De bloem van Grimm’s

Een paar weken geleden kregen wij van winkel Houtspel een heel gaaf product binnen om te testen. Jullie weten inmiddels wel dat ik groot fan ben van puur speelgoed, dus ik was erg blij dat wij de houten bloem van Grimm’s mochten gaan testen. En denk je dat deze roze bloem alleen geschikt is voor meisjes? Dan heb je dat toch wel goed mis hoor, want álledrie de jongens vinden hem gaaf om mee te spelen! Ik heb de oudste twee trouwens niet één keer over de roze kleur gehoord… 😉 In de blog van vandaag laat ik je zien wat je nou allemaal met deze gave bloem kunt doen. Ik kan me voorstellen dat het als ouder zijnde soms best lastig is om te zien, maar geef hem aan de kinderen en die bedenken echt wel iets wat ze er mee kunnen. Fantasie genoeg!

image

Bouwen

Het meest voor de hand liggende van deze bloem is gewoon bouwen. De bloem bestaat uit 9 blokken die allemaal verschillend zijn. Zowel de vormen als de kleuren zijn van ieder blokje anders. Dit geeft in torens wel een leuk effect want soms moeten ze hierdoor het evenwicht van de toren even goed opzoeken, omdat hij af en toe instabiel is door de verschillende vormen. Mijn twee-jarige kan er trouwens ook prima mee uit de voeten. Hij bouwde onderstaande toren namelijk zélf.

IMG_9373 (2)

Het rode blokje had hij bovenop de toren liggen, maar die had hij er ook al weer snel vanaf gehaald. Ik was nèt op tijd met het maken van de foto, want drie seconden later had hij de toren alweer om gegooid, haha.

IMG_9380

Ook het bouwwerk op bovenstaande foto heeft hij zelf gemaakt. Je ziet dat hij de lichtgroene onderpoot niet altijd als eerst gebruikt. Eerlijk gezegd zou ik zelf niet op deze toren gekomen zijn. Voor mijn gevoel moet het grootste blok namelijk altijd onder. Kinderen laten in hun spel gemakkelijker zien dat fantasie eindeloos is.

Bovenstaande drie foto’s zijn nog wat voorbeelden van torens die gemaakt zijn, ook door L en S.

F kreeg een houten Woezel en Pip treintje van Sinterklaas en daar was hij ook lekker mee in de weer met de houten bloem. De twee bouwwerken op de eerste twee foto’s heeft F zelf gemaakt. Op een gegeven moment hadden we ook een bruggetje voor de trein gemaakt met de blokken van de bloem, helaas ben ik vergeten hier een foto van te maken…

IMG_9366

De foto’s die je tot nu toe hebt gezien zijn eigenlijk alleen maar driedimensionale bouwwerken. Met deze blokken kan je natuurlijk óók tweedimensionaal bouwen.

IMG_9386

Bovenstaande foto is een voorbeeld van bouwen in plat vlak. Mijn kinderen vinden dat niet echt interessant en ik heb het ze verder ook niet vaker zien doen nadat ik het voor heb gedaan.

Autoweg

Het is ook leuk om ander speelgoed te betrekken hierbij. Met een paar autootjes maak je van de bloem al snel een hobbelige weg. Dus JA, ook de bouwblokken van de bloem zijn zeker geschikt voor jongens!

 

IMG_9391

Sorteren

De basis voor het rekenen wordt in de kleuterklas al gelegd. Kinderen leren dan sorteren. Ze leren sorteren op vormen (van groot naar klein bijvoorbeeld) of op kleur (zo sorteerde mijn oudste zoon graag altijd een doosje met krijtjes helemaal op kleur). Ook sorteren kan je met de blokken doen. Laat de blokken bijvoorbeeld op grootte sorteren. Of laat je kindje ander speelgoed zoeken wat bij de kleuren van de bloem past (groen en rood/roze), zoals ik in onderstaande foto heb gedaan.

IMG_9394

Speelset

Een stapje verder met deze blokkenset kan natuurlijk ook. Je kindje kan dan een echte speelset gaan bouwen met de blokken. F is daar met zijn 2 jaar zelf natuurlijk te klein voor, ik kan het voor hem doen. Maar mijn oudste twee kinderen kunnen dit natuurlijk zelf doen.

IMG_9397

Op bovenstaande foto is het een soort garage geworden. Hier kunnen auto’s onder door rijden, ze kunnen terecht voor reparaties en er kan hier ook getankt worden.

IMG_9396

Met een paar poppetjes van Grimm’s (die horen bij de sorteerbakjes) maak je een leuk huisje. Hier kunnen de poppetjes slapen op de bovenverdieping, het groene gedeelte van de bloem. Hier zijn trouwens ook een paar andere blokjes gebruikt uit andere blokkensets van Grimm’s om de daken mee te maken.

IMG_9388

Dit speelhuisje is wel mijn favoriet. Je ziet een hoog huis met twee verdiepingen waar de poppetjes in kunnen. Van de bloem konden we ook twee ligbedjes maken en met wat blokken uit andere set hebben we een bankje gemaakt. De kaboutertjes die in bovenstaande set zijn gebruikt zijn ook van Grimm’s en gemaakt van stof.

Combineren

Wat ik zelf erg leuk vind is om de blokken uit diverse sets te combineren. Grimm’s heeft talloze blokkensets en natuurlijk ook de welbekende regenboog die ik nu eens niet heb gebruikt.

IMG_9369

Het gebruiken van (diverse) stoffen vinden kinderen vaak ook erg leuk en fijn. Wij hebben van Sarah’s Silks de prachtige regenboog doek. Hij is niet goedkoop, maar hij voelt zo heerlijk, dit heeft echt een aantrekkingskracht op de kinderen. Ze pakken de doek dan ook erg graag om mee te spelen. Niet alleen in bouwwerken trouwens, maar F doet hem bijvoorbeeld ook graag om zijn nek of over zijn hoofd heen. Ostheimer heeft ook hele mooie doeken, deze doeken hebben wel weer een hele andere structuur dan de doeken van Sarah’s Silks.

IMG_9385

Op bovenstaande foto had L het idee om ook de ringstekers van Grimm’s erbij te betrekken en daar mee te spelen. Het kan natuurlijk allemaal!

Je hoeft het natuurlijk niet alleen maar bij het speelgoed van Grimm’s te houden. Je kan deze blokken met elk ander soort speelgoed gebruiken als je wilt. Zo speelde F er mee bij zijn treintje. Wij hebben al het houten speelgoed in een mooie rieten mand gesorteerd bij elkaar liggen, dus hier thuis zal het het vaakst zo zijn dat het gecombineerd wordt met houten speelgoed. Tenzij de kinderen een specifiek idee hebben om er iets anders mee te doen.

Decoratie

Deze houten bloem hoeft natuurlijk niet alleen te dienen als speelgoed. De bloem is zo mooi dat je deze ook best neer kunt zetten als decoratie. Wat dacht je er van om deze neer te zetten op de seizoenstafel? Hij zal prachtig staan op de lente seizoenstafel. Ook kan je hem gebruiken op de seizoenstafel als overgang tussen Valentijn en de lente. De roze kleur past prima bij de liefde! 😉

 

Zoals je ziet zijn de mogelijkheden met deze bloem ook eindeloos! Je fantasie wordt door deze bloem geprikkeld en je krijgt steeds weer nieuwe ideetjes wat je er mee kan doen.

Ken jij deze bloem van Grimm’s al?

UA-58512786-1
%d bloggers liken dit: