Compost maken; hoe doe je dat zelf?

Wat doe jij met je groente- en fruitafval? Sommigen gooien het bij het restafval. Als je heel bewust bezig bent zal je het waarschijnlijk in de groene container gooien. Maar het kan zelfs nog een beetje bewuster; je eigen compost maken! Compost is hartstikke makkelijk zelf te maken. Bovendien is het heel goedkoop (van afval) en ben je ook nog eens milieubewust bezig. Voordat ik me er in verdiepte vond ik compost allemaal een beetje “duister”, om het zo maar even te noemen. Het leek me hartstikke smerig en ik dacht dat het ongedierte zou aantrekken. Maar als je compost maakt volgens “de regels” dan is dat helemaal niet zo. Je ruikt er niks van. Ook niet in de zomer! Vandaag vertel ik je hoe je gemakkelijk zelf compost kunt maken.

compostWat is compost?

Compost is een recycleproduct van afval wat je normaal in de groene container gooit. Het is een mengsel van groente- en fruitafval, tuinafval zoals onkruid, bladeren, takjes en snoeiafval en keutels van huisdieren die plantaardig eten. Door het verzamelen van dit afval op een hoop, gaat het mengsel rotten. Wormen en andere kleine beestjes vinden dit lekker en zullen het mengsel verder gaan afbreken. Schep de hoop zo nu en dan eventjes door, zodat er voldoende zuurstof bij blijft komen. Er blijft uiteindelijk een bruine korrelige massa over. Dit noem je humus (compost is humus wat je een handje geholpen hebt door het proces te versnellen). Humus is zeer voedingsrijk voor de grond. En daardoor is het een goede kwaliteitsverbeteraar van je tuingrond. Humus toevoegen aan je tuin zorgt er voor dat je te zure of te basische grond goed wordt geneutraliseerd. Ook zorgt humus er voor dat je grond niet te droog of te nat wordt. Doordat humus heel luchtig is is er altijd voldoende lucht voor de planten. Ideaal dus.

Waar maak je het in?

Compost kan je op meerdere manieren verzamelen. Je kan het gewoon op een hoop in de tuin gooien. Je kan zelf een compostbak maken door middel van bijvoorbeeld pallets. Maar er zijn ook kant en klare compostbakken of compostvaten te koop. Deze zijn kant en klaar en zien er netjes uit in de tuin. Zelf hebben wij zo’n compostvat. Hij staat achter in de tuin, achter de trampoline, dus hij valt ook nauwelijks op. Ook de kinderen kunnen het deksel gemakkelijk zelf open maken, waardoor ze ook wel eens wat voor mij naar het compost kunnen brengen.

Waarmee maak je compost?

Voor een goede verhouding nuttige stoffen in de compost is het belangrijk dat je zo gevarieerd mogelijk composteert. Je wilt natuurlijk dat je compost een heleboel nuttige stoffen bevat, zodat je een optimale groei van je planten kan stimuleren. Maar wat mag je nou eigenlijk allemaal in je compostvat stoppen? Nou, eigenlijk alles wat je ook in de groene rolcontainer doet.

compost maken keukenafvalKeukenafval

Groente- en fruitafval, notendoppen, keukenpapier, koffiedrab en filterzakje, verwelkte snijbloemen, eierschalen (kalk zorgt voor minder zuur compost)

Tuinafval

Gazongras, onkruid, brandnetels, snoeisel van de heg, oude planten (ook vijverplanten), bladeren, zaagsel, plantenresten uit de moestuin, hooi en stro, dennennaalden

Uitwerpselen

Kippenmest, duivenmest, caviakeutels en konijnenkeutels. Uitwerpselen van de hond en de kat mogen er niet in. Zij eten over het algemeen niet vegetarisch. De uitwerpselen van deze dieren bevatten vlees en vis. Vlees en vis horen niet thuis op de composthoop.

NIET in het compostvat

Gekookt voedsel, brood, vet, saus en olie, vlees- en visresten, kattenbakvulling, beenderen en dierlijk afval, uitwerpselen van honden en katten, timmerhout, wegwerpluiers, stof uit de stofzuigerzak, as uit de kachel, aarde en zand, kunststof, metaal en blik.

Door het maken van compost ben je dus hartstikke milieubewust bezig! Het zorgt voor goede voeding voor de tuin en daarnaast houdt je ook minder restafval over.

Maak jij je eigen compost?

 

 

Dit artikel bevat een affiliate link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge
UA-58512786-1
%d bloggers liken dit: