Glucose tolerantie test (Ookwel; Suikertest)

Vanwege het geboortegewicht van onze oudste zoon moest ik een OGTT laten afnemen. OGTT staat voor Orale Glucose Tolerantie Test. Een hele dure omschrijving voor een test waarmee gekeken kan worden of je zwangeschapsdiabetes hebt. Mijn zoon lag met zijn geboortegewicht ver boven de curve (P>90) en daarom wilden ze bij mij iedere zwangerschap kijken of ik zwangerschapsdiabetes heb. Bij mijn twee andere zoons heb ik ook een dagcurve laten prikken. Dit keer wilden ze dat ik de test met het suikerdrankje ga doen. Tegenwoordig laten ze hier nu ook met het suikerdrankje testen, omdat sommige mensen die een dagcurve laten prikken prima waardes hebben. Met het suikerdrankje kunnen ze alle zwangerschapsdiabetes gevallen eruit pikken. 

glucose tolerantie test

Nuchter prikken

Ik had voor de test een afspraak gemaakt bij de verloskundige. Als je van te voren even doorgeeft dat je komt kan je op maandag op de praktijk laten prikken. Aangezien dat lekker dicht bij mij in de buurt is leek mij dat wel wat. Ik moest me dus nuchter op de praktijk melden. Dat was wel even pittig ’s ochtends op een nuchtere maag de oudste jongens gereed maken voor school. Als ik niet eet werd ik nog steeds zó misselijk… Mijn moeder bracht de kinderen gelukkig naar school, omdat ik om 8.30 uur op de praktijk moest zijn. Mijn bloedsuiker werd geprikt en die bleek nuchter dus al 6.0 te zijn. Te hoog.

glucose tolerantie test

Het suikerdrankje

Na het prikken kreeg ik een flesje met suikerdrankje. Dit moest ik binnen een bepaalde tijd opdrinken. Ik mocht hierna twee uur lang niets anders eten of drinken. Op internet las ik dat het drankje vreselijk smerig was. Ik zag er dus als een berg tegenop om het überhaupt binnen te kunnen houden, maar ik vond de smaak eigenlijk best wel meevallen. De eerste slokjes gingen eigenlijk wel, maar ik vond het vooral heel erg veel en heel prikkelend op mijn tong. Ik had het drankje best wel snel op.

glucose tolerantie test

Wachten

Toen het drankje er in zat mocht ik weer plaats nemen in de wachtkamer. Ik mocht niet zoveel lopen en moest vooral blijven zitten. De dame van het lab ging er weer vandoor en twee uur later zou er een andere dame komen om mij te komen prikken. Ondertussen was mijn moeder samen met mijn nichtje gekomen om mij te vergezellen in de wachtkamer. Dat was wel gezellig even wat afleiding. Ik zei nog tegen mijn moeder “Zal je zien he, heb ik straks ook nog zwangerschapsdiabetes…”. Mijn moeder ging na ongeveer 45 minuten weer naar huis toe. Ik kreeg het inmiddels koud en trok mijn jas maar weer aan. Ook kreeg ik echt knallende koppijn, maarja dat is niet zo gek met zo’n flinke shot suiker (75 gram opgelost in 300 ml water).

glucose tolerantie test

Uitslag glucose tolerantie test

Om half 11 werd ik weer geprikt door een dame van het lab. Ik kneep hem wel een beetje. Ze prikte me en ik had een waarde van 8,3! Ik wist meteen al dat dit niet goed was. De dame van het lab wist niet zo goed wat ze er mee moest en ging eerst even haar boekje uit de auto halen waar de waardes in stonden. Volgens haar boekje was de uitslag van de glucose tolerantie test inderdaad te hoog en ze zei dat ik maar even op de verloskundige moest wachten.

Zwangerschapsdiabetes

Achteraf bleek dus dat de dame van het lab mij dat helemaal niet had moeten zeggen en mij gewoon naar huis had moeten sturen. De verloskundige zou dan zelf contact met mij opnemen. Ik wachtte dus op de verloskundige en ze nam mij tussen haar spreekuur door even mee naar de spreekkamer. De waardes van de glucose tolerantie test waren inderdaad te hoog, ook de nuchtere waarde al. Ze schreef voor mij een verwijzing uit voor de diëtiste. Ik moest een dieet gaan volgen om mijn bloedsuikers laag te houden. Ze zou voor mij een bloeddrukmeter gaan bestellen. Ook kreeg ik alvast een labformulier mee. Als ik twee weken met het dieet bezig ben moet ik even een dagcurve laten prikken in het ziekenhuis, dan hebben ze daar ook officiële gegevens van in de computer.

En toen stond ik buiten. Ja, dat viel even vet tegen. Ik pakte mijn fiets en begon te huilen. Ik fietste naar huis maar halverwege keerde ik toch om en ging naar moeder toe. Daar had ik behoefte aan. Ik ben de hele dag daar ook gebleven, samen met de jongens. Ondertussen zocht ik me suf naar informatie. Maar echt eenduidige informatie, met wat je wel en niet mag eten bij zwangerschapsdiabetes, vond ik niet. Zo las ik bijvoorbeeld verschillende dingen over het wel of niet eten van koolhydraten. Op Instagram kwam ik het boek Zwangerschapsdiabetes tegen en dit bestelde ik maar alvast. Ik wilde graag alles over zwangerschapsdiabetes lezen en te weten komen.

♥ Dit artikel bevat een affiliate link

 

Een reactie op “Glucose tolerantie test (Ookwel; Suikertest)

 1. Ook ik had tijdens mijn zwangerschap diabetes en de laatste 2 1/2 maand ook nog een veel te hoge bloeddruk. Ik mocht bijna helemaal niets meer eten en drinken. Niet zoutarm maar zoutloos, dus ook geen gewoon brood, melk enz. Ook zo koolhydraatarm als mogelijk en bedrust. Ik kan je zeggen dat ik mij nou ook niet erg fijn voelde. Gelukkig een hele fijne huisarts die mij iedere keer thuis kwam prikken, ook op vrije dagen! Lieve mensen om mij heen hebben mij er toen wel een beetje “door heen gesleurd” Wel een controlerend geneesarts die het allemaal niet zo erg vond “want ik kreeg er iets voor terug” en “ een boterham met tomaat is ook lekker”.
  Inderdaad ik heb er een schitterende dochter aan overgehouden en 2 weken na de bevalling waren al mijn waarden weer goed.
  Ben nu Oma van een pracht kleindochter en ook de dochter heeft het niet gemakkelijk gehad tijdens de zwangerschap.
  Ik begrijp je volkomen en leef met je mee.
  En aan al die mensen met hun onbegrip want “je bent toch alleen maar zwanger” moet je gewoon maling hebben.
  Heel veel sterkte en ik hoop dat het, net zoals bij mij, weer helemaal goed komt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge
UA-58512786-1
%d bloggers liken dit: