Gemeente wil meer afval scheiden; veel weerstand!

Van de week las ik via Facebook een nieuws artikel dat onze gemeente wil stimuleren dat we het afval beter gaan scheiden. Er zullen wat veranderingen komen in het ophaalschema van het afval. Een goed plan, al vind ik zelf. Maar de reacties die ik onder het artikel las, waren niet mis. Hierover verbaas ik me heel erg. Waarom is er zoveel weerstand tegen het afval scheiden? Het is toch alleen maar goed om bewust met het milieu om te gaan?

afval scheidenHoe moeten we gaan scheiden?

De gemeente wil de inwoners stimuleren om meer plastic te scheiden door vaker het plastic op te halen. Plastic wordt hier nu nog ingezameld in zakken en eens per vier weken opgehaald. Ze willen het plastic vaker op gaan halen en dan wel eens per twee weken. In de plastic zakken mag je plastic verzamelen, maar ook tetrapakken (sappakken/melkpakken etc) en blik (lege conservenblikken, bierdopjes, drankblikjes etc). De zakken om het plastic in te verzamelen kan je gratis opvragen en die worden dan met de post gratis thuisbezorgd.

Hiermee willen ze de grijze bak (restafval) minder gaan ophalen. Dat is nu eens in de twee weken, maar dat wordt dan eens in de vier weken. Het is de bedoeling dat de grijze container uiteindelijk zal verdwijnen en dat je je restafval naar ondergrondse containers in de wijk moet brengen, met een pasjessysteem.

De groene bak voor het GFT zal gewoon iedere twee weken opgehaald worden en het oud papier wordt gewoon iedere maand opgehaald, zoals dat nu ook is. De vuilstort is gewoon 6 dagen per week geopend, de openingstijden zijn een paar maandag terug al verruimd, en daar kan je huisafval gewoon kosteloos langs brengen. Alleen voor bouwafval moet je betalen. De nieuwe regel gaat eind van de maand in.

Veel gehoorde bezwaren

De reacties die ik vooral las waren dat het te belachelijk voor woorden is dat het inzamelen wordt veranderd. Mensen vinden het vervelend dat de gemeente nu gaat opleggen het afval te scheiden. Ook zouden mensen ècht niet vier weken met een grijze container kunnen doen en zou het vooral in de zomer heel erg vies zijn. Ik snap de weerstand op zich best wel en ik snap ook echt dat het best even omschakelen is. We zijn deze manier van afval ophalen tenminste al járen zo gewend. Wat ik me kan herinneren zijn de groene en de grijze container in 1992 ingevoerd en later pas is het plastic inzamelen erbij gekomen. Maar het afval scheiden is heus geen pesterij en het is niet voor niks.

Hoe wordt het gescheiden afval gerecycled?

Afval scheiden doe je natuurlijk niet zonder reden. De reden voor het apart inzamelen van het afval is dat er weer andere producten van gemaakt kunnen worden. Ik weet nog goed dat vroeger op school de lege verpakkingen schoolmelk ingezameld werden, want daar konden ze dan weer de vuilnisbakken van maken, waar de schoolmelk in werd verzameld. Ik weet nog goed dat we dat vroeger op school supergaaf vonden. Ik heb even opgezocht wat er allemaal gemaakt wordt van gerecycled afval.

Plastic

Een groot deel van ons afval bestaat uit plastic. Het is eigenlijk echt bizar veel. En dat is voor ons ook de reden geweest om dat te gaan scheiden. We hebben maandelijks best veel plastic afval. Het ingezamelde plastic wordt vermalen tot snippers. Het wordt schoongemaakt en omgesmolten tot een nieuwe grondstof. Hier worden dan weer korrels van gemaakt en daar kunnen weer nieuwe producten van gemaakt worden zoals jerrycans, truien, speelgoed, tuinstoelen, leidingen en buizen. Ja, echt. Je leest het goed, truien! Fleece wordt namelijk gemaakt van gerecycled plastic. Er kunnen dus heel veel spullen gemaakt worden als we het afval scheiden. Meer over het recyclen van plastic lees je op Plastic Heroes.

Tetrapakken

Wat er nou met de tetrapakken (melkpakken/sappakken etc) gedaan werd wist ik zelf eigenlijk ook niet zo goed. Een tetrapak bestaat uit meerdere grondstoffen. Het bestaat namelijk uit kartonvezels, plastic (polyethyleen) en aluminium. Via een speciaal proces worden al deze grondstoffen weer van elkaar gescheiden. De kartonvezels worden gebruikt voor het maken van huishoudpapier (toiletpapier, keukenrolpapier en papieren zakdoekjes), kartonnen dozen, papieren zakken en omslagen. Het plastic en aluminium worden soms samen toegepast in de cementindustrie, maar soms worden de grondstoffen ook gewoon gescheiden gerecycleerd.

GFT

Het afval uit de groene container wordt verzameld en hier wordt compost van gemaakt. Zoals ik van de week al vertelde is compost een goede toevoeging aan je tuin. Twee keer per jaar mag je bij onze gemeente (ik dacht in maart en in oktober) gratis compost komen scheppen, zoveel als je wilt!

Glas

Glas wordt niet aan huis opgehaald, maar kan je natuurlijk gewoon inleveren in de glasbak die je zo’n beetje bij elke supermarkt kan vinden. Ook kan je glas gewoon inleveren bij de vuilstort. Glas wordt gewoon gerecycled tot nieuw glas!

Inspiratie

Afval scheiden en afval verminderen is tegenwoordig wel hot item. Het is voor sommigen zelfs namelijk een sport om zo min mogelijk afval te produceren. Zo produceerde Green Evelien dit jaar maar 1 glazen pot met restafval. Dat is ècht heel weinig! Sommige dingen zijn voor mij wel een paar stapjes te ver, maar ze heeft wel een leuke site waar je inspiratie op kunt doen. Ook Emily Jane leeft zonder afval. Ze is zich heel bewust van de producten die ze koopt en ze heeft leuke tips hoe je kunt zorgen voor minder afval door bijvoorbeeld zelf veel te maken.

Wat vind ik van het meer afval scheiden

Ik vind het echt een goed idee, dit hadden ze veel eerder moeten doen! Voor ons zal er op zich niet zoveel veranderen, behalve dat we ons plastic afval eerder kwijt kunnen. Als wij het afval netjes scheiden kunnen wij, een gezin met drie kinderen, prima 4 weken toe met een grijze container. De tweede grijze container waar wij als vijfkoppig gezin recht op hebben, hebben we helemaal niet nodig! Het meeste afval wat we dagelijks produceren is ècht recyclebaar. De grijze container zal je alleen nog maar gebruiken voor afval wat je echt nergens kwijt kan. Vlees- en visrestanten wikkel je in een oude krant en mogen in zowel de groene als de grijze container. Je gooit ze in de container die als eerst geleegd wordt.

Dit zijn dan alleen nog maar praktische punten. Ik vind het namelijk belangrijk om afval te scheiden voor mijn kinderen. Sinds de komst van onze kinderen gaan wij hier heel erg bewust mee om. In wat voor een omgeving laten wij onze kinderen eigenlijk opgroeien? Kunnen we er misschien nog wat aan doen? Ze zeggen tenslotte altijd; een beter milieu begint bij jezelf. Ik hoop onze kinderen dan ook mee te kunnen geven dat ze met respect met het milieu om moeten gaan.

Ben jij je eigenlijk bewust van het milieu? Scheiden jullie thuis het afval? Zou jij een maand lang met een grijze container kunnen? Of doe je misschien wat anders wat goed is voor het milieu? Laat het me weten in de comments hieronder.

5 Reacties over “Gemeente wil meer afval scheiden; veel weerstand!

  1. Het is een kwestie van omschakelen. En als een gezin met 3 kleine kinderen het kan. Dan kan het toch een ander ook geen ount zijn. Wij zijn thuis met z’n tweeën en de grijze bak zeer zelden vol. En dan weet ik wel dat ik nog veel beter zou kunnen scheiden. Laten we ook denken aan de wereld die we straks achter laten. Een betere werekd begint bij ons zelf

  2. Bij ons is deze regeling al een tijdje. Het gaat prima. Ik merk wel dat ik in onze buurt het meeste plastic afval scheid meestal zo rond 3 zakken per 2 wkn en dan maar weinig afval in de restafval container heb. De buurt heeft toch nog volle containers…… Ik heb wel een hekel aan de zakken die in de weg staan. In de buitenwijken hebben ze hiervoor een oranje container. Omdat de zakken snel wegwaaien daar, deze had ik liever gehad.

  3. Hier in mijn gemeente (Drenthe), wordt het grijze afval eens in de 3 weken opgehaald. Net zoals het groene en plastic afval. Hier wordt het plastic afval nog opgehaald in zakken. Fijner zou zijn dat we daar een kleine bak voor zouden krijgen vanwege de opslag. Zo kan er geen ongedierte bij. 3 weken houden wij (gezin van 4) makkelijk vol. Halve container. Omdat wij per kilo restafval betalen, is het ook nog eens fijn voor de portemonnee om afval te scheiden. Of ondergronds containers een oplossing zijn weet ik niet. Vaak zijn deze constructies erg duur en kunnen het zogenaamde ‘dumpplaatsen’ worden. Maar voorop staat natuurlijk dat het scheiden van afval goed is voor het milieu. Nu hopen dat er meer van het opgehaald plastic kan worden gerecycled. Dit is nog schrikbarend laag.

  4. Hier om de week plastic en blik en pakken enzo.
    En ook om de week groene en grijze bak. Wij doen dus 2 weken met alles. Gaat prima. 4 weken grijze bak zou ik ook niet fijn vinden.
    Papier halen ze hier op van de voetbal. 1x per maand.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge
UA-58512786-1
%d bloggers liken dit: