Gevulde speculaascake met amandelspijs

Omdat Sinterklaas binnenkort weer in het land komt, leek het mij daarom leuk om alvast iets lekkers en speciaals te maken. Bij Sinterklaas hoort nou eenmaal  wat lekkers, zoals pepernoten en gevuld speculaas. Ik maakte daarom deze cake, het is een speculaascake geworden, gevuld met amandelspijs. Een ideale snack om te eten als Sinterklaas het land in komt. De cake is vegan, lactosevrij en geraffineerd suikervrij.

speculaascake vegan suikervrij speculaas

Wat heb je nodig voor de speculaascake

Voor de spijsvulling

♥ 2 cups amandelmeel
♥ 1/4 cup ahornsiroop
♥ 1 eetlepel citroensap

Voor het cakebeslag

♥ 180 gram speltmeel
♥ 50 gram amandelmeel
♥ 2 eetlepels koekkruiden
♥ 1 eetlepel wijnsteenbakpoeder
♥ 2 theelepels baking soda
♥ 1/2 theelepel vanillepoeder
♥ snuf zout
♥ 3 bananen
♥ 3 dadels (ontpit)
♥ 2 eetlepels citroensap
♥ 1/3 cup amandelmelk
♥ 1/3 cup gesmolten kokosolie
♥ 2 eetlepels amandelschaafsel (om de cake mee te bestrooien)

Zo maak je de speculaascake

Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een cakevorm met bakpapier.
We gaan nu eerst de spijsvulling maken. Doe de amandelmeel met de ahornsiroop en citroensap in een kom en kneed goed door elkaar. Maak er een stevige rol van, zo dat de rol net in de cakevorm past. Rol de rol in vershoudfolie of bakpapier en leg deze even in de koelkast.

speculaascake speculaas vegan

Nu gaan we verder met het cakebeslag, doe de droge ingrediënten; speltmeel, amandelmeel, koekkruiden, wijnsteenbakpoeder, baking soda, vanillepoeder en zout in een kom en roer dit door elkaar. Zet dit even opzij en pak je keukenmachine er bij.
Doe de banaan, dadels, citroensap, amandelmelk en de gesmolten kokosolie in de keukenmachine en meng dit tot een egaal mengsel. Schep dit mengsel bij de droge ingrediënten en roer goed door tot er een smeuïg cakebeslag ontstaat

speculaascake

Schep de helft van het cakebeslag in de cakevorm. Haal nu de amandelspijsrol uit de koelkast en haal het vershoudfolie er af. Doe de rol nu in het midden van het cakebeslag in de cakevorm en druk deze vervolgens aan. Verdeel de rest van het cakebeslag over en ook naast de amandelspijsrol. Zorg dat deze goed bedekt is, druk eventueel de rol nog even aan.

speculaascake
speculaascake

Strooi als het mengsel goed verdeeld is het amandelschaafsel over het beslag in de cakevorm.
Doe de cake voor ongeveer 1 uur in de oven. Prik desnoods even naast de spijsrol met een satéprikker om te kijken of de cake goed gaar is. Als de prikker er schoon uit komt is de cake gaar. Het beste laat je de cake afkoelen voordat je hem gaat aansnijden.

speculaascake

Eetsmakelijk en ik wens je alvast een fijne intocht!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge
UA-58512786-1
%d bloggers liken dit: