Normaal gesproken blijven er hier weinig bananen liggen. Een tros bananen is hier zo op, de kinderen zijn er dol op. Maar na ons weekendje weg afgelopen week waren er toch wat bananen behoorlijk bruin en gespikkeld geworden. Zelf hou ik helemaal niet van bruine bananen, ik heb ze liefst nog een beetje groenig. Maar weggooien doe ik liever niet. Daarom maakte ik deze carrotcake. Ook had ik nog wat winterwortelen over en die konden daar ook prima in. Ik vind dit echt een lekkere herfstcake. Waarschijnlijk komt dat door de koekkruiden die er in zitten.
Ingrediënten
- 180 gram speltmeel
- 50 gram amandelmeel
- 1 eetlepel koek- of speculaaskruiden
- 3 bananen
- 1 eetlepel kaneel
- 1 eetlepel wijnsteenbakpoeder
- 2 theelepels bakingsoda
- 1 theelepel vanillepoeder
- 3 dadels
- 75 ml gesmolten kokosolie
- 75 ml amandelmelk
- 1 eetlepel citroensap
- 5 wortelen
- 1 handje rozijnen
- 2 handjes walnoten (1 handje walnoten voor in de cake en 1 handje walnoten voor op de cake)
Zo maak je de carrotcake
Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius en bekleedt het cakeblik met bakpapier. Doe de droge ingrediënten in een kom en mix dit goed door elkaar. Doe de bananen, de dadels, het citroensap, de gesmolten kokosolie en de amandelmelk in een keukenmachine en meng dit tot een gladde massa. Voeg dit mengsel bij de droge ingrediënten en roer goed door elkaar. Vervolgens doe je de wortel in de keukenmachine en hak 1 handje walnoten in kleinere stukjes. Meng de wortel samen met de walnootstukjes en de rozijnen door het mengsel.
Doe het mengsel in de bekleedde cakevorm en verdeel het goed. Breek het andere handje walnoten in kleine stukjes en verdeel over het cakeblik met het cakemengsel. Druk de stukjes een beetje in het mengsel zodat deze blijven zitten als de cake klaar is. De cake moet ongeveer een uurtje in de oven. Prik met een satéprikker in de cake om te kijken of deze gaar is. Als de satéprikker er kaal uit komt is de cake gaar.
Eetsmakelijk!