Appelmoes

Wat is het de laatste weken toch winters he. Het vriest, het is koud. In sommige delen van Nederland heeft het zelfs flink gesneeuwd of geijzeld. Bij ons is er in één nacht helaas maar een mini laagje sneeuw gevallen. Mijn kinderen zitten zich zó te verheugen op een dik pak sneeuw! Ik kijk er ook naar uit, ik hou echt van de winter. Vooral met sneeuw en ijs dus. We gaan er dan graag op uit, lekker wandelen in de sneeuw of schaatsen op de ijsbaan. Kom maar op! Ondertussen moeten we het nu doen met de kou. Ik vind het dan heerlijk om iets warms te eten of te drinken. Lekkere warme chocolademelk (met slagroom!) natuurlijk. Maar wat we ook erg lekker vinden is warme appelmoes. Zelfgemaakt.

IMG_8910

En moeilijk is het echt niet hoor. Ik maak het zelfs ’s ochtends vaak nog even, zodat de jongens het warm mee naar school kunnen nemen. Heerlijk!!! Lekker om even op te warmen na het buitenspelen. 😉

Wat heb je nodig

  • Appels. Ik gebruik er altijd minimaal 4, anders vind ik het niet echt de moeite. Het soort appels maakt niet echt uit. Ikzelf gebruik altijd de goedkoopste appeltjes. Ze mogen ook best rijp zijn of beurs plekken hebben.
  • Kaneel
  • Klein scheutje water

Hoe maak je het?

Je begint met het schillen van de appels. Snijdt het klokhuis eruit en snijdt de appel in parten. Vier stukken is prima hoor, het hoeven geen kleine blokjes te worden. Doe alle appels in een pan. Schenk een scheutje water in de pan. Dit doe ik altijd tegen het aankoeken in de pan. Strooi wat kaneel over de appels. Ik ben vaak best wel royaal met de kaneel, wij vinden dat erg lekker. Doe het een beetje op gevoel en naar smaak. Breng de appels met de deksel op de pan aan de kook. Als ze koken dan zet je het vuur zacht, maar wel zo dat ze blijven koken. Na een minuut of 20 is je appelmoes klaar! Roer wel zo nu en dan even goed door, ook goed over de bodem. De appels zijn echt tot moes gekookt en het ruikt heerlijk!

20150813_093803

Mee naar school

Als je je kind een bakje warme appelmoes mee naar school wilt geven, heb ik wel een tip. Doe de appelmoes in een bakje wat goed afsluit. De borstvoedingbakjes van Advent zijn hier prima voor trouwens (voor borstvoeding vond ik ze vreselijk, maar voor hapjes wel fijn!) Pak een washandje en doe je bakje er in. Doe er een klein lepeltje bij en vouw het washandje dicht. Vervolgens pak je de washand in met aluminiumfolie! S had de appelmoes als 10 uurtje, hij moest zelfs nog blazen! L had de appelmoes bij zijn lunch om 12 uur (continu rooster) en zelfs bij hem was het nog warm.

 

Inmaken

Je kan de appelmoes ook inmaken! Ik vind dat zelf altijd fijn want dan kan je in één keer een hele grote hoeveelheid tegelijk maken. Dit is vooral fijn als je fruit goedkoop kan inkopen. Je hebt hiervoor glazen potjes nodig met schroefdeksel. Het kunnen gewoon potjes zijn die je hergebruikt van bijvoorbeeld jam of groenten uit pot. Zorg er wel voor dat de potjes en dekseltjes goed gesteriliseerd zijn. Als de appelmoes heet is, schep je het in de potten. Probeer niet op de rand te knoeien. Draai de dekseltjes er weer op en zet de potten vijf minuten op z’n kop. Na die vijf minuten kan je de potten omdraaien en als ze verder afkoelen zullen de dekseltjes gaan ploppen. Dan zitten ze goed dicht en kan je ze ongeveer een jaar bewaren.

20150813_100849

3 Reacties over “Appelmoes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge
UA-58512786-1
%d bloggers liken dit: