Babygebaren

Toen F vier maanden oud was las ik een stukje over babygebaren en dit leek me meteen echt superleuk om met hem te gaan doen! Er stond bij dat je ongeveer kon starten met babygebaren als je baby 6 maanden oud is. Dat was nog even geduld dus. Toen kwam onze verhuizing er tussendoor en is er eigenlijk niks meer van gekomen. Een maand voor F zijn eerste verjaardag heb ik toch een dvd heb besteld van de serie “Gebaren met Lotte en Max”.


We zijn fanatiek begonnen en de meeste gebaren zijn eigenlijk best voor de hand liggend. Ook de grote broers vinden het gebaren geweldig en pikken het snel op.

Dit is een stukje van de website van Baby- en kindergebaar:
“Babygebaren leren is erg makkelijk en helpt je te communiceren met je kind als praten (nog) niet lukt. Babygebaren is een methode waarbij je je gesproken taal ondersteunt met gebaren. De motoriek van de handjes van je kind is veel eerder goed ontwikkeld dan de spieren die de mond sturen. Door het aanleren van simpele gebaren naast gesproken taal, geef je je kind de mogelijkheid om al op jonge leeftijd met jou te communiceren. Dit maakt jullie band nog specialer.”

F pikte al heel snel zijn eerste gebaren op. De eerste woordjes die hij kon gebaren waren: Spelen, mama, papa en nog een keer.

“Nog een keer” vind ik wel een heel handig gebaar. Je kindje zal voor zijn eerste verjaardag eigenlijk nog wel te jong zijn om dat te zeggen. Maar met gebaren kon hij me toch duidelijk maken dat hij nog een keer iets wilde. F zat in bad. We waren aan het spelen met een bekertje en dat zette ik steeds als hoedje op zijn hoofd. Het viel er natuurlijk steeds af en hij wilde dat ik het steeds opnieuw op zijn hoofd zou zetten. En daar kwam het gebaar “Nog een keer”.

Op de foto hierboven kan je zien hoe specifiek hij zijn vingertjes omhoog houdt. Geweldig!!!! De foto is niet heel duidelijk, maar hij zat hier in bad en dat wil ik dus niet op internet plaatsen. Bovendien vind ik het ook erg lastig om een foto te maken als hij een gebaar maakt! Ik ben steeds net te laat hahaha.

Inmiddels is F ruim 15 maanden oud en maakt hij veel meer gebaren. Een kleine greep uit de collectie: vogel, eend, boek, blazen, heet, auto, eten, drinken, poep en baby.

Het gebaar voor eten

4 Reacties over “Babygebaren

  1. Wat ontzettend leuk dat je hierover schrijft!! Ik heb zelf een hele tijd als maatschappelijk werkster bij een audiologisch centrum gewerkt met dove en slechthorende kinderen en hun ouders. Hier werkte ik natuurlijk ook heel veel met gebaren en ik vond het zo bijzonder om te zien dat hoe jong de kindjes ook zijn dat ze al zoveel oppikken <3! Heel erg bijzonder. Als ik later kinderen heb wil ik ook heel jong al beginnen met gebaren aanleren!

    Liefs!!

    • Oh wat gaaf! Lijkt me een heel bijzonder beroep, je komt veel tegen. Kindjes kunnen eerder gebaren dan praten omdat de grove motoriek veel eerder is aangelegd dan de fijne motoriek. Bijzonder he? Mijn zoon kan mij nu al dingen laten zien met zijn handjes die zijn broers op die leeftijd nog niet konden. Daar hebben we geen gebaren mee gedaan. We vinden het allemaal erg leuk! Aanrader hoor! šŸ™‚

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge
UA-58512786-1
%d bloggers liken dit: