Achter de schermen kijken bij Sinterklaas

Sinterklaas is nu alweer een ruime week in het land. Ik vind het zo’n fijne tijd! Wij genieten weer volop, wat vinden de kinderen het ook weer leuk. Het sinterklaasjournaal volgen wij niet en ook de intocht hebben wij niet op tv gezien. We gaan hier altijd in de stad naar de intocht en voor de jongens is dat dan ook de echte Sinterklaas. Hoe leuk is het dan dat je wordt uitgenodigd om eens in het clubgebouw van de Sint te mogen kijken? Afgelopen maandagochtend ging ik kijken bij Sinterklaas “thuis”.

Een paar pepernootjes

Nadat ik de Sinterklaas raamstickers bij mijn zoontjes op school heb opgeplakt, rijd ik door naar Sinterklaas. Marcel Karhof, de man achter Sinterklaas, doet open en begroet mij hartelijk. We gaan het clubgebouw in en mijn oog valt eigenlijk meteen op een grote zak met strooigoed die op tafel staat.

Achter de schermen kijken bij SinterklaasDit is een “restje” wat van het weekend is overgebleven. Maar volgens Marcel is dit niks… Hij heeft voor deze weken namelijk ruim 500kg strooigoed besteld!

Achter de schermen kijken bij SinterklaasIk moet wel zeggen dat dit echt lekker is, want er zitten chocolaatjes, tumtummetjes, hartjes en lekker veel schuimpjes in! Ja, ik heb van de week in de stad ook stiekem een handje strooigoed gekregen van Zwarte Piet! 😉

In het gebouw is -natuurlijk- veel Sinterklaas aanwezig. Er hangt een prikbord met allerlei krantenartikelen van bijvoorbeeld de intocht waar Marcel/Sinterklaas met een foto op staat. Er staat heel veel decoratie, films en boeken op planken uitgestald, erg leuk! Ook zitten er een aantal herkenbare spullen bij, die wij thuis ook hebben.

Sinds het begin af aan is het Sint Nicolaas Genootschap al verbonden met Stichting Doe Een Wens en doen ze donaties aan dit goede doel. In het clubgebouw vind je daarvan ook deze twee lijsten van terug.

Koffie

Het hebben van een Sinterklaas vereniging vergt wel wat meer dan je verkleden als Sinterklaas en wat Pieten schminken. Tijdens mijn bezoek wordt Marcel ook meerdere keren gebeld met aanvragen voor een Sint en Pieten. Het is druk. Al deze bezoekjes moeten systematisch worden ingepland, het liefst wordt er een Sint ingepland bij meerdere huizen in een buurt. Deze worden op een lijst gezet en daarvoor wordt er ook een route uitgeschreven. Ondertussen loopt Marcel ook een keer naar de wasmachine. Hij heeft net de pieten handschoenen gewassen en deze moeten nog even te drogen gehangen worden. Volgens Marcel draait het SNG op koffie! Met koffie uit eigen mok dan he 😉

Sint Nicolaas Genootschap

Het Sint Nicolaas Genootschap bestaat inmiddels alweer 20 jaar, Marcel heeft het opgericht. Het Sint Nicolaas Genootschaap is begonnen op een klein slaapkamertje maar al snel was er te weinig opslagruimte. Ze verhuisden naar de Petrus en Paulus kerk. Hier hebben ze ruim 4 jaar gezeten maar helaas was het appartement weer benodigd en dus moesten ze hier weg. Ze konden een woonhuis huren van de gemeente. Helaas zijn hier inbrekers geweest en hebben heel erg veel spullen (ook kleding) meegenomen.

Binnen een half jaar is het Sint Nicolaas Genootschap weer opgebouwd. Ook vinden ze opnieuw onderdak en daar zitten ze momenteel nog steeds. Inmiddels alweer 10 jaar. Het Sint Nicolaas Genootschap heeft heel veel vrijwilligers en verzorgen ook de intochten in Den Helder en Julianadorp. Afgelopen intocht waren er maar liefst bijna 100 pieten mee!

Achter de schermen bij Sinterklaas

Kijkje achter de schermen bij Sinterklaas

Na een leuk gesprek gaan we rondkijken in het clubgebouw. Beneden is er ruimte voor de pieten om te schminken. Alles staat al gereed om te kunnen gebruiken. Marcel loopt ondertussen ook nog even naar de wasmachine om de schone sponsjes eruit te halen en te laten drogen.

