel voordelige aanbieding aan. Ik vermoed een foutje van de winkel… Een doosje van 500 gram kostte, volgens de zelfscan, namelijk maar 99 cent! Terwijl er een bordje bij stond van 2,79 per doosje. Ik scande nog een doosje en deze was ook 99 cent…. Ik kocht dus uiteindelijk 12 doosjes Hollandse aardbeien. Achteraf heb ik echt spijt dat ik er niet nog meer heb gekocht…. een dag later waren ze weer ‘gewone’ prijs namelijk.

IMG_8211

Twee dagen na de verjaardag was het echt hoogtijd om de aardbeien te verwerken omdat ze overrijp begonnen te worden. Zo ontkroonde en waste ik dus 5 kg aardbeien (twee doosjes hadden we al leeg gegeten). Het was even een werkje hoor… En dan kunnen ze het vuur al op.

20150731_194853

Wat heb je nodig voor het maken van suikervrije jam?

  • 2,5 kg aardbeien
  • sap van een halve citroen
  • flinke scheut diksap
  • 15 gram agar agar (ligt trouwens een beetje aan het merk, check even de verpakking voor hoeveel je nodig hebt voor de hoeveelheid sap die je gaat verwerken)
  • gesteriliseerde en lege glazen potten met schroefdeksel

20150731_200633

Zet de aardbeien op op matig vuur, doe er het citroensap en de diksap bij en laat een minuut of 25 zachtjes koken. De aardbeien zullen helemaal zacht worden en je zal zien dat er een grote hoeveelheid vocht vrij komt. Laat het maar lekker inkoken. Ik versnel het proces een beetje door met een stamper de aardbeien wat te pletten.

IMG_8180

Blijf met een houten lepel goed over de bodem van de pan roeren zodat zich hier niets gaat aanzetten.

Ik maak de agar agar altijd eerst aan met wat water. Ik giet het poeder in een glas en doe er wat water bij en laat het zo even wat oplossen. Voor ik het in de pan giet, roer ik het nog even goed door in het glaasje. Daarna gooi ik het agar agar mengsel ook in de pan. Blijf goed roeren en laat je jam nog een minuut of 10 met de agar agar koken. Agar Agar is een smaakloos zeeweer en het wordt gebruikt in plaats van dierlijke gelatine. Agar agar kan in suikervrije jams goed gebruikt worden in plaats van geleisuiker! De jam in de pan zal ietsje dikker worden, maar het uiteindelijke indikken gebeurt in het potje, als de jam afkoelt.

20150731_232218

Doe de hete jam voorzichtig in de gesteriliseerde potjes. Je kan potjes (en deksels!) steriliseren door ze uit te koken in water (dat doe ik altijd) of door ze in de oven te verwarmen. Voor meer info over uitkoken kan je het beste even googlen. Draai de deksels vervolgens goed op de gevulde potjes. Pas op want het glas is gloeiend heet!

IMG_8192

Vervolgens zet je de potjes 5 minuten op de kop weg. Na die 5 minuten kan je ze weer terugdraaien en als de potjes verder afkoelen zullen de deksel gaan ploppen. Dat betekent dat ze goed luchtdicht zijn afgesloten.

IMG_8191

Ik heb uiteindelijk 12 ‘dichte’ potjes en een flinke honingpot met jam overgehouden. De 12 potjes kunnen de kast in, de honing pot is voor direct gebruik. Die is namelijk niet luchtdicht afgesloten, maar ik had dus een potje te weinig uitgekookt.

We kunnen weer heel wat boterhammen en crackers met zelfgemaakte jam eten! Lekker!

Maak jij ook wel eens zelf jam?

2 Reacties over “Aardbeienjam maken (suikervrij)

  1. Bedankt voor de heldere uitleg en foto’s!
    Ga t zeker ook s proberen.
    Als je andere jam wilt maken dan vervang je alleen de aardbeien en de rest blijft hetzelfde?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge
UA-58512786-1
%d bloggers liken dit: