Dieetadvies door diëtist bij zwangerschapsdiabetes

Laatst vertelde ik hoe bij mij zwangerschapsdiabetes werd geconstateerd. Ik had van de verloskundige een verwijsbrief meegekregen voor de diëtist. De ochtend nadat ik mij had laten testen, belde ik de diëtist op om een afspraak te maken. Ik legde haar mijn verhaal uit en ik zei haar dat ik een verwijzing mee had gekregen. Ze had een hele drukke week en eigenlijk weinig plek. Ze vroeg of ik ’s middags meteen langs kon komen. Dan zou ze met wat andere cliënten een beetje schuiven, zodat ik meteen terecht kon. We moesten namelijk niet al te lang wachten met de eerste afspraak, zei ze, omdat het ook om een baby’tje gaat.

Afspraak bij de diëtist 

’s Middags ging ik op de fiets naar de praktijk toe. Ik was wel een beetje zenuwachtig, want ik was ook bang dat ik mijn hele eetpatroon om moest gooien. Het was een aardige vrouw. Ze legde me ontzettend veel uit over zwangerschapsdiabetes en koolhydraten. Ik was in eerste instantie bang dat ik koolhydraatarm moest gaan eten, maar omdat ik zwanger ben moet dit juist niet. De baby heeft koolhydraten nodig om te groeien! Dus in eerste instantie is het niet nodig om de koolhydraten te schrappen. Wel is het belangrijk om kleine porties te eten en dan over de hele dag wat vaker te eten. Zo kan je lichaam de hoeveelheid suikers beter verwerken. Zelf eet ik vaak ’s nachts ook wat omdat ik merk dat mijn lijf dat nodig heeft (ik heb dan echt het hongergevoel en ben ook misselijk als ik dan niet eet). De diëtist zegt dat het geen probleem is als ik ’s nachts ook wat eet. Dit past prima bij het vaker kleine porties per dag eten.diëtist

Dieetadvies

Ze wilde van alles weten over mijn eetpatroon en ik vertelde haar wat ik doorgaans eet en dat we thuis in principe geraffineerd suikervrij eten. Ok, tijdens de zwangerschap was ik niet zo strikt met die cravings en omdat ik steeds zo misselijk was… Maar met mijn normale eetpatroon was helemaal niks mis mee. Ik hoefde dus geen echt dieet en kon gewoon mijn eigen eten aan blijven houden. Dat vond ik een heel fijn idee, want qua producten ben ik daar aardig in thuis. Wel was het nog even af te wachten hoe mijn bloedsuikers er op reageren. Als mijn bloedsuikers netjes zouden blijven met dit eetpatroon, dan hoefde er verder niets te gebeuren. Dan mocht ik ook gewoon bij de verloskundige blijven. Als mijn bloedsuikers alle kanten op gaan dan zouden we verder moeten kijken. Doorverwijzing naar de gynaecoloog en internist zou dan waarschijnlijk noodzakelijk zijn.diëtist

Bloedsuikermeter

Ook legde de diëtist nog even uit wat er met de bloedsuikermeter wordt verwacht. Het is de bedoeling dat ik zelf twee dagen in de week dagcurves ga prikken. Ze gaf mij het advies vooral ook uit te testen wat bepaalde producten op mijn suikerwaardes doen. Ze was bijvoorbeeld erg benieuwd hoe ik zou reageren op aardappels en op rijst bijvoorbeeld. Tijdens de zwangerschap was ik extra gek op mijn lievelingssmoothie (banaan, mango en vanille). In principe hebben ze liever niet dat ik een smoothie zou drinken. Dat is wel veel koolhydraten in een keer. Maar ze zei ook; “test het gewoon eens uit, als je bloedsuikers netjes blijven kan je gerust eens je smoothie nemen”. We spreken af dat ik haar iedere week mijn waardes en eetdagboek door stuur, zodat ze kan meekijken en eventueel tips kan geven.

Ik ging echt met een goed gevoel de deur uit. Ik was behoorlijk gemotiveerd om hier serieus mee aan de slag te gaan, want ik wilde héél graag gewoon thuis bevallen. Toen ik thuis kwam werd er een pakketje van Mediq bezorgd. Het was mijn bloedsuikermeter. Jeetje, dat was er al snel! Ik pakte het uit om het te bekijken en vervolgens nam ik het mee naar mijn moeder. Zij heeft vanuit de zorg ervaring met bloedsuikers prikken en zij kan mij vast wel helpen. Hier zal ik binnenkort nog een artikel aan wijden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge
UA-58512786-1
%d bloggers liken dit: