Een mamablog over het leven met mijn vier jongens
Sinterklaas is toch ook vaak een periode waarin veel wordt gesnoept. Eerlijk is eerlijk, ik ben ook ècht een snoeper, ik vind het allemaal zo lekker. Maar echt handig is het niet met een suikervrij eetpatroon. Ik krijg echt hoofdpijn van veel suiker dus het liefst vermijd ik het, ook voor de kinderen. Daarom probeer ik dit jaar al het snoepgoed zelf te maken. Het is wat meer werk, maar geeft mij ook echt voldoening. Zo maakte ik laatst al geraffineerd suikervrije pepernootjes en marsepeinbolletjes. Een chocoladeletter mag natuurlijk niet ontbreken. Vorig jaar maakte ik deze al, vrij aan het einde van de Sinterklaas periode, en de kinderen waren dol gelukkig toen ze ein-de-lijk een chocoladeletter kregen haha.
Vorig jaar kocht ik via marktplaats chocoladeletter mallen. Ik was er al heel lang naar op zoek en plots stonden ze er op! Ze kwamen bij een bakkerij vandaan. Gelukkig had deze bakker al onze letters nog. F was toen nog te klein ervoor, maar ik kocht de vorm wel alvast. Het zijn, op de S na, allemaal dubbele vormen. Ze zijn gemaakt van hard kunststof en zijn heel erg degelijk. Ik heb er ook nog een reepmal van en ben nog steeds ontzettend blij met deze aankoop!
Dit is een recept wat ik al vaker heb gebruikt, wij vinden het hier thuis erg lekker en vooral de kinderen waarderen dit stukje chocolade heel erg.
Maal de kokosbloesemsuiker in een keukenmachine of blender zo fijn mogelijk. Verwarm de cacaoboter au-bain-marie en laat het helemaal smelten. Roer dan de rijstmeel er door en smelt de cacaomassa erbij en daarna de kokosbloesemsuiker. Als het een mooi geheel is kun je het in de chocoladevorm gieten. Je kan natuurlijk ook nog lekkers als rozijnen en/of nootjes door je chocolade heen doen.
Ik liet het stollen in de koelkast. Voor de chocoladeletters is dit prima. De reepjes doe ik normaal in de vriezer, maar met de letters werkt dat weer niet, dan krijg ik ze bijna niet in z’n geheel uit de vorm.
Je ziet in de winkel ook vaak chocoladeletters met allerlei versieringen erop. Dit kan je bijvoorbeeld doen met hele donkere chocolade. Vivani 92% bijvoorbeeld! Albert Heijn heeft ook een variant hiervan liggen. Ontzettend puur en gezoet met kokosbloesemsuiker. Ik wilde de letters dit keer dus gaan versieren.
Smelt de chocolade au-bain-marie. Van een klein stukje bakpapier rol je een klein trechtertje. Hierin schep je dan wat vloeibare chocolade. Hoe strakker je het trechtertje oprolt, hoe dunner je lijntjes chocolade zullen worden.
Je wilt je letter natuurlijk ook mooi presenteren. Knip een stukje karton op maat. Pak dit in in een leuk stukje sinterklaas papier. Leg er een stukje plastic cellofaan op, anders krijg je vlekken op het mooie papier. Hier leg je je letter op, die je uit de vorm hebt gehaald. Nu kan je de letter dus gaan versieren. Doordat de letter heel koud is (uit de koelkast), stolt de chocolade heel erg snel, wat ik zelf wel fijn vind, omdat je dan minder kans hebt op uitlopen van de chocolade.
Tot slot doe je ook nog een stukje cellofaan over de letter heen. Het cellofaan zet je aan de achterkant van je karton vast, zodat de voorkant er heel mooi uit ziet. En klaar is je home-made chocoladeletter!
Top dank je wel!! Ik heb wel geen chocoletter mal maar wel voor de kerst wat liggen. Kan ik met de kerst zelf aan de slag.
Ellen onlangs geplaatst…Review: Zonnatura en ontbijtkoek Zero
Je kan natuurlijk allerlei vormpjes gebruiken!! Ik gebruik ook regelmatig chocolade bonbon vormpjes van de action 🙂
Die ga ik proberen! De kinderen zijn al zo aan het stuiteren van al het snoep wat bij de deze tijd hoort. En die mallen zijn ook leuk zeg.
Judith onlangs geplaatst…Geen smoesjes meer om niet te hoeven sporten!
Ik sla de tip vast op voor Sinterklaas, goed idee.