Een mamablog over het leven met mijn vier jongens
Aan het einde van vorige zomer heb ik twee avocado pitten in de grond gezet. Sinds een paar jaar eet ik avocado’s. Vroeger thuis hadden we ze nooit. Ik ben het een beetje leren eten, want de eerste keer vond ik de smaak niet bijzonder. Nu eet ik de stukken zo op, maar ook met bijvoorbeeld rookvlees is het erg lekker. Bovendien zijn avocado’s hartstikke goed en zitten ze vol met goede vetten.
Hoe heb ik die avocado pit nou gekweekt? Ik had een biologische avocado en deze sneed ik doormidden. Vervolgens haalde ik de pit eruit en ik maakte de pit schoon onder de kraan.
Ik heb de pit ongeveer een weekje laten drogen en daarna heb ik hem in de aarde gedaan, in een potje. Ik had twee potjes, want ik had twee pitten. De hele zomer gebeurde er vrijwel niets. Ik dacht dat mijn experiment mislukt was en gaf er verder ook geen aandacht meer aan. De hele winter hebben de potjes buiten gestaan.
Toen ik afgelopen weekend in de tuin bezig was, om deze lente klaar te maken, zag ik echter een takje uit het potje steken! Uit allebei de potjes trouwens, maar dit was de mooiste. De hele pit was opengebarsten en daar stak echt een takje uit.
Ik besloot één plantje te houden en nam die met het grootste en het mooiste takje. Ik haalde het plantje voorzichtig uit de grond en zag de geweldige, dikke wortels uit pot komen!
Ik heb de pit netjes onder de potgrond gestoken, in een flinke en ruime pot zodat de wortels voorlopig genoeg de vrijheid hebben om te groeien. Ik heb het takje nu rechtop in de pot gezet, zodat hij omhoog kan groeien. Het plantje heb ik nu binnen gezet. Ik ben super benieuwd hoe dit plantje het er nu vanaf gaat maken.
Heb jij wel eens iets gekweekt uit zaden of pitten van groente of fruit uit de winkel?
Ik heb inmiddels een avocadoplant van ruim een halve meter! Maar het begin is inderdaad een kwestie van veel geduld hebben.
wow dat is al groot! Wanneer heb je de pit in de grond gezet?