Pietenpakken

Het Sint Nicolaas Genootschap huurt het pand. Beneden is het dagverblijf en boven hangt de kleding. Ik mag bij Sinterklaas ook boven kijken!

Achter de schermen kijken bij SinterklaasBoven hangt dit leuke Zwarte Pietje? Herkennen jullie hem? Hij komt van een bekende winkelketen die er niet meer is! 😉

Achter de schermen kijken bij SinterklaasDe collectie pietenpakken is enorm! Volgens mij waren het er 175 en allemaal gesorteerd op bepaalde kleurcodes en maten. De meeste pakken zijn ook voorzien van naam.

Moet je eens zien wat een hoeveelheid! Echt heel erg gaaf en ook zulke mooie pakken, kleuren en stoffen!

Sinterklaas kleding

Achter de schermen kijken bij SinterklaasAchteraan op de bovenverdieping is het Sinterklaas gedeelte. Zoals je kunt zien op het bordje mag je daar dus niet zomaar naar binnen. Ik mocht er wel eventjes gluren. Bijzonder hoor om zoveel mooie Sinterklaas spullen bij elkaar te zien. Alles is duidelijk gestructureerd. De SNG heeft 13 Sinterklazen. Alle pakken hangen op naam in het rek. Ook de mijters en de haarstukken (in de witte dozen) zijn keurig op naam gesorteerd.

Achter de schermen kijken bij SinterklaasZelf heeft Marcel drie mijters tot zijn beschikking. De “Bram” mijter, zoals Marcel het noemt, had hij dit jaar op tijdens de intocht. De “Stefan” mijter heeft hij dit jaar nieuw. Afgelopen zaterdag hebben wij deze gezien, in het Sinterklaashuis. Zelf denk ik dat het de kinderen niet eens uitmaakt wat voor mijter er bij Sinterklaas op zijn hoofd. Zelf vind ik de “Bram” mijter het mooist. Dat is voor mij dé Sinterklaasmijter, nostalgie. Daar ben ik natuurlijk mee opgegroeid.

img_4061Er hangen twee rekken met Sinterklaas kleding. Alles netjes per Sinterklaas geordend.

Sinterklaas heeft ook een eigen tafel waaraan hij zich kan omtoveren tot Sinterklaas. Alles wat hij hiervoor nodig heeft ligt bij Sinterklaas binnen handbereik. Benodigdheden om de wenkbrauwen te maken, een goudkleurig horloge en een heuze Sinterklaasring.

Avond intocht

Het liefst had Marcel dit jaar een avond intocht gezien, waarbij hij dan in het donker aan kwam aan de flaneerkade. Helaas heeft hij daar dit jaar (nog) geen toestemming voor gekregen. Echt heel erg jammer! Sowieso het idee van een avond intocht lijkt me super. Dat geeft toch zoveel meer sfeer! Een verlichte pakjesboot… lichtjes in de stad, prachtig! Ik hoop dat dat volgend jaar wel door mag gaan.

Wij zeggen zelf al jaren dat we de intocht weer terug willen naar de flaneerkade. Eerlijk gezegd snap ik niet dat dat ooit is veranderd. Jaren terug kwam Sinterklaas daar ook aan. Daar is zoveel ruimte! Iedereen kan het goed zien! Jammer dat die ruimte daar niet benut wordt. Zeker als Sinterklaas aan de overkant van de flaneerkade aan komt en dan via de pontjesbrug naar Willemsoord loopt. Dan kan iedereen hem goed zien! Aan beide zijden kunnen de kinderen gaan staan (Zowel op Willemsoord als op de Weststraat en Zuidstraat). Tegenwoordig is de intocht bij de jachthaven en je ziet daar amper wat, alleen als je vooraan staat. De ruimte is daar echt beperkt, zo jammer!!!

Magie

Ik zou nog wel veel meer kunnen vertellen over dit leuke onderwerp! We hebben het over nog veel meer gehad. Ik vind Sinterklaas zo’n mooi feest en ik ben blij dat Marcel mij heeft uitgenodigd om eens een kijkje te nemen achter de schermen bij Sinterklaas. Er ging echt een wereld voor mij open. Wat wordt het Sint Nicolaas Genootschap met veel liefde gerund! Ik hoop dat jullie het leuk vonden om ook eventjes achter de schermen te mogen gluren. Het Sinterklaasfeest geeft groot en klein zoveel liefde en magie, dat moeten we koesteren!

Dankjewel Marcel voor je gastvrijheid!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge
UA-58512786-1
%d bloggers liken dit: