Een mamablog over het leven met mijn vier jongens
Voor sommige recepten heb je wel eens bleekselderij nodig. Je koopt dan altijd een hele verpakking, maar je gebruikt dan maar 2 of 3 stengels. De rest blijft dan over. Weggooien vind ik altijd wel zonde, maar ik gebruik het ook niet echt heel graag. Zo eten vind ik ook niet zo lekker. Wist je dat je bleekselderij ook in het zuur kan inmaken? Het wordt dan een soort van knapperige augurk. Wel een andere structuur en heeel in de verte proef je de bleekselderij smaak ergens. Prima te eten!
Ik gebruik hiervoor gewoon mijn basisrecept voor het inmaken in zuur. Eerst maak je de bleekselderij goed schoon en snijdt de juiste lengte af, zodat ze in je potten kunnen. Daarna heb ik ze ook nog in de lengte twee keer doorgesneden, zodat de stengels niet te dik zijn.
Vijf minuten heb ik de bleekselderij stengels laten koken in een mengsel van water, azijn, gesnipperd rood uitje en mosterdzaad. Vervolgens heb ik ze in gesteriliseerde potten gezet, de potten dicht gedraaid, vijf minuten op z’n kop gezet, af laten koelen zodat ze vacuüm trekken en vervolgens konden ze de kast in.
Laat de zure bleekselderije stengels minimaal een week staan. Zo kunnen de smaken er goed in trekken. Ook dit is weer lekker bij bijvoorbeeld de nasi of macaroni!
Wat doe jij met bleekselderij die je over hebt?
Wat slim. Lijkt me ook erg lekker. Ik koop vrijwel nooit bleekselderij maar als ik restjes heb dan gooi ik ze meestal in pasteitjes of gevulde broodjes of salade.
Madelon onlangs geplaatst…Wanneer de Regen op het dak tikt
Op gevulde broodjes klinkt ook goed! Wat doe je er nog meer op dan?
Ja en het is nog lekker ook.
Ja goed te doen!
Wat een goed idee eigenlijk. Ik had er nooit aan gedacht dat je bleekselderij op deze manier kon klaarmaken. Ik eet het nu altijd in een keer op.
Vlijtig Liesje onlangs geplaatst…Hoe krijg ik dat deksel los?!
Eet jij het zo Nicole? Ik ben er niet zo weg van… andere tips altijd welkom!
Goed idee, ga het morgen proberen. Normaal laat ik het in de koelkast liggen tot het niet meer goed is.