Draadfiguren met spijkers en wol; hart voor Valentijn DIY

Ik heb ze al vaker voorbij zien komen op internet, maar ik had ze nog nooit zelf gemaakt; draadfiguren! Het is een klein kunstwerkje wat je maakt op hout met spijkers en dan vervolgens inkleurt met wol. Ook leuk voor kinderen om te maken, ze kunnen daar lekker zoet mee zijn. Het is weer eens wat anders dan een kleurplaatje inkleuren.

draadfiguren met spijkers en wolWat heb je nodig?

  • plankje, minimaal 12mm dik
  • schuurpapier
  • spijkers
  • verf
  • wol
  • vorm, eventueel uitgeprint

draadfiguren

draadfigurenHoe maak je de draadfiguren?

Zaag een plankje op maat. Wij hadden nog een restje hout liggen en hier kon ik mooi drie kleine plankjes van dezelfde maat uithalen. Schuur het plankje, zodat je geen last hebt van splinters. Teken een figuur erop. Je kan een figuurtje van de computer afdrukken, uitknippen en dan omtrekken. Wij maken nu een hartje voor Valentijnsdag. Een hartje is altijd leuk, ook leuk voor bijvoorbeeld Moederdag.

draadfiguren

Timmeren

Timmer op de lijn allemaal kleine spijkertjes. De volgt met de spijkers precies de lijntjes van je figuur die je op het hout hebt gezet. Hoe meer spijkertjes je gebruikt, hoe fijner je werkje wordt. Voor kinderen is dit een heel leuk klusje. Ze zijn er wel een tijdje zoet mee. Al zullen de spijkertjes niet perfect er in zitten, maar dat geeft niet.

draadfiguren

Verven

Nu kan je het plankje gaan schilderen. Je kan de ondergrond rustig houden en daarna met een knallende kleur je draadfiguur maken. Maar je kan het ook andersom doen. Het plankje in meerdere kleuren verven en dan je draadfiguur van een rustige kleur maken, zoals bijvoorbeeld wit. Ik liet de kinderen eerst timmeren en daarna pas schilderen, omdat ik bang was dat ze met de hamer per ongeluk al het verf van hun plankje zouden timmeren.

Als je plankje droog is, kan je je hart in gaan vullen met wol. Knoop het touwtje vast aan een spijker en ga nu met wol het hart inkleuren. Dit doe je door van spijker naar spijker te gaan. Als je een spijkertje hebt bereikt dan doe je het wol even met een extra slag om het spijkertje heen. Daarna ga je weer naar het volgende spijkertje. Je kan gewoon de draadfiguren kriskras invullen, maar je kan de spijkertjes ook via een bepaalde volgorde af gaan. Je kan ook meerdere kleuren wol gebruiken, net wat je zelf leuk vindt. Als je klaar bent met een kleur knip je het draadje ruim af, en leg je een knoopje in het draadje om het spijkertje heen. Dan kan hij niet meer los gaan. Eventueel kan je je figuur ook helemaal omlijnen met wol.

draadfiguren met spijkers en wolZoek je nog meer Valentijnsinspiratie? Kijk dan eens bij de Valentijns koekjes, een Valentijns slinger en een Valentijns windlichtje. Leuke dingetjes om te maken en om je Valentijn (samen met je kinderen) te verrassen.

Heb jij wel eens draadfiguren gemaakt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge
UA-58512786-1
%d bloggers liken dit: