Berliner bollen; zo maak je ze gemakkelijk zelf!

Al jaren staat hier in het stadcentrum dezelfde oliebollenkraam. Ik kan me nog goed herinneren dat ik vroeger van mijn ouders een oliebol mocht uitzoeken als we naar de stad gingen. Ik koos eigenlijk altijd een Berliner bol. Berliner bollen zijn oliebollen gevuld met banketbakkersroom. Zó lekker vind ik die! Maar deze gevulde bollen zijn ook nog best wel prijzig. Na wat experimenteren thuis maak ik ze nu al jaren zelf. En ze zijn een groot succes! Zó lekker als de room nog warm is! Mmmmmm. Echt waar, ze verslaan de oliebollen met rozijnen! Vandaag laat ik je zien hoe je de banketbakkersroom heel makkelijk zelf maakt.

berliner bollen

Banketbakkersroom

Berliner bollen zijn gewone oliebollen gevuld met banketbakkersroom. Om Berliner bollen te maken heb je dus gewone oliebollen nodig en met dit recept maak je heerlijke banketbakkersroom. Banketbakkersroom is een gele vla-achtige room en wordt vaak gebruikt als vulling voor allerlei lekkers zoals tompoucen, eclairs, soezen en puddingbroodjes. De room wordt altijd gemaakt op basis van suiker, melk, eieren en vanille. Om de room dik te maken wordt er altijd nog een bindmiddel gebruikt; bloem, maïzena of custard.

Wat heb je nodig?

2,5 deciliter melk
25 gram bloem
50 gram suiker*
2 eidooiers
1 pakje vanillesuiker

* Ik gebruik hiervoor nog steeds gewone suiker. Ik heb geprobeerd om banketbakkersroom met een suikervervanger te maken maar het ziet er dan gewoon niet lekker uit en het is het gewoon net niet. Ik beschouw de Berliner Bollen dus maar als mijn guilty pleasure…. Ik eet ze toch maar 1x per jaar.

Hoe maak je banketbakkersroom?

Breng het grootste gedeelte van de melk langzaam aan de kook. Meng de bloem met de eierdooiers en een klein scheutje achtergehouden melk tot een glad papje. Voeg hier onder goed roeren en met kleine hoeveelheden tegelijk de kokende melk bij. Doe de massa terug in de pan. Breng ze onder zeer goed roeren aan de kook en laat ze ongeveer 3 minuten zachtjes doorkoken. Voeg de suiker en vanillesuiker toe. Blijf goed roeren en je krijgt een heerlijke banketbakkersroom.

Berliner bollen maken

Je Berliner bollen zijn bijna klaar! Doe de nog warme banketbakkersroom in een slagroomspuit met mooie spuitmond. Snijd de oliebollen open en spuit de banketbakkersroom ertussen. Eventueel strooi je er nog wat poedersuiker over heen. Eet smakelijk!

Ben jij ook zo dol op Berliner bollen?

2 Reacties over “Berliner bollen; zo maak je ze gemakkelijk zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge
UA-58512786-1
%d bloggers liken dit: