Hulp bij rekenen; boodschapjes doen met geld

Vorige week had ik het portfolio gesprek van mijn zijn. Nou, deze mama kan weer trots zijn hoor! Wat doet hij het goed! Alleen met rekenen heeft hij nog steeds moeite, vooral het automatiseren. Dat geeft natuurlijk niet, want je kan niet overal goed in zijn, maar het belemmert hem nu af en toe. We gaan er thuis ook maar weer druk mee bezig. Hopelijk kunnen we hem dan helpen om het goed onder de knie te krijgen. Met gewoon sommetjes maken maak ik hem ècht niet blij. Mezelf trouwens ook niet, want dat zorgt dan voor strijd. Ik moet het bij hem op een leuke manier doen en het liefst ook nog in spelvorm. Spelletjes zijn natuurlijk gewoon leuk om te doen. En zo maakte ik voor hem een boodschappen spel. Hier kan hij boodschapjes shoppen bij de “tegenspeler”. Ik maakte de kaartjes zelf. Het geld printte ik gewoon uit. Alles even lamineren en klaar is het spelletje, waar je nu veel vaker mee kan spelen.

boodschapjes doen rekenspelletjeBoodschapjes uitzoeken

We spelen als het ware gewoon winkeltje. De klant mag uitkiezen welke boodschapjes hij wil kopen (soms staan er absurde prijzen op de kaartjes, maar het gaat natuurlijk gewoon om het uitrekenen van de sommen). Soms kiest de klant zelfs twee of drie artikelen. De winkelier rekent uit wat de klant moet betalen. Soms moeten er dus bedragen bij elkaar opgeteld worden. We oefenen hiermee het vlug optellen en aftrekken.

Geld betalen

boodschapjes doen rekenspelletje
Net echt! Dit geld printte ik uit en lamineerde ik

De winkelier noemt het bedrag dat betaald moet worden. De klant geeft geld aan de winkelier. Dit kan met gepast geld, maar ook met een groter bedrag. Zo krijg je namelijk nog wat (klein)geld terug. Ook nu is er weer een leermoment om het rekenen onder de knie te krijgen. Als er met gepast geld betaald wordt, dan controleert de winkelier of de klant genoeg geld heeft betaald. Als de klant een groter bedrag heeft gegeven, dan rekent de winkelier uit hoeveel geld hij aan de klant terug moet geven. Als alles betaalt is mag je je boodschapjes natuurlijk “mee naar huis” nemen.

Hoe maak je het?

Zoek op internet briefjes euro’s op. De briefjes van 5 euro, 10 euro, 20 euro, 50 euro en 100 euro zijn hiervoor geschikt. Ik heb de briefjes allemaal 4 keer afgedrukt. De muntjes iets meer. Dit briefgeld doe je door het lamineerapparaat en daarna knip je ze netjes uit. Je kan natuurlijk ook speelgoedgeld kopen. De speelgoedwinkels hebben setjes voor 2 euro liggen. Action heeft een setje voor 59 cent. Nadeel vond ik wel dat de muntjes niet gelijkend zijn en de briefjes heel klein en wazig. Daarom maakte ik het geld zelf wel. De briefjes lijken namelijk wel heel erg veel op echt geld.

Daarna maak je kaartjes met producten en de vraagprijs erop. In Word maakte ik een nieuw documentje aan en ik voegde een tabel van 7x7cm in. Hier in de tabel deed ik een afbeelding van een stuk speelgoed (wat je in het winkeltje kunt kopen). Ook zette ik onder de foto een bedrag in euro’s. Ik maakte in totaal 18 kaartjes. Ook deze heb ik gelamineerd en uit geknipt.

boodschapjes doen rekenspelletje

De jongens vinden het allebei heel erg leuk en zijn er hartstikke enthousiast mee. Ze pakken het spelletje nu ook om er samen mee te kunnen spelen. Er wordt wat afgerekend hier aan tafel, maar toch is het niet zo verplicht als gewoon maar sommetjes maken.

Heb jij wel eens zelf een educatief spelletje gemaakt?

2 Reacties over “Hulp bij rekenen; boodschapjes doen met geld

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge
UA-58512786-1
%d bloggers liken dit: