Gezelschapsspellen #2 Sjoelen

Vorige week kwam er een artikel online over gezelschapsspelen. Ik wil vaker wat over gezelschapsspellen schrijven om anderen misschien te inspireren om eens wat anders te spelen. Vandaag laat ik jullie het sjoelen zien!

Afbeelding 627

Kennen jullie het spel nog? Wij deden dit vroeger thuis echt heel vaak. We vonden het geweldig! Het was ook altijd een succes op kinderfeestjes. Ik vond het dus superleuk toen mijn moeder met Oud & Nieuw kwam aanzetten met de sjoelbak. Mijn kinderen wilden ook graag mee doen en het ging heel erg goed. Op school hebben ze een kleine sjoelbak (voor kinderen) maar daar kunnen ze het minder goed op dan op deze grote bak. Nu moet ik zeggen dat het wel een hele goede sjoelbak is hoor. Hij glijdt super.

Afbeelding 638

Regels

Sjoelen is een erkende sport met vaste regels. Nu is het zo dat de regels in huiselijke kring vaak wel iets worden versoepeld. Een sjoelbak heeft 4 openingen waardoor je de sjoelschijven moet schuiven. Je kan ze schuiven in de volgende punten vakjes: 2 – 3 – 4 -1. Als je in elk vakje en schijf hebt, dan worden je punten verdubbeld. Je krijgt dan in plaats van tien punten twintig punten. Heb je in elk vakje twee schijven dan krijg je dus veertig punten en zo verder.

Je hebt in totaal drie beurten om je punten te scoren. De eerste keer sjoel je gewoon. Je hebt dan 30 stenen. Daarna blijven de stenen die in de vakjes liggen gewoon liggen. Stenen die half in de vakken liggen tellen niet mee en gaan dus weer terug. Bij kinderen haalden we nog wel eens onze vinger er langs, maar onze kinderen sjoelen zo goed dat we gewoon de echte regels aanhouden. De sjoelstenen gaan weer terug op het plankje en nu kunnen de tweede en de derde beurt plaatsvinden. Na de derde beurt worden de punten geteld.

Afbeelding 642

Stenen die weer uit de vakken komen tellen niet meer mee in de puntentelling. Sjoelstenen die zo hard worden geschoven zodat ze weer terug komen, mag je niet meer opnieuw gebruiken die ronde. Nu moet ik zeggen dat wij dat gewoon wel doen. Als een steen op een andere steen terecht komt wordt dat een bok genoemd. Ook deze mag je die ronde niet overnieuw doen.

Afbeelding 630

Verzorging

De bak kan je het beste niet schoonmaken met schoonmaakmiddel of meubelspray. Dit soort middelen kunnen vuil aantrekken en daardoor glijdt het op een gegeven moment niet goed meer. Het beste kun je een wollen doek gebruiken om de bak op te wrijven. Je kan er wat maizena (aardappelzetmeel) bij gebruiken. Goed uitwrijven!

Afbeelding 635

Sjoelbakken worden vaak bij de kringloopwinkel aangeboden voor een paar euro. Misschien wel een hele leuke tip!!

Hebben jullie een sjoelbak? Sjoelen jullie ook nog wel eens? Vinden de kinderen het ook leuk? Ik hoor het graag in de comments.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge
UA-58512786-1
%d bloggers liken dit: