Adventkalender

Advent kalenders zijn een mooie traditie om af te tellen naar Kerst. Ik weet nog goed dat ik vroeger van mijn oma, die tegen de Duitse grens aan woonde, een advent kalender kreeg. Zo een met chocolaatjes achter de deurtjes. Ik begreep de reden nog niet helemaal van de advent kalender, ik weet niet precies meer hoe oud ik was, maar ik geloof dat ik daar ook nog te jong voor was. Vooral de chocolade achter de deurtjes hadden een grote aantrekkingskracht op me. Stiekem peuterde ik al wat deurtjes los en at de chocolaatjes alvast op. Zorgvuldig maakte ik de deurtjes weer dicht. Niemand die het wist. Nu ik zelf kinderen heb kan ik me niet voorstellen dat mijn moeder het niet gezien had haha.

advent kalender

Advent kalenders en verdieping

De eerste tijd kregen mijn kinderen ook een advent kalender van chocolade. Ze hebben er ook wel eens een van Playmobil gehad. Deze zijn erg leuk, maar ik vind ze ontzettend duur! Bovendien gaat het idee van beide kalenders me ook steeds meer tegen staan. De ene gaat alleen om chocolade. De ander alleen om presentjes en speelgoed. De laatste 3 jaar ben ik eigenlijk op zoek naar méér. Niet in de zin van materialisme, maar meer een soort van verdieping. Een andere invulling van de advent tijd. Ik wil met de kinderen vèrder kijken dan alleen maar materiaal. Ik wil bijvoorbeeld mooie verhalen lezen. Ik wil leuke activiteitjes doen met de kinderen. Samen! Denk aan leuke knutselwerkjes, lekkernijen bakken in de keuken etc. En bovenal ben ik in de drukke decembermaand op zoek naar rust. Vorig jaar had ik daar verschrikkelijk veel moeite mee, misschien weet je het nog? Op mijn werk was de aanloop naar de kerst altijd vreselijk druk. Ik maakte behoorlijk wat uren op de zaak, maar ook thuis, om alles rond te kunnen breien voor het einde van het jaar. Die last valt dit jaar gelukkig van mij af, omdat ik in april stopte met werken. Ik kijk er nu dan echt naar uit om van december een fijne en rustige tijd samen te kunnen maken.

Advent kalender zelf maken

Om weer even terug te komen op de advent kalender, het komt er met andere woorden dus op neer dat de advent kalenders uit de winkel niet helemaal aan mijn eisen kunnen voldoen. Waarom er dan niet een zelf maken? Twee jaar geleden zag ik bij Wendy de Boer een prachtig exemplaar voorbij komen. Deze kalender inspireerde me enorm, vooral door de kleuren en door de fijne doosjes. Een paar dagen later kocht ik meteen 25 luciferdoosjes, maar deze bleven echter ingepakt liggen… ik kon er geen tijd voor vinden…

advent4
Deze kalender maakte ik zelf van luciferdosjes, geïnspireerd door de kalender die Wendy de Boer twee jaar geleden maakte.

Prenten en ansichtkaarten

Vorig jaar wilde ik het anders aanpakken en zodoende begon ik half november met het knutselen van de doosjes. Bij de kringloop winkel had ik inmiddels wat mooie boeken verzameld. Boeken met dierenplaatjes erin bleken wel mijn favoriet te zijn. Ook had ik een boek van Riet Poortvliet gevonden. Ik ben gek op de illustraties van Rien Poortvliet. Helaas had een kindje dit boek flink bewerkt met een pen, maar het boek was zo dus prima geschikt om de illustraties te gebruiken voor mijn advent kalender. Ook kan je mooie ansichtkaarten hiervoor gebruiken. Wendy de Boer heeft zelf ook hele geschikte kaarten hiervoor. Maar denk ook eens aan de kaarten van Daniela Drescher, Marjan van Zeyl en Dorothea Schmidt.

 

Beplakken

Als je mooie prenten hebt verzameld kan je de doosjes gaan beplakken! Zelf maakte ik een malletje van papier hiervoor. Ik tekende het doosje rondom af op papier en ik gaf ook de grote en de kleine zijdes hierop aan. Ik knipte het malletje uit. Als je een mooi plaatje hebt gevonden kan je zo makkelijk kijken wel deel van de prent je wilt gebruiken. Zo kan je ook zien wat er op de grote en wat er op de kleine zijdes komt. Met een potlood teken je om je mal heen en vervolgens knip je het uit. Zelf vouwde ik de uitgeknipte prentjes eerst even voor. Vooral bij kaarten is dit aan te raden door de stugheid. Vervolgens lijmde ik de prent op het luciferdoosje. Wat ziet het er al mooi uit! Ik vond het echt een leuk werkje om te doen.

Advent kalender stickers

En dan is het natuurlijk nog de bedoeling om alle doosjes te nummeren. Ik kon hier vorig jaar niets geschikts voor vinden, dus ik maakte mijn stickers zelf met mijn silhouette cameo. Ik sneed rondjes uit papier en met vinyl maakte ik er getallen op. In mijn webshop verkoop ik trouwens ook advent kalender stickers. Ze zijn van hout en zelfklevend!

Advent kalender vullen

Natuurlijk moet de advent kalender ook nog gevuld worden. Ook daar heb ik een heleboel ideetjes voor. Maar daar zal ik komende week een aparte blog aan wijden. Daar vertel ik ook bij wat de kinderen er van vonden en nog wat tips om er wat moois van te maken.

Misschien heb je al leuke ideeën, misschien ben je nog wel op zoek naar meer inspiratie. Vorig jaar verzamelde ik de leukste advent kalenders van Pinterest al in een blog. Neem gerust nog even een kijkje! Je hebt nog een kleine maand de tijd om een kalender te maken, hup, gauw aan de slag!

 

Ben jij van plan om dit jaar zelf een advent kalender te gaan maken? Of heb je in voorgaande jaren al eens een kalender gemaakt? Laat je het mij weten in de comments?

Een reactie op “Adventkalender

  1. Jaaaaa, vorig jaar hadden wij een super toffe zelfgemaakte adventskalender mét inhoud: http://villaspeelmama.blogspot.be/2014/11/diy-adventskalender.html
    Wat een leuke blog heb je, wauw! Qua inhoud lijkt hij heel heel heel erg op de mijne, wellicht daarom dat jouw blog me zo ontzettend aanspreekt. Dat ik je nog niet eerder ontdekt heb, het wereldwijde web is toch zo ontzettend groot, hè… Zelf speelgoed maken, reviews van spelletjes, recepten, opruimtips, knutselpret, … Heel herkenbaar 🙂 Tof, tof, ik ga je volgen!
    Villa Speelmama onlangs geplaatst…Prachtige herfstkleurenMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge
UA-58512786-1
%d bloggers liken dit: