Broodje Kebab; onze traditie op Oudjaarsavond + recept

Jaren geleden was ik met mijn ouders in Duitsland op vakantie. Daar maakte ik voor het eerst kennis met een broodje kebab. Wat was dat lekker!! Jaren geleden maakte mijn vader de broodjes eens na. Lekker! Inmiddels heb ik hier traditie van gemaakt om deze op Oudjaarsavond zo rond 22 uur te serveren. Wij eten dan lekker een broodje kebab! Vandaag deel ik nog even last minute het recept zodat jullie het ook nog kunnen maken.

broodje kebab

Vlees

Het is natuurlijk niet helemaal de echte originele kebab, maar wij vinden deze goed genoeg. Kebab gemaakt van rundvlees. Het vlees is al gemarineerd. Deze is te koop bij de LIDL en ligt in de diepvries. Een doosje van 400 gram kost 2,99. De kebab bak je 5 minuten in de pan tot alles krokant is.

broodje kebab lidlBroodjes

Kebab hoort lekker in een broodje. De broodjes halen we altijd bij de Turkse bakker.  Ze noemen het daar shoarmabroodjes maar dit is een perfect formaat voor kebab. Ze hebben ook grote Turkse platbroden, maar die moet je al snijden om een redelijk formaat te krijgen. Voor deze broodjes betalen we 50 cent per stuk.

broodje kebabVerder kan je ook nog wat sla of groene pepertjes gebruiken om je broodje mee te vullen.

Sausjes

Voor het maken van een broodje kebab maak ik altijd drie sausjes. Pittige botersaus om het broodje mee in te smeren, lekkere tomatensaus om het broodje mee te vullen en knoflooksaus voor wat extra pit.

Yoghurt-Knoflooksaus
  • 500ml yoghurt
  • 2 teentjes knoflook

De yoghurt-knoflooksaus is heel makkelijk te maken. Doe de yoghurt in een goed afsluitbaar bakje en knijp hierboven 2 teentjes knoflook uit. Door de knoflook goed door de yoghurt heen. Klaar is je saus! Ik maak hem altijd op tijd, want dan kan de smaak goed intrekken. Je kan het gewoon gekoeld bewaren.

Tomatensaus
  • 2 uitjes
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 blikje gesneden tomaten
  • peper
  • zout

Snij de uitjes in kleine stukjes. Doe een beetje olie in de pan en fruit de uitjes tot ze glazig worden. Vervolgens pers je twee teentjes knoflook uit en dit doe je bij de uitjes in de pan. Roer goed door en laat de knoflook even meebakken. Vervolgens doe je een blikje gesneden tomaatjes erbij en roer je weer goed door. Voeg naar smaak wat peper en zout toe. Laat je saus een half uurtje sudderen op laag vuur. Blijf wel goed roeren.

broodje kebabPittige botersaus
  • 100 gram roomboter
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • halve theelepel cayennepeper

Smelt 100 gram roomboter in een pannetje en doe hier de cayennepeper en paprikapoeder bij. Roer goed door.

broodje kebabBroodje Kebab vullen

Nu is het tijd om de broodjes te gaan vullen. Snij een broodje open. Besmeer de binnenkant van het broodje met het pittige botersausje. Doe er daarna wat sla in. Vervolgens schep je er wat tomatensaus in, eventueel ook al wat yoghurt saus. Daarbovenop schep je lekker wat vlees. Ik doe er dan weer wat van de tomatensaus en de yoghurtsaus overheen.

whatsapp-image-2016-12-31-at-13-15-38Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge
UA-58512786-1
%d bloggers liken dit: