Continu rooster op de basisschool

Toen wij onze oudste zoon inschreven op de basisschool, moest ik wel even slikken toen bleek dat ze een continurooster hadden. Ik had me er zo op verheugd om mijn kleine mannetje lekker tussen de middag thuis te hebben…. Lekker samen een boterhammetje oid eten, kopje thee erbij, gewoon gezellig met ons gezin. Maar toen hij eenmaal meedraaide op school, is mijn mening 180 graden gedraaid. Wat is een continurooster toch fijn!

image

Wat is een continurooster

Bij een continurooster gaan de kinderen tussen de middag niet meer naar huis om te eten. De kinderen blijven op school en het eten maakt deel uit van de lestijd. De kinderen eten samen met de juf en na het eten mogen de kinderen meestal nog even buiten spelen. De kinderen zijn ’s middags eerder thuis. De school bepaalt zelf of ze een gelijke dagen model hanteren of bijvoorbeeld op woensdag nog de middag vrij zijn.

Voordelen van een continurooster

 • De kinderen zijn ’s middags eerder uit. Mijn kinderen gaan bijvoorbeeld op ma/di/do/vr tot 14 uur naar school. Op woensdag tot half 1. Zo is er meer tijd om te spelen met vriendjes.
 • Je gaat de helft minder door het verkeer met je kind, of als je kindje oud genoeg is je kind alleen. Tussen de middag gaat je kindje niet meer naar huis en je hoeft hem ook niet meer naar school te brengen. Kinderen worden tegenwoordig ook vaak met de auto naar school gebracht, dus een groter risico op ongelukken.
 • Je hoeft je kind maar 1x naar school te brengen. Dus maar 1x afscheid nemen. Voor kinderen die moeite hebben met afscheid nemen is dit hartstikke fijn dat dit niet 2x per dag moet.
 • Het geeft rust. Je hoeft niet te haasten tussen de middag, maar de kinderen blijven gewoon op school. De kinderen eten samen. Ook op school nemen ze echt rust. Tijdens het eten wordt er in principe niet gepraat en soms zet juf klassieke muziek op. Daar worden kinderen echt rustig van. De lunchpauze duurt ook korter en de kinderen komen na het eten ook weer makkelijker in hun werkritme.
 • Ook voor ouders en jongere kindjes geeft het rust. Ik ben zo blij dat ik niet telkens op de klok moet kijken, maar gewoon maar 1x per dag heen hoef. Anders blijf je heen en weer gaan. Voor jongere broertjes en zusjes is het ook fijner. Nu is de tijd dat ze uit zijn niet ideaal, want normaal gezien is dat middagslaapjes tijd…. Maar F heeft hier zijn slaapje moeten aanpassen op de schooltijden, dus hij gaat aan het einde van de ochtend al naar bed voor zijn middagtukje.
 • Zien eten, doet eten. Ik denk dat de meeste kinderen op school beter eten dan thuis. Vreemde ogen dwingen natuurlijk, maar zien eten doet ook eten. Als je klasgenootjes allemaal lekker eten ga je natuurlijk niet als enige het eten laten staan.

image

Onze ervaring

De voordelen die ik hierboven noemde, ervaar ik zelf ook echt als voordelen. Ik ben echt heel blij dat we maar 1x per dag door het verkeer naar school hoeven. Mijn kinderen zitten op een brede school, dat houdt in dat ze met twee scholen in een gebouw zitten. Wij hebben onze kinderen bewust op een kleine school gedaan, maar de tweede school in het gebouw is bijna vier keer zo groot en dus ook mega veel verkeer rondom de school. Soms levert het gevaarlijke situaties op….

Mijn kinderen hebben beide, als vierjarige, trouwens geen last gehad van vermoeidheid in de middag. Soms hoor je wel dat kinderen als ze tussen de middag thuis geweest zijn, de middag ook thuis blijven omdat ze ingekakt zijn. Met een continu rooster heb je daar geen last van.  Ik denk dat ze beiden welgeteld 1 dagje thuis gebleven zijn om uit te kunnen rusten.

Ik vind het fijn dat ze bijna de hele middag thuis zijn. Vanaf 14 uur gewoon! Dan kan je zelf ook nog wat met de kinderen ondernemen. Wij waren vroeger om 15.15 uur uit van school en dan heb je nog maar zo kort om te spelen… zeker als je om 17 uur thuis moet zijn!

Zoals je hoort ben ik dus echt een voorstander!

Is er op de basisschool van jouw kinderen ook een continurooster?

4 Reacties over “Continu rooster op de basisschool

 1. Wij hebben hier nog gewoon een “tussen de middag”en eerlijk gezegd heb ik dat altijd lekker gevonden. Maar goed, beide opties heeft zijn voor en nadelen natuurlijk. Een aantal jaar geleden is er een enquete geweest met de vraag wat de ouders wilden. daaruit bleek toch dat de meesten het zo wilden houden.
  willy cats onlangs geplaatst…Even vragen aan stoerejongenskleding.nlMy Profile

 2. Mijn jongste ging net van school af toen het Gelijke Dagen Model werd ingevoerd. Dat is met een continurooster en elke dag dezelfde schooltijden. Dus geen vrije woensdagmiddag meer.

  Ik snap de voordelen zeker, maar mis toch een beetje het thuiskomen tussen de middag. Dat vond ik toch wel heel gezellig en echt Nederlands.
  Vlijtig Liesje onlangs geplaatst…Plofklas: zit jouw kind in een plofklas?My Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge
UA-58512786-1
%d bloggers liken dit